updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Documentele contabile obligatorii pentru PFA

Activitatea derulata de persoanele inregistrate ca PFA este reglementata printr-o serie de dispozitii care stabilesc cadrul legislativ aferent atat activitatii in sine, cat si incasarilor obtinute de pe urma acestor activitati. Ce registre vor fi obligatorii in cazul unui PFA, cod CAEN 8622, in afara de registrul Incasari si Plati si Registrul Inventar? In plus, in cazul in care se efectueaza achizitii pentru nevoile cabinetului, va mai fi necesara intocmirea NIR-ului si a bonului de consum pentru consumul materialelor?

Din punct de vedere contabil, in concordanta cu OMEF 1040/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de organizare a contabilitatii in partida simpla si a prevederilor codului fiscal de la art. 48 si 49 - registrele obligatorii in cazul activitatilor desfasurate in mod independent (PFA) sunt:
- registrul inventar;
- registrul jurnal de incasari si plati.

Cu privire la documentele justificative, sunt aplicabile prevederile OMEF 3512/2008. Conform acestuia, sunt doar 6 cazuri in care NIR-ul este obligatoriu. In rest, inregistrarea in contabilitate se face pe baza documentului de livrare.

Extras din OMF 3512/2008:
"Grupa a III-a
Bunuri de natura stocurilor
Nota de receptie si constatare de diferente (cod 14-3-1a)
 
 b) Se foloseste ca document de receptie obligatoriu numai in cazul:
- bunurilor materiale cuprinse intr-o factura sau aviz de insotire a marfii, care fac parte din gestiuni diferite;
- bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare;
- bunurilor materiale procurate de la persoane fizice;
- bunurilor materiale care sosesc neinsotite de documente de livrare;
- bunurilor materiale care prezinta diferente la receptie;
- marfurilor intrate in gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare
 
 c) In alte cazuri decat cele mentionate la lit. b), receptia si incarcarea in gestiune, dupa caz, si inregistrarea in contabilitate se fac pe baza documentului de livrare care insoteste transportul (factura, avizul de insotire a marfii etc.)".

Prin urmare, PFA-ul nu are obligatia de a intocmi nota de intrare receptie atata vreme cat achizitiile sunt efectuate cu factura. In ceea ce priveste bonul de consum, se considera necesara intocmirea acestuia pentru a justifica consumul materialelor.

Ultima modificareDuminică, 12 August 2012 20:51
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul