updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Durata pauzei de masa si prevederile legale aferente

In ceea ce priveste stabilirea unei durate pentru pauza de masa, se vor avea in vedere dispozitiile din lege care reglementeaza timpul de munca din cadrul unitatilor de lucru. Se ia astfel ca exemplu o societate in cadrul careia se lucreaza 12 ore pe zi, urmatoarele 24 de ore fiind libere. Care va fi astfel durata pauzei de masa in cazul unui program de lucru intre orele 10-22? Exista reglementari care sa conditioneze durata acestei pauze sau care sa impuna anumite limite?

Pauza de masa este reglementata de Codul muncii in cazurile in care durata zilnica a timpului de lucru este mai mare de 6 ore pe zi. Astfel, art. 134 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, in cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, daca durata zilnica a timpului de lucru este mai mare de 6 ore, cum este si cazul situatiei expuse, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor pauza de masa. Legiuitorul a prevazut o durata minima a pauzei de masa numai in cazul minorilor, stabilind la art. 134 alin. (2) ca tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

Asadar, durata pauzei de masa in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani nu poate fi mai mica de 30 de minute daca durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. In cazul celorlalti salariati, durata pauzei de masa se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern fara a exista o limita minima sau maxima legala, legiuitorul lasand deplina libertate partilor in stabilirea duratei.

Conform art. 134 alin. (3) din Codul muncii, pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Astfel, pauza de masa va fi inclusa in durata timpului de lucru numai daca prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern s-a stabilit astfel. De exemplu, daca programul zilnic de lucru este stabilit in intervalul 9-21 cu o pauza de masa de 30 minute, exista doua situatii posibile:

1) prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern s-a stabilit ca pauza de masa este inclusa in programul de lucru. In acest caz, durata zilnica a timpului de lucru este de 12 ore.

2) prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern nu s-a stabilit ca pauza de masa este inclusa in programul de lucru. In acest caz, durata zilnica a timpului de lucru este de 11,5 ore.

Sursa:www.legislatiamuncii.manager.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul