updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Displazia de sold la caine (calcularea unghiului lui Norberg)

1. Ce este displazia?


Cuvantul displazie are origine greaca (dysplasia) si inseamna dezvoltare anormala. Aceasta notiune se utilizeaza destul de des in terminologia medicala, inafara de regiunea soldului se mai utilizeaza si in legatura cu alte regiuni anatomice (de exemplu displazia cotului).

Articulatia soldului este de tip diartroza, care permite miscari ample in toate directiile. in cazul acestei articulatii termenul de displazie inseamna ca suprafetele articulare vin in contact mai mult sau mai putin corect (capul femural cu suprafata acetabulara), sau articulatia este prea laxa. in urma acesteia, asupra elementelor care compun articulatia (oase, cartilagii, ligamente, capsula articulara, etc.) actioneaza forte care pot fi de zece ori mai mari fata de normal si determina dureri articulare, mai apoi deformare.

2. Ce anume determina aparitia displaziei la caine ?

Displazia coxo-femurala nu este o boala dobandita, ci una ereditara. Majoritatea cateilor se nasc cu sold normal, iar modificarile nedorite iau nastere pe parcursul dezvoltarii, fiind codificate genetic, astfel ca suprafetele articulare vor veni in contact anormal in mod secundar. Modificarea este determinata de mai multe gene recesive (nu dominante). Consecinta acestui fapt este ca si parintii liberi radiologic de dispalzie a soldului, pot transmite puilor boala. Desi marea majoritate a displaziilor de sold sunt bilaterale, totusi in general nu ambele articulatii sunt la fel afectate, iar in anumite cazuri modificarea poate fi chiar unilaterala. Pe durata cresterii, factorii externi nocivi (alimentatia in exces, administrarea de alimente cu continut proteic necorespunzator cantitativ si calitativ, deficiente in asimilarea mineralelor si a vitaminelor, suprasolicitarea) influenteaza dezvoltarea displaziei precum si gravitatea leziunilor.

Cum se poate identifica un caine displazic ? Click aici pentru a citit tot articolul

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:48
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.