updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastră

EFSA arată: Bacteriile rezistente la antimicrobienele utilizate în mod obișnuit sunt încă frecvent întâlnite la oameni și animale

Rezistența bacteriilor Salmonella și Campylobacter la antimicrobienele utilizate în mod obișnuit este frecvent observată la oameni și animale, relevă un raport publicat astăzi de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Cu toate acestea, rezistența simultană la antimicrobiene de importanță critică pentru oameni a fost în general detectată la niveluri scăzute, cu excepția unor tipuri de Salmonella și Campylobacter coli în mai multe țări.

„Rezistența antimicrobiană este una dintre cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm la nivel mondial, afectând oamenii, animalele și mediul înconjurător. Colaborarea rămâne esențială pentru a aborda această problemă complexă.

În activitatea noastră, întruchipăm abordarea "O singură sănătate", recunoscând legăturile strânse și interdependența dintre sănătatea oamenilor, a animalelor, a plantelor și a mediului înconjurător în general", au declarat într-o declarație comună Mike Catchpole și Carlos Das Neves, cercetătorii șefi ai ECDC și EFSA.

Au existat tendințe încurajatoare în mai multe țări, unde o proporție tot mai mare de bacterii provenite de la animale destinate producției de alimente a fost sensibilă la toate antimicrobienele testate. În plus, prevalența beta-lactamazelor cu spectru extins (ESBL) și a beta-lactamazelor AmpC (AmpC) producătoare de E. Coli este în scădere.

De asemenea, s-a observat o scădere a rezistenței Salmonella la ampicilină și tetraciclină la oameni în mai multe țări în perioada 2013-2021. Acest lucru a fost deosebit de evident în cazul S. Typhimurium, un tip de Salmonella asociat în mod obișnuit cu porcii și vițeii, care este adesea multirezistent la mai multe medicamente. Datele arată, de asemenea, tendințe descrescătoare în ceea ce privește rezistența lui Campylobacter jejuni la eritromicină la om și la puii de carne.

Acest tip de antimicrobian este foarte important în tratamentul campylobacteriozei.

Cu toate acestea, raportul arată, de asemenea, o tendință de creștere, în aceeași perioadă, a rezistenței S. Enteritidis și C. jejuni la ciprofloxacină la om. S. Enteritidis și C. jejuni provoacă majoritatea cazurilor de infecții cu salmoneloză și campilobacterioză la om.

Tendințe similare au fost observate la C. jejuni de la puii de carne între 2009 și 2020, când rezistența la ciprofloxacină a crescut în mai multe țări. Nivelul de rezistență la ciprofloxacină la Campylobacter este acum atât de ridicat încât acest antimicrobian nu mai poate fi recomandat în tratamentul infecțiilor grave cu Campylobacter la om.

Rezistența E. coli la carbapenem rămâne rară la animalele de la care se obțin alimente și la oameni. Deoarece carbapenemele sunt o clasă de antimicrobiene de ultimă instanță, orice descoperire care arată rezistența la acestea în cazul bacteriilor zoonotice reprezintă o preocupare. Prin urmare, rezistența la carbapenem trebuie să fie monitorizată și investigată în permanență.

EFSA a publicat, de asemenea, mai multe instrumente interactive de comunicare:

rezistenta antimicrobiana

 

 

rezistenta antimicrobiana ecoli

indicatori cheie rezistenta antimicrobiana

Un instrument interactiv de vizualizare a datelor arată nivelurile de rezistență la oameni, animale și alimente, țară cu țară, în 2020 și 2021.

rezistenta antimicrobiene in europa

 

romania rezistenta antimicrobiana ampilicina

 

Sursa: efsa.europa.eu

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.