updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

ENDOSCOPIA - alternativa de diagnostic diferential in bolile gastro-intestinale

Bolile gastro-intestinale ale animalelor de companie sunt problemele majore din cazuistica unui clinician veterinar din zilele noastre. Frecventa acestora se datoreaza in primul rand conditiilor precare de intretinere si alimentatiei inadecvate ale prietenilor patrupezi, gastro-enteropatiile fiind mai frecvente la caine decat la pisica. Care sunt etapele diagnosticarii unei entitati gastro-intestinale? Intrebare simpla, dar cateodata neglijata de clinician, evitarea unui amanunt poate sa conduca la un diagnostic eronat, fara raspuns la tratamentul aplicat si inrautatirea starii de sanatate a pacientului. Anamneza si metodele semiologice aplicate uzual nu sunt suficiente pentru un diagnostic de certitudine in gastropatii si enteropatii. Cateodata, nici analizele biochimice efectuate, ecografia sau examenul radiologic - cu sau fara substanta de contrast- nu conduc la conlcuzii clare, pe baza carora s-ar putea aplica tratamentul corespunzator. Endoscopia vine in ajutorul clinicianului, nu ca si o ultima metoda de diagnosticare, ci mai degraba ca o metoda care atestaintr-adevar un diagnostic corect, coroborand toate datele obtinute prin examenele insirate anterior.

 

Pentru a demonstra importanta introducerii endoscopiei in diagnosticarea bolilor gastro-enterologice, va prezentam cazul lui Tano, un mascul de labrador retriever in varsta de 6 ani. Anamneza ne-a oferit date despre tratamentele anterioare esuate in cazul cainelui, care de 6 luni de zile are probleme gastro- intestinale. Cainele s-a prezentat cu o stare generala buna, fara modificari ale apetitului si prezenta dischezie si hematochezie. Dietele aplicate si tratamentele medicamentoase efecuate pana in momentul sosirii la clinica veterinara nu s-au soldat cu rezultate.

Prin examenul general nu s-au constatat modificari. Hemoleucograma pacientului era fara modificari, din biochimia sanguina valoarea amilazei pancreatice era usor peste limitele fiziologice maxim admise, in schimb insuficienta pancreatica exocrina nu este diagnosticul de certitudine care sa explice patologia cainelui. Ecografia, in acest caz, nu era o alternativa de diagnosticare, astfel incat pacientul a fost pregatit pentru colonoscopie.

1. Procedura endoscopica

Pregatirea pentru efectuarea unei gastroscopii sau colonoscopii consta in primul rand in respectarea unui regim strict de dieta alimentara de 48-72 de ore. Pacientul a fost anesteziat urmarind protocolul de anestezie cu medetomidina si ketamina. Dupa o clisma cu apa calduta simpla, colonul a fost curatat cu ajutorul unor tampoane sterile in vederea indepartarii materiilor fecale si mucusului aderent la mucoasa colonului. Procedura endoscopica necesita o echipa medicala alcatuita minim din 2-3 medici veterinari pentru manipularea aparaturii si supravegherea pacientului (figura 1).

colonoscopie caine 1

2. Diagnostic si tratament

Prin colonoscopie s-a depistat in cazul labradorului o proliferare de tesut tumoral la nivelul mucoasei colonului, care la suprafata era bine vascularizat cu cheaguri de sange (figura 2-3).

colonoscopie caine 2

colonoscopie caine 3

Figura 2-3: pe aceste doua imagini endoscopice se pot observa mucoasa colonului, care prezinta zone cu petesii, si formatiunea tumorala aflata pe peretele stang a colonului. Marginile formatiunii sunt rugoase, cu proliferare abundenta de tesut tumoral nou format, neovascularizatie pe suprafata si zone de ulceratii cu cheaguri. Delimitarea macroscopica a formatiunii este clara, fara caracter invaziv.

Colonul pe portiunea lui ascendenta nu a prezentat modificari structurale ale mucoasei. Leziunea fiind bine localizata s-a decis ablatia formatiunii tumorale si efectuarea unui examen histopatologic in vederea realizarii unui tratament post-operator adecvat. Dupa interventia chirurgicala, Tano a fost internat pentru observatie si tratament post-operator. In a 4-a zi i s-a oferit ca hrana conserve dietetice, iar la doua zile pacientul a prezentat scaun normal, bine legat, fara mucus si cheaguri de sange. Prognosticul este rezervat, se poate enunta doar dupa obtinerea diagnosticului histopatologic.

3. Concluzii

Colonoscopia in cazul lui Tano a fost singura procedura prin care diagnosticul de certitudine putea fi realizat. Multe cazuri asemanatoare raman nediagnosticate sau sunt tratate inadecvat din cauza lipsei de posibilitati pentru efectuarea unei endoscopii sau din cauza lipsei solicitarii unei gastroscopii sau colonoscopii de catre medicul veterinar curant. Cand se recomanda endoscopia? In primul rand, gastroscopia este recomandata pentru biopsia mucoasei gastro-intestinale in toate cazurile de boli cu semne clinice de voma, diaree, anorexie, pierdere in greutate si hipoalbuminemie, in caz de suspiciune de corp strain gastric, in caz de obstructie de pilor, pentru depistarea originii hemoragiilor esofago-gastrice, pentru depistarea si tratarea stricturii esofagiene. Colonoscopia este indicata pentru biopsia mucoasei colonului in caz de hipoalbuminemie, slabire si boli cronice care nu raspund la tratamentul medicamentos si diete speciale, pentru determinarea originii hematocheziei si dis­ch­eziei, pentru depistarea formatiunilor tumorale de la nivelul intestinului gros.

Co- autor - Dr. Kui-Bogdan Szende - medic veterinar Spital Veterinar K2, Sfantu Gheorghe

Ultima modificareMiercuri, 10 Iulie 2019 10:44
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Attila Kondor

Medic veterinar

Spitalul veterinar K2

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.