Disfunctia glandei suprarenale (boala Cushing si boala Addison) - Testarea pentru problemele aparute
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Glandele suprarenale sunt strans asociate cu rinichii. Fiecare are o maduva centrala, care este de aproximativ o cincime din marimea totala a glandei si produce asa-numitul "hormon de urgenta", adrenalina. In jurul maduvei spinarii este cortexul si acesta produce mai multi hormoni. Cei mai importanti sunt corticosteroizii, in continuare clasificati in glucocorticoizi si mineralocorticoizi. Cel mai important glucocorticoid este hidrocortizonul iar din grupa mineralocorticoizilor cel mai important este aldosteronul.
Bolile sistemului endocrin la pisica
Cortizonul regleaza metabolismul corpului si controleaza inflamatiile. Productia atent controlata este esentiala si se realizeaza prin hormonul adenocorticotrophic(ACTH) care este produs de lobul anterior al glandei pituitare, in creier. Aldosteronul regleaza cantitatea de apa in organism. Este un hormon important, dar nu este controlat de ACTH.
Sindromul Cushing
Sindromul Cushing este rezultatul hiperadrenocorticismului (productia de cortizon prea mult). Aceasta este una dintre cele mai comune disfunctii endocrine (glandulare), la caini, dar este rara la pisici. Cea mai comuna forma a sindromului Cushing la caini se datoreaza suprastimularii glandei suprarenale ca urmare a producerii de catre glanda pituitara de ACTH in exces.
Care sunt alte cauze ale sindromului Cushing?
Uneori, se produce un exces de cortizon de catre glandele suprarenale, chiar daca nivelurile de ACTH sunt normale. Adesea Cushing apare la utilizarea pe termen lung a preparatelor care contin cortizon. Pentru ca tratamentul sa fie eficient este esentiala identificarea tipului de sindrom Cushing.
Boala Addison
Aceasta este opusul sindromului Cushing. Este cauzata de productia insuficienta de corticosteroizi (glucocorticoizi si mineralocorticoizi), de catre glandele suprarenale. Acesta este, de obicei cauza distrugerii imunitatii glandelor suprarenale, desi, ocazional, lipsa de ACTH produs de glanda pituitara poate contribui. Foarte simplu poate fi catalogata ca opusul sindromului Cushing.
Boala Addison (hipoadrenocorticismul) este o afectiune rara la caini si extrem de rara la pisici.
Cum sunt diagnosticate aceste afectiuni?
Primul indiciu sunt semnele fizice caracteristice. Totusi, acestea nu sunt specifice si pot fi asociate cu alte boli. Ca o consecinta este importanta efectuarea unor teste ale sangelui. O hemograma completa (CBC) si teste biochimice pot indica alte probleme. Analiza urinei este, de asemenea, necesara pentru verificarea pentru diabet zaharat si a altor probleme. Odata ce aceste rezultate au fost evaluate, alte teste specifice sunt apoi efectuate.
Care sunt testele uzuale de diagnostic?
Teste de stimulare ACTH - sindromul Cushing
ACTH produs in creier controleaza cantitatea de cortizon produsa de glandele suprarenale. Cand nivelul de cortizon creste, exista un "feed-back" pe glanda pituitara, reducerea nivelului de ACTH. La animale sanatoase, nivelul de cortizon incepe sa scada.Testul de stimulare cu ACTH imita efectul de ACTH natural si demonstreaza capacitatea glandelor suprarenale ale animalelor de a produce cortizon ca raspuns la injectare. Doua probe de sange sunt necesare, la interval de 2 ore distanta. Un pacient cu sindrom Cushing poate arata un nivel ridicat de cortizol, initial, cu o crestere suplimentara dupa injectarea de ACTH sintetic. Aceasta este vazuta de obicei ca sindromul "hipofizar" Cushing (cele mai frecvente). Ea poate aparea, de asemenea, ca sindrom de forma mai putin comuna "suprarenale" Cushing.
Teste de stimulare ACTH - boala Addison
Un test de stimulare ACTH este, de asemenea, utilizat pentru diagnosticul de boala Addison. Pacientii cu boala Addison au un nivel scazut de cortizol, in prima proba de sange cat si dupa injectarea de ACTH arata o mica crestere, sau nu, in circulatia de cortizol. Odata diagnosticata, istoricul animalului de companie trebuie sa fie evaluat cu atentie. Uneori, in cazul in care nu a fost administrat un tratament cu medicamente corticosteroide, sau a fost brusc oprit, temporar boala Addison poate recidiva. Uneori boala poate fi cauzata de distrugerea imunitatii cortexului suprarenal in timp ce in alte cauzuri se datoreaza reducerii numarului de ACTH produs de glanda pituitara din creier. Cauzele pot fi diferentiate prin teste de sange care implica si nivelurile de cortizol, ACTH.
Dexametazona- testul de supresie
O doza mica de preparat corticosteroid sintetic (dexametazona) este injectat. Trei probe separate de sange sunt necesare. Acest test este folosit pentru a diferentia originea hipofizara a bolii Cushing de cea suprarenala. Teste suplimentare, cum ar fi testul de supresie cu doze mari de dexametazona si de masurare a circulatiei ACTH trebuie sa fie facute in scopul de a ajunge la un diagnostic definitiv.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa