updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Dopingul la porumbei

 Doresc sa incep in primul rand cu definitia, sau macar principiul international recunoscut pe baza caruia se poate numi o substanta ca substanta cu efect de doping.

Un lucru care nu a ajuns pana-n prezent sa fie macar amintit in RNS este problema dopingului porumbeilor.
Organizatia internationala care se ocupa cu antidopingul sportivilor (WADA) considera despre o substanta ca doping daca indeplineste consecutiv doi din urmatoarele trei conditii:

-substanta sau metoda de joc poate sa duca, sau duce la imbunatatirea performantei
-substanta sau metoda de joc poate sa puna, sau pune in pericol sanatatea sportivului
-folsirea substantei sau metodei de joc afecteaza negativ spiritul sportivitatii.

Acestea fiind criteriile de baza, exista o lista cu substantele interzise. Asemanator sportivilor (umani) in tarile cu cultura columbofila mai dezvoltata sunt liste cu substante interzise si pt. porumbei, folosite la concursuri. Eu personal cand s-a vorbit de inbunatatirea RNS-ului am propus sa alcatuiasca o lista si pt. Romania, dar se pare ca nu am fost ascultat. Pana cand nu exista o asemenea lista, nu ai nici o baza reala ca sa vorbesti de dopaj, cu toate ca legea bunastarii animalelor interzice si la noi folosirea substantelor stimulatoare la animale, folosite in competitii sportive sau la munci.
Totodata trebuie sa recunosc ca este foarte greu sa demonstrezi faptul dopajului la porumbei, dar nu imposibil. La fel de greu este si evitarea folosirii neintentionate a acestor substante, fara sa ai o pregatire intemeiata in domeniu. in medicina umana sunt medici specializati pentru tratarea sportivilor, ceea ce nu pot inchipui in domeniul columbofil.Cat priveste antibioticile, vitaminele, sarurile minerale, griturile, aminoacizii, sau proteinele nu sunt considerate substante dopante! Nici carnitina nu este recunoscuta ca doping cu toate ca dupa cat am citit despre carnitina, este la limita.

Citeste tot articolul pe zoliszaboro.blogspot.com

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:49
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.