updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Eimeriozele Pasarilor

EIMERIOZELE (coccidiozele) sunt  boli date de mai multe specii ale genului Eimeria, care afecteaza mamiferele, pasarile si pestii, evoluand cu forme clinice grave la tineret si subclinic, inaparent la adulte.

Sunt frecvente la galinacee, mai ales la puii de carne, apoi la curca, bibilica, fazan, paun, gasca, rata, porumbei si alte pasari.

Eimeriile manifesta o stricta specificitate fata de gazde, localizandu-se de preferinta in anumite segmente ale intestinului, cu gravitatea cea mai mare la nivel cecal.

In ciclul vital al coccidiilor din genul Eimeria se cunosc doua faze: cea vegetativa, cand are loc inmultirea asexuata, in mai multe stadii si se petrece in celulele epiteliului intestinal distrugandu-l, precum si faza sexuata, din care rezulta oochistul ce va fi eliminat in mediul exterior odata cu fecalele. Aici oochistul devine matur cu capacitate de infestare, dupa un anumit numar de ore, in functie de temperatura si umiditate. Contaminarea are loc pe cale orala, prin ingerarea oochistilor odata cu apa si furajele. Pasarile bolnave si cele care au trecut prin boala sunt purtatoare si elimina oochistii care se mentin in adaposturile neigienizate timp indelungat. Mentinerea si transmiterea bolii sunt favorizate de anumiti vectori, cum sunt soarecii, sobolanii si cainii. Umezeala si curentii de aer rece contribuie direct la aparitia si mentinerea coccidiozei.

1. Clinic  

In forma acuta a bolii, caracteristica puilor de gaina de 10-25 zile, apare diareea alba, care devine sangvinolenta, iar ca o consecinta puii slabesc rapid, stau abatuti, au penele zburlite; mortalitatea poate ajunge pana la 60-70%.

Forma subacuta mai frecventa la tineretul de 45-60 de zile, semnele clinice sunt mai sterse cu evolutie benigna de 3-4 saptamani, cu mortalitati de 20-25% din efectiv.

Forma cronica se intalneste la pasarile care au depasit varsta de 3 luni, cu semne clinice aproape nesesizabile, dar pasarile raman slabe datorita malabsorbtiei intestinale, determinata de leziunile provocate de parazit. Caracterul leziunilor este dependent de forma clinica, localizarea si tipul coccidiilor. La cadavrele de galinacee, in forma acuta se constata hemoragii in cecumuri (tiflita hemoragica), in intestine, infiltratie gelatinoasa in tesutul conjunctiv si musculatura. in forma subacuta, leziunile sunt mai discrete aparand emacierea maselor musculare si devierea carenei sternale.

Diagnosticul bolii se stabileste  clinic si anatomopatologic si se confirma prin analize de laborator.

Profilaxia se realizeaza prin metode de dezinfectie severa, asigurarea unui microclimat corespunzator, fara umezeala si curenti de aer, o alimentatie echilibrata completata cu vitamine , precum si deratizari cu momeli rodenticide ca . Se recomanda, de asemenea, ca tineretul aviar sa nu coabiteze cu gainile adulte, purtatoare de coccidii. Protejarea puilor fata de Eimerioza se face si prin vaccinare cu vaccinuri anticoccidiene.

Tratamentul se realizeaza cu substante anticoccidiene  comprimate si solutie buvabila asociata cu vcitamine iar pentru pasarile de companie si ornament  Terapia medicamentoasa trebuie completata cu o terapie simptomatica cu rehidratante ca  .... si vitamine.

Ultima modificareMarți, 05 Martie 2019 19:54
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Veterinarul Business

Din 2009 alături de medicii veterinari români.

Mai multe din această categorie: « Sindromul prostatic la caine Abcesului degetului »

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.