Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 2:01 PM UTC, Jan 30, 2023 Europe/Bucharest

Edemul vaginal versus Prolapsul vaginal

De ce acest subiect? E foarte simplu. Datorita influentei asupra factorului reproductiv al catelei, al diferentelor de abordare terpautica si de ce nu la prima vedere, al confuziei legate de diagnosticul afectiunii.

1. Edemul vaginal (hiperplazia vaginala)

Apare ca o masa de culoare roz-rosiatica ce iese printre marginile vulvare ca rezultat al influentei exagerate a estrogenilor (in timpul fazei foliculare a ciclului estral) asupra mucoasei vaginale edematiate.

 

De cele mai multe ori am observant ca apare la primul ciclu estral in general la catele de talie gigant (ciobanesc mioritic, ciobanesc caucazian) iar literatura de specialitate mentioneaza ca exista si o predispozitie ereditara la rase ca bulldog englez, boxer si alte rase brahicefalice. Este foarte important de stiut ca aceasta afectiune poate reaparea la fiecare ciclu estral si influenteaza actul montei la catele si nu mai putin important este faptul ca daca alegem sa insamantam artificial catelele edemul dispare (aplicand geluri lubrifiante si solutii saline) dar va reaparea in momentul parturitiei rezultand o fatare distocica.

Deci stimati colegi si ma adresez si crescatorilor, trebuie sa puneti in balanta riscurile la care este expusa o catea care are sau a avut o asemenea afectiune si rezultatul obtinut in urma imperecherii. Odata aparut edemul vaginal in afara de factorul reproductiv, proprietarii catelelor vor acuza si factorul estetic si atunci vom fi obligati sa recurgem la metode directe de rezolvare. Putem administra Gn-Rh (50 ╬╝g iv doza unica) si pentru moment se poate rezolva afectiunea. Dar trebuie sa fac cunoscut faptul ca riscurile administrarii acestui produs in perioada de proestru si in perioada preovulatorie pot duce la luteinizarea foliculara si aparitia de chisti ovarieni cu implicatii grave asupra sanatatii ulterioare a catelei. Nu impiedica reaparitia afectiunii la urmatorul ciclu estral.

Cea de-a doua abordare terapeutica este cea chirurgicala si anume rezectia masei prolabate. Cateaua este asezata in decubit sternal pregatita pentru episiotomie expunand astfel in planul operator peretele caudal al mucoasei vaginale, se va cateteriza uretra si se va realiza incizia elipsoidala la baza masei prolabate.

Apoi peretele vaginal va fi suturat in fir continuu realizand o sutura absorbabila si vom inchide apoi planul de episiotomie. Mentionez ca si aceasta metoda va rezolva pe moment afectiunea si nu vom impiedica recurenta ocazionala a edemului vaginal. tinand cont de etiologia aparitia edemului vaginal (influenta estrogenica) abordarea terapeutica poate fi relativ simpla si preventionala in acelasi timp si poate fi realizata prin suprimarea secretiei estrogenice. Administrand antagonisti estrogenici pe baza de progesteron sintetic (megestrol acetat in doza de 2mg/kg administrat oral 7-8 zile consecutive) in proestru impiedicam ovulatia in perioada de ciclu respectiv si taiem practic sursa estrogenica incriminata in etiologia edemului vaginal.

Eu personal nu recomand aceasta metoda datorita riscurilor binecunoscute ale preparatelor progestogenice. Daca proprietarii catelelor nu doresc imperecherea acestora recomand ca si preventie, in aparitia pe viitor a edemului vaginal, ovariohisterectomia astfel impiedicand recurentele viitoare si personal sustin aceasta abordare.

Concluzionand spun ca edemul vaginal este o afectiune dificil de abordat si nu prin implicatiile directe ce privesc aspectul vital ci datorita implicatiei reproductionale asupra catelelor cu potential genetic transmisibil, atata timp cat metodele terapeutice medicamentoase nu impiedica recurenta si prezinta repercusiuni grave asupra starii de sanatate viitoare ale catelelor, iar singura metoda care impiedica dezvoltarea viitoare a afectiunii ramane ovariohisterectomia.

2. Prolapsul vaginal

Desi este o afectiune mai rar intalnita decat edemul vaginal, prolapsul vaginal este considerat o urgenta veterinara din mai multe considerente.

Prolapsul vaginal complet (aspectul de "gogoasa") are foarte multe implicatii asupra starii generale de sanatate a animalului. in primul rand mentionez faptul ca de cele mai multe ori in portiunea prolabata vom gasi si deschiderea uretrala iar congestia ulterioara a peretelui vaginal (staza venoasa) va duce si la probleme reale in efectuarea mictiunii (nu de putine ori proprietarii de catele au acuzat faptul ca animalul lor nu a mai urinat desi se aseaza in pozitia de mictiune). Tot in prolapsul complet putem gasi arareori, este adevarat, portiuni ale organelor pelvine si este mentionat faptul ca prolapsul vaginal precede prolapsul uterin.

Nu in ultimul rand urgenta terapeutica consta in faptul ca de multe ori prolapsul vaginal cu o durata mai mare de evolutie a dus la ulceratii vaginale, traumatisme prin automutilare si in anotimpul calduros aparitia miaize fapt ce a dus la rezectia portiunii prolabate de cele mai multe ori.

Ca si etiologie a acestei afectiuni subliniez completand parca influenta estrogenica asupra mucoasei vaginale :

  • Predispozitia de rasa (rasele brahicephalice)
  • Constipatia
  • Separarea fortata in timpul actului coital
  • Diferentele de talie intre partenerii de imperechere
  • Hiperestrogenismul
  • Tumori vaginale (caz in care se va realiza si diagnosticul diferentiat dintre prolaps si leiomioame, fibroame sau polipi)
  • Gestatia tarzie

Ca si abordarea terapeutica sunt privite doua aspecte in functie de durata evolutiva si gradul de modificare al portiunii prolabate. in cazul prolapsului vaginal aparut recent si fara implicatii consecutive se va recurge la repunerea manual a portiunii prolabate dupa ce in prealabil sau realizat masurile de asepsie si s-au aplicat solutii saline si dextroza 50% pentru reducerea edemului.

Se poate recurge si la episiotomie pentru o mai buna si mai usoara abordare in cazul in care repunerea prolapsului este mai dificila. Apoi pentru a evita recurenta putem face sutura temporara si partiala a labiilor vulvare cu fir neresorbabil. Putem minimiza riscul recidivei in acest caz si prin suturarea corpului uterin la peretele abdominal in urma abordarii cu incizie abdominala ventrala. in cazul prolapsului complicat cu hemoragie, procese ulcerative infectioase si chiar necroze se va recurge la rezectia totala a portiunii afectate (vaginoplastie) avand grija sa nu prindem si portiunea prolabata din uretra. in cazul in care prolapsul vaginal apare ca urmare a factorului gestational tarziu, trebuie sa realizam rezectia vaginala cand parturitia e iminenta.

In cazul factorului genetic in care pacientii sunt cu tendinta recidivanta de prolaps vaginal vom lua in calcul faptul ca ovariohisterectomia ar fi cea mai buna alegere pentru a impiedica aparitia pe viitor a respectivei afectiuni.

Ovariohisterectomia nu este metoda de rezolvare in cazul pacientilor cu recidive cronice ale prolapsului uterin singura metoda de rezolvare fiind rezectia tesutului prolabat.

Desi mai rar decat edemul vaginal prolapsul vaginal reprezinta urgenta veterinara in conditiile instalarii starii de hemoragie, infectiei post-traumatice si a modificarii starii generale a catelelor in cauza iar metodele de terapie sunt strict chirurgicale necesitand si terapie postoperatorie prelungita si implicit costuri ridicate suportate de proprietarii animalelor. in final vreau sa mentionez cat de importante sunt cele doua afectiuni din punctul de vedere al diagnosticului diferentiat dintre cele doua entitati si abordarea diferita a stadiului de preventie si a celui terapeutic.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:53
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Mai multe din această categorie: « Epilepsia canina Osteoartrita la caini »

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.