Displazia de cot la caine
- Editor: Dr Florin Eugen Grosu
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Displazia de cot este un termen general care include o suma de probleme de conformatie si dezvoltare ale articulatiei humero-radio-ulnare la caine. Exista trei probleme dominante: non-uniunea procesului anconat, fragmentare a procesului coronoid al ulnei si osteocondroza disecanta ce afecteaza de obicei condilul medial distal; aceste trei patologii duc la instabilitate articulara mai mult sau mai putin pronuntata si la modificari degenerative si inflamatorii - artroza si artrita. La anumiti indivizi se constata instabilitate si incongruenta articulara datorata unei cresteri asincrone a radiusului si ulnei, incongruenta care duce la un contact neuniform al suprafetelor articulare care, secundar, poate duce la non-uniunea procesului anconat sau separarea procesului coronoid medial.
La acelasi individ se pot depista una sau mai multe leziuni in aceeasi articulatie si frecvent sunt afectate ambele coate (1). In urma unui studiu realizat pe 163 de caini, in 2013, in cadrul Laboratorului de Radiologie Veterinara SC 4VET SRL, Bucuresti vizand incidenta displaziei de cot cele mai afectate rase au fost: Labradorii 42,1%, Ciobanestii Germani 31,91%, Golden Retrieverii 22,72%, Ciobanesti din rase romanesti 21,05% si Rottweileri cu 18,91%(4).
Abrevieri: ML=medio-lateral, CrCd= carnio-caudal
1. Non-uniunea Procesului Anconeal (UAP)
Non-uniunea procesului anconeal al ulnei (Fig 1) este depistata in special la caini de talie mare cu centru de osificare separat pentru procesul anconat. Defectul apare frecvent la Ciobanestii Germani, dar se depisteaza si la alte rase. Pana la varsta de 150 de zile fuziunea procesului anconat ar trebui sa fie completa - peste aceasta varsta se constata starea patologica (1). Diagnosticul se pune prin examinare radiologic in incidenta ML cu membrul afectat in flexie 45⁰ si CrCd. Leziunea duce la modificari degenerative si inflamatorii ce afecteaza intreaga articulatie.
2. Fragmentarea Procesului Coronoid Medial (FMCP)
Fragmentarea procesului coronoid medial (Fig 2) este defectul cel mai des intalnit in patologia cotului la caine. Afecteaza in general caini de talie medie si mare, preponderent masculii. Semnele clinice pot sa apara de la varsta de 4-6 luni (durere, schipatura). FMCP poate sa apara pe fondul unei incongruente a articulatiei humero-radio-ulnare cu largire a spatiului articular ce duce la exercitarea unei presiuni crescute pe procesul coronoid medial al ulnei. Diagnosticul se pune de multe ori indirect prin identificarea osteoartritei secundare deoarece vizualizarea fragmentului desprins poate fi dificila in lipsa unor metode de investigatie avansate (artrotomie, artroscopie, CT si RMN). Pentru vizualizarea procesului coronoid se realizeaza o imagine radiografica in incidenta CrCd cu supinatie 15⁰(1).
3. Osteocondroza Disecanta (OCD)
Osteocondroza disecanta a partii mediale a condilului humeral medial distal (Fig 3) se identifica cel mai bine prin radiografie in incidenta CrCd a articulatiei humero-radio-ulnare si se prezinta sub forma unei zone de aplatizare sau neregularitate a osului subcondral cu forma mai mult sau mai putin eliptica, cu sau fara suprapunerea unui lambou de tesut cartilaginos mineralizat si scleroza subchondrale; in cazurile severe leziunea se poate identifica si in incidente ML. Defectul apare in general in varsta de 4 si 10 luni si produce un grad mai mic de instabilitate decat celelalte defecte prezentate dominanta fiind inflamatia articulatiei(2).
Clasificarea displaziei de cot, pe grade, la caine dupa IEWG (Internatinal Elbow Displazia Group):
- Grad 0 - articulatie normala, fara osteoartrita sau leziuni primare
- Grad 1 - osteoartrita usoara cu osetofite <2mm
- Grad 2 - osteoartrita moderata cu osteofite 2-5mm
- Grad 3 - osteoartrita severa cu osteofite >5mm (2)
4. Prezentare
Pacientii pot prezenta schiopatura de grade diferite ce afecteaza unul sau ambele membre superioare cu rotatie a extremitatilor distale spre interior si departare a coatelor de torace, durerea fiind exacerbata de efortul fizic. De multe ori nu exista o legatura de proportionalitate intre semnele clinice si aspectul radiologic. Mai mult, desi schiopatura apare in multe cazuri unilateral, defectele sunt adesea bilaterale. (5)
5. Diagnostic
La palpare se constata o reducere a mobilitatii articulatiei si inconstant, crepitatii, efuziune articulara, ingrosare a capsulei articulare si atrofie musculara. Se realizeaza examinare radiologica in incidenta ML 135⁰ (extensie partiala) si 45 (flexie) si CrCd (Fig 4). Intotdeauna se recomanda examinarea radiologica a ambelor coate, chiar daca semnele clinice sunt unilaterale.(5) (3)
6. Tratament
Abordarea terapeutica in acest tip de patologie variaza in functie de pacient. Factorii principali care influenteaza alegerea intre tratamentul chirurgical sau conservativ sunt varsta pacientului si gradul de modificari degenerative. In general cainii care nu au ajuns la maturitate si prezinta schiopatura datorata FMCP, OCD sau UAP sunt candidati pentru tratament chirurgical. Tot in aceasta categorie pot fi inclusi si cainii maturi cu grad mic sau moderat de modificari degenerative si cu posibila instabilitate - prin inlaturarea fragmentului instabil se poate constata atenuarea durerii. In cazul cainilor cu modificari articulare cronice, cu grad mic sau absent de instabilitate chirurgia poate agrava starea clinica prin periclitarea stabilitatii articulare. Prin chirurgie se incearca inlaturarea fragmentului desprins si astfel facilitarea vindecarii suprafetelor articulare (5).
Bibliografie
- Donald E Thrall Textbook of Veterinary Diagnostic Radiology p147-149 Saunders 2002
- Ruth Dennis, RM Lirberg, RH Wrigley, Frances J Barr Handbook of Small Animal Radiological Differential Diagnosis p 42-43 Saunders 2001
- Frances J Barr, RM Kirberg BSAVA Manual of Canine and Feline Muskuloskeletal Imaging Bsava 2006
- D. Ivan, F.E. Grosu, A. Grosu, Gentiana Grosu, Ana Maria Daneliuc, Retrospective Study on Elbow Dysplasia (ED) in Five Dog Breeds in Romania, Contribution of the Scientific research to Veterinary Medicine Progress, Faculty of Veterinary Medicine, University of Agronomical Sciences and Veterinary Medicine Bucharest November 21-22, 2013
- Examining Elbow Dysplasia, Orthopedic Foundation for Animals, 2300 E Nifong Blvd, Columbia, MO 65201, www.offa.org
Articole înrudite
-
Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
-
Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
-
Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
-
Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
-
Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini
Articole recente - Dr Florin Eugen Grosu
- Diagnostic imagistic si tratament chirurgical in boala degenerativa discala
- Diagnostic radiologic: Hernia diafragmatica peritoneopericardica la caine
- Rezonanta magnetica. Instabilitatea atlantoaxiana, malformatia Chiari si encefalita necrozanta
- Ruptura ligamentului cruciat cranial la caine. Simptome si diagnostic
- Radiografia toracelui aprecierea sistemului cardiovascular la caine