updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastra:

Cele mai citite articole din secțiune:

Prezentare caz: abces periapical PM 4  maxilar stg (208)

Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxila…

autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o practica nefasta

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o p…

autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Acest...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia de baza a cavitatii bucale a cainilor si pisicilor este aproximativ aceeasi cu a omului. Aceasta se extinde de la buze la orofaringe, dar diferenta sta in numarul si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Enteropatii circulatorii — crizele vasculare abdominale

Denumirile pe care le poarta aceste enteropatii circulatorii exprimate prin colici foarte grave la cal, arata si preocuparea continua a autorilor de a ajunge la o concluzie etiopatogenica precisa. Faptul ca mai sunt numite si congestia intestinala, colici tromboembolice, embolia marii mezenterice, apo-/ilcxia intestinala, enterita supraacuta, hemoragia intestinala, angina abdominala, crizele vasculare abdominale, infarctul intestinal, demonstreaza valabilitatea mare a conceptiei asupra acestor enteropatii.

De la inceputul cercetarii lor, tulburarile circulatorii intestinale au fost puse pe seama marilor modificari morfologice ale trunchiului marii mezenterice, atit de des intallnite la cal. Anevrismele marii mezenterice sunt produse de larvele de sclerostomi din care cele mai des intalnite sunt Sclerostomum bidentatum (Strongyllus tusaris). Denumirea cea mai cuprinzatoare ramine insa tot "crizele vasculare abdominale", reprezentind terenul cel mai apropiat al aspectelor anatomopatologice intilnite la caii care manifesta aceasta colica fie prin ischemie fie prin congestie si hemoragie intestinala.

1. Etiopatogenie.

Tulburarile circulatorii intestinale pot fi consecinta infiltratiilor hemoragice sau angiospasmelor determinate de formele adulte de strongili de la nivelul intestinelor groase sau de procesele sclerozante pe care larvele acestea in migratia lor le produc atit periarterelor mezenterice cit si marii mezenterice. Uneori, acelasi proces sclerozant cuprinde ganglionul solar producind astfel fie iritatii, fie distrugerea acestor centri. Diversele abcese ale peretilor marii mezenterice sau ai diviziunilor ei au la baza desigur tot astfel de leziuni, in care pot sa se localizeze salmonele, streptococi etc. si care sa actioneze de aceeasi maniera ca in insesi iritatiile directe ale larvelor care evolueaza in peretii vaselor mari sau ai arterelor mici si chiar ai vasavasorum.
Daca trombozarea este mai mult sau mai putin completa, anevrismele, ingrosarile, peretilor vasculari sunt excesiv de mari facind astfel ca vasul sa nu mai aiba elasticitatea normala deci sa ramina ca un perete rigid, cu un lumen mai mult sau mai putin evident. Teoria trombozarii vaselor trunchiului marii mezenterice se bizuie pe faptul ca la majoritatea cailor morti de infarct intestinal se gaseau si anevrisme trombozante ale marii mezenterice. Exista insa si cai care pot sa moara de diverse cauze producatoare de semne de colica si totusi aceste anomalii arteriale sa lipseasca. Nu exista nici o indoiala ca larvele strongilului pot sa determine inca de la vinsta de 2 luni (Oprescu, 1959) sau la 6 luni anevrisme trombozante care evolueaza in marime pina la virsta de 17—18 ani ajungind cat un cap de copil, fara ca animalele in cursul vietii lor sa prezinte vreodata semne de colica, fara sa mai vorbim de infarcte intestinale. Trombozarea prin ligatura cuprinde si sistemul neurovegetativ care actioneaza asupra vasului si desigur ca infarctizarea este posibila prin acest mecanism (Marek, 1907) insa trombozarea completa experimentala cu parafina a arterei colice directe pe o distanta de 75 cm este suportata de animal fara nici un inconvenient circulator (Adamesteanu si col., 1954). Excitatia electrica (galvanica si faraidica), chimica a ganglionului celiac sau a cailor acestuia spre intestine sau a periarterei marii mezenterice si diviziunilor acesteia, determina la inceput un enterospasm tonic urmat de angiospasm care duce la ischemie, dureri mari, pentru ca apoi sa urmeze infarctizarea portiunii de intestin inervata de segmentul excitat (Adamesteanu si «col., 1955). Aceasta demonstreaza ca iritatiile sistemului neurovegetativ sunt acelea de la care pornesc crizele vasculare abdominale si infarctizarea intestinului inervat de segmentul excitat pe toata lungimea lui. Aceste cercetari experimetale pe cal demonstreaza teoria sustinuta de Gratzl, 1936—1937, LittleJohn, 1958, Moretti, 1963. Dezvoltarea cronica a acestor anevrisme da posibilitatea circulatiei colaterale mezenterice sa se hipertrofieze si sa asigure pe aceasta cale o circulatie normala in segmentele intestinale ale caror vase nutritive sunt reduse ca lumen si ca elasticitate. Interventia tromboemboliilor dupa rezultatele autopsiilor nu pare sa fie asa de frecventa, dupa cum s-a vazut, totusi ele nu pot fi excluse complet, deoarece desprinderea lor din diverse localizari de pe endocard, jugulare, vasele utero-ovariene aorta ebc.

Excitatia endoteliala duce de asemenea la angiospasm, fie la un proces inflamator localizat (endarterita) fie de la excitatia invocata de diferiti paraziti care evolueaza in organism sub forma larvara. Idiopatiile circulatorii pot sa fie insa consecinta altor tulburari mecanice, afectarea peretelui intestinal, asa cum apare in urma asa-ziselor colici: invaginatie, volvulus, torsiuni, hernii interne, flexiuni etc. cind venele intial si mai apoi si arterele pot fi ocluzionate astfel, incit scurgerea lichidelor din vasul principal in colateralele de sub ocluzie sa nu se mai poate realiza. Ischemia determina la inceput hiperperistaltism si durere, totdeauna apare lipsa de oxigenare a nervilor. 

Incetarea motilitatii corespunde infiltratiei hemoragice a peretilor musculoasei. Oprirea functiunilor secretorii si motorii corespunde cu revarsarea extravazatului serosangvinolent si in lumenul intestinului, favorizind astfel dezvoltarea florei intestinale si in acelasi timp formarea de gaze care prin paralizia intestinului nu mai pot fi eliminate. In consecinta, rezulta un proces de meteorism circumscris, localizat, care la rindul Iui determina dilatatia progresiva a anselor si necrozarea lor. Agentii microbieni pot strabate peretele intestinal ale carui tesuturi sunt complet disecate de infiltratia serosan-gvinolenta infectand astfel si materialul revarsat si acumulat in peritoneu, producand — daca animalul supravietuieste — peritonita septica cu toate consecintele ei.

Sectorul gastrointestinal anterior, neinfluentat de procesul circulator, este excitat din cauza acumularii materialului care nu mai poate sa fie impins prin sectorul intestinal atins, exagerand astfel semnele de colica. Cu timpul insa, cind intervin autointoxicatia si autoinfectia, sunt inhibate si miscarile sectorului anterior incit paralizia ca si dezvoltarea de gaze, se generalizeaza. In cazurile usoare cind exista numai hiperperistaltism acesta determina eliminarea de gaze si de materii fecale moi, fara singe, comparabile cu ceea ce se intampla in crampa intestinala. In acelasi timp, din cauza angiospasmului apare o hipertensiune arteriala in (tot sectorul abdominal, ceea ce determina o crestere a tensiunii arteriale in toata economia organismului. Manifestarile clinice vor fi egale, cu toate ca procesul fiziopatologic este complet opus aspectului din a doua faza a asa-zisei tromboembolii. In amindoua cazurile (tromboembolie sau angiospasm) tulburarea functionala poate dispare si o data cu ea si semnele grave din colica (in primul caz prin disparitia angiospasmului pe cale reflexa sau pe calea circulatiei colaterale, in al doilea caz prin suplinirea adusa de circulatia colaterala).
Cele mai frecvente cazuri de angiospasm, tromboza sau eventuale embolii, s-ar gasi pe fasciculul drept, sau pe acesta si fasciculul anterior ai marii mezenterice, care asigura circulatia marelui colon si cecului antrenind toata seria de consecinte anatomoclinice. Trunchiul stang al marii mezenterice este mai rar afectat deci infarctul intestinului subtire este mai rar intalnit decit primul caz. Interventia histaminei poate sa agraveze starea circulatorie, insa nu este dupa toate aparentele esentiala deoarece interventia cu antihistaminice nu usureaza nici durerile animalului si nici nu inlatura deznodamantul fatal. In toate aceste cazuri, ca o concluzie, se desprinde faptul ca elementul declansator sta in dezechilibrul in care se gaseste sistemul neurovegetativ deoarece din punct de vedere terapeutic novocaina aplicata la inceputul si in perioada de stare a infarctului da rezultate spectaculoase ceea ce demonstreaza ca nu este vorba de o embolie intrucit aceasta n-ar fi inlaturata de prezenta novocainei in singe ; procesul este deci de la inceput declansat si continuat prin grave modificari organice.

2. Modificari anatomopatologice.

La deschiderea cavitatii abdominale, ceea ce impresioneaza de la inceput este prezenta lichidului hemoragie care se scurge pe linia de incizie a peretelui abdominal, culoarea si volumul anselor intestinale infarctizate (colonul mare, cecul, rareori intestinul subtire si extrem de rar micul colon). Culoarea poate sa fie negricioasa, violacee si mai rar alba, portelanie (ischemica). Intregul perete al intestinului atins este extrem de ingrosat prin infiltratia serohemoragica a tuturor straturilor intestinului precum si a portiunii corespunzatoare a mezenterului sau. Mucoasa capata astfel dimensiuni de 1—3 cm iar peretele intestinal, in general, poate sa depaseasca in dimensiuni 2—3 degete. Rareori, la suprafata mucoasei se pot intilni filamente subtiri de fibrina. Din loc in loc, apar necroze mai mult sau mai putin profunde, patrunzand ca niste insule pana in subseroasa. La unele cadavre, necrozele merg pina la perforatia straturilor facind astfel ca lumenul intestinal sa comunice cu peritoneul. Ele sunt usor de recunoscut fiindca aceste locuri apar de culoare verzuie. Continutul intestinal la nivelul sectorului atins si uneori de la acest nivel pina la rect are o culoare negricioasa ca pacura sau numai sangvinolenta. In toate cazurile el este fluid, asemanator cu lichidul din cavitatea peritoneala. In tulburarile circulatorii topografice (invaginatie, volvulus etc.) se observa aceleasi leziuni in sectorul in care s-a produs staza venoasa. Prezenta lichidului peritoneal roscat este de altfel comuna atit acestor modificari topografice cit si rupturii intestinului, eventual a stomacului, in urma dilatatiei acute idiopatice. Prezenta emboliilor se poate preciza prin deschiderea vaselor interesate sau prin inspectarea lor cind acestea sunt expuse la lumina astfel incit ele apar ca deformind vasul dindu-i un aspect mai inchis. La palpatie apar ca formatiuni de marimi variabile, de la un un bob de linte la un bob de mazare, de consistenta mai dura, cu aspect alungit, asezate in mijlocul vasului sau atasate la perete, limitindu-i numai lumenul. Unele sunt moi, fragmentindu-se usor, in timpul palparii, altele sunt mai organizate. Faptul ca unele s-ar fragmenta usor nu ni se pare verosimil intrucit desi am avut ocazia sa autopsiem un mare numar de astfel de cazuri, numai o singura data a fost gasit un trombus cu consistenta; celelalte sunt cheaguri extrem de multiple care sunt in directa legatura cu momentul in care se face necropsia. Alaturi de aceste aspecte, se intilneste insa anevrismul marii mezenterice si diviziunilor ei cu tromboze de foarte multe ori calcifiate, unele din ele chiar cu abcese mici. Unele arcade mezenterice pot sa prezinte aspectul moniliform, rezultatul trombozei si calcifierii peretilor vasculari. Degenerarea hepatica si cardiaca, eventual renala, sunt leziuni destul de constante in cursul acestor enteropatii.

Cind exista cealalta forma, angiospasmul arterelor mezenterice, constatarea lor este destul de greoaie fiindca in mod normal peretii intestinali sunt tari; exagerarea alcalinitatii ar putea sa fie interpretata ca rezultat al angiospasmului. In toate cazurile in care se produce moartea in cursul colicilor grave si in care nu gasim tulburari care sa explice acest sfirsit, este necesar sa facem un control atent in ceea ce priveste diferenta de culoare pe care pot s-o prezinte intestinele in toate straturile lor de la seroasa pina la mucoasa.

3. Semne clinice

Simptomatologia va fi extrem de variabila dupa gradul, intensitatea si durata evolutiei enteropatiei circulatorii (ischemie, congestie, hemoragie) si mai ales dupa posibilitatile de interventie a circulatiei colaterale (de suplinire). Redresarea spontana sau prin mijloace medicamentoase face ca animalul sa repete semnele de colica deci sa aiba o evolutie cronica pe cind in formele grave de infarct intestinal evolutia nu poate sa fie decat supraacuta sau acuta. Forma acuta sau supraacuta este cel mai impresionant tip de colica la cal aparind fara nici un motiv legat de alimentatie, de exploatare sau de interventia factorilor atmosferici. Ea se declanseaza brusc, animalul prezentind dintr-o data anxietate dupa care apar colici grave cu trimtituri continue din ce in ce mai grave, cu perioade de acalmie extrem de scurte de cele mai multe ori doar atat cit este necesar ca animalul sa inspire mai profund pentru ca din nou colica sa se reia cu aceeasi intensitate. Transpiratia generalizata, trintirile desperate fara pastrarea instinctului de conservare, tavalirile necontenite, ridicarea, gemetele, aparitia rapida a plagilor decubitale, neascultarea comenzilor in privinta opririi de a se culca si a se trinti, reactia violenta la diversele mijloace de coercitiune deosebeste de la inceput acest tip de colica de celelalte forme. Respiratia frecventa de tip toracic, greutatea de a fi explorat prin metodele semiologice presupune de la inceput existenta acestui tip de colica grava ; animalele neavind nici o perioada de acalmie propriu-zisa sunt tot timpul in prada suferintei. Animalul are tendinta permanenta sa mearga inainte cu pasi repezi, eu mers hienoid, adunindu-si membrele asa de brusc incit mai ales cind este in decubit lateral transversal pare electrizat : tendinta de a-si lovi cu membrele posterioare abdomenul este continua, muschii fetei sunt tot timpul contractati, temperatura se mentine in limite normale la declansarea colicii putind sa creasca pina la 39°C dupa citeva ore, in urma agitatiei exagerate.

Pulsul, la inceput este normal sau usor accelerat, presiunea lui diminuand din ce in ce mai mult asa incit in 4—6 ore abia devine perceptibil insa extrem de frecvent. Respiratia de tip toracic, accelerata la inceput, incepe sa devina din ce in ce mai superficiala. Mucoasele se injecteaza de la inceput, spre sfirsitul evolutiei insa ele incep sa devina palide capatind o culoare cenusiu-murdara care se observa mai usor in unghiul nazal al ochiului.
Zgomotele intestinale (daca animalul permite ascultatia fiindca la cea mai mica atingere a abdomneului el se tranteste, putind sa cada peste piciorul exploratorului), sunt prezente sau chiar marite in primele ore, diminuate sau disparute dupa 3—10 ore. Volumul abdomenului ramine nemodificat la inceput pentru ca in 2—3 ore sa inceapa sa apara un balonament progresiv. Eliminarile de materii fecale se produc numai la inceput, dupa care ele inceteaza complet. Numai la 2% din cazuri pot sa apara strii de singe (Marek) ; eforturile de defecare sunt insa continue.
In exploratia rectala animalul face eforturi extrem de violente, de cele mai multe ori exploratia rectala fiind greu si periculos de executat. Totusi cind mina este introdusa mai mult, poate sa inregistreze, mai ales cind animalul este intr-o stare de epuizare prin autointoxicatie, ansele colonului sau recului usor dilatate de gaze insa cu peretii ingrosati, care la presiune dau senzatia de crepitatie sangvina. In rare cazuri, animalul permite exploratorului sa palpeze artera mare mezenterica la nivelul careia poate sa intalneasca deformari sau pulsatiile ei fara ca acestea din urma sa fie intalnite si la strangerea mezenterului, demonstrand astfel lipsa de transmisiune a pulsului din trunchiul marii mezenterice in diviziunile acesteia. Exploratia trebuie facuta cu o mare abilitate pentru ca animalul se trinteste pe neprevazute de la inaltimea picioarelor astfel incit ameninta mana exploratorului cu fracturarea. La punctia abdomenului se obtine totdeauna in cursul acestei forme, daca evolutia colicii este mai lunga, un lichid serosangvinolent de multe ori cu aspect murdar.

In forma usoara animalul prezinta semne de neliniste asemanatoare cu rele din crampa intestinala, cu perioade de acalmie mai mari dar care se manifesta cu aceeasi violenta. Defecarile sunt relativ frecvente, insa cu fecale moi si cu aspect normal. Zgomotele abdominale sunt exagerate si inalte. La exploratia rectala, care se poate face in conditii mai bune decit in precedenta se pot inregistra pulsatiile marii mezenterice si disparitia lor pe una sau mai multe din diviziunile ei. Pulsul si respiratia sunt putin modificate (simpaticotonie). In perioadele de acalmie, animalul poate sa-si reia apetitul.

4. Diagnostic

Diagnosticul nu este usor de stabilit cu toate ca acest tip de colica atit de violenta nu se intilneste decit la torsiunile transversale ale marelui colon in cavitatea abdominala, stare care poate sa fie usor stabilita pe calea exploratiei rectale. Indigestia gastrica si mai ales dilatatia gastrica idiopatica a calului se aseamana prin violenta colicii, insa prezenta eructatiilor si aparitia lichidului gastric sangvinolent la sondaj ajuta si la stabilirea diagnosticului si la redresarea rapida a animalului. Torsiunile intestinelor groase dau sindromul de colica exprimat insa prin perioade de liniste mai mari si prin semne anatomice caracteristice la exploratia rectala. Colicile de nisip au perioade in care simptomatologia este de asemenea extrem de grava insa cu perioade de acalmie de lunga durata. Semnul caracteristic (prezenta nisipului pe mana) se constata usor la exploratia rectala. Crampa intestinala este strins legata de alimentatie, de adapat, de conditiile mediului exterior si se recunoaste mai ales dupa prezenta lungilor perioade de acalmie (15 minute). Invaginatiile, herniile interne, obstructiile intestinale se traduc prin simptomatologie caracteristica la exploratia rectala (vezi colicile topografice). Pentru stabilirea crizelor vasculare abdominale, diagnosticul terapeutic (daca animalul a fost adus la consultatie in 4—5 ore de la declansarea colicii) se poate face si prin administrarea novocainei intravenos (vezi tratamentul colicilor) dupa care animalul se linisteste complet la citeva minute de la administrare.
Forma cronica corespunde de cele mai multe ori tulburarilor din segmentele fasciculului sting (al intestinului subtire) si ale fasciculului anterior al marii mezenterice (al colonului). Aceste animale intra in rindul „coliearilor". Acest tip de colica se preteaza bine la controlul transrectal al modificarilor morfologice ale trunchiului marii mezenterice sau ale diviziunilor acestora.

Evolutia in forma acuta sau supraacuta variaza intre 2—10 ore, vindecarea putind totusi sa fie posibila si dupa 10 ore ; majoritatea insa evolueaza fatal, mai ales atunci cind tulburarile apar in fasciculul drept unde posibilitatile de suplinire sunt prea mici. Redresarea animalului este rara in mod spontan. Ea totusi poate sa apara prin reducerea reflexelor vegetative care favorizeaza redresarea circulatiei in teritoriul abdominal fapt constatat prin reaparitia miscarilor intestinale si a mictiunii, dupa care urmeaza eliminari de materii fecale moi, sangvinolente, fetide. Multe dintre cazurile vindecate se complica cu furbura.

Moartea este modul cel mai obisnuit prin care se termina evolutia ; ea este anuntata prin gemete intense, scrisniri din dinti, trintiri violente si continue la pamint, transpiratii generalizate, balonare sau timpanism, stari de tetanie trecatoare, cianozarea mucoaselor, epuizarea generala. Moartea se produce prin colaps circulator sau sincopa; alteori, ea este consecinta hemoragiei intestinale, cerebrale, rupturii diafragmei, autointoxicatiei dar mai ales a inhibitiei bruste solare. Cind ea se datoreste autointoxicatiei provocata de necroza intestinala (in urma volvulusului, invaginatiei, gangrenei, peritoni-tei) pierderea functiunilor cardinale ale organismului se poate intre timp prelungi. De obicei, durata evolutiva nu depaseste 12—16 ore, rareori 24 ore. Vindecarea spontana este frecventa in formele usoare si in cele cronice unde de obicei apar recidive, la distante de timp foarte variabile, de la citeva zile pina la o luna.

5. Prognosticul

Prognosticul este totdeauna rezervat in forma usoara si cronica, grav sau defavorabil in formele acute sau supraacute, mai ales daca bolnavii sunt prezentati la tratament dupa 7—10 ore de la declansare.

6. Tratamentul profilactic

Tratamentul profilactic se bizuie pe combaterea continua a strongilozei intestinale pentru inlaturarea invadarii organismului si in special a sistemului arterial prin larvele de strongili armati. Rezultatele cele mai bune s-au obtinut prin administrarea repetata de fenotiazina (vezi bolile parazitare).

7. Tratamentul curativ

Tratamentul curativ are drept scop restabilirea circulatiei sangvine in teritoriul activ si prevenirea complicatiilor, atit decubitale cit si viscerale, in timpul colicilor asa de violente. Rezultatele cele mai bune sunt obtinule prin administrarea solutiei de novocaina intravenos (Adamesteanu si Nicol.au, 1949 — vezi tratamentul colicilor). Adrenalina injectata intravenos cu care s-au obtinut oarecare rezultate in infarctele de la om, nu s-a impus pina astazi in medicina veterinara ; administrarea nitritilor pentru combaterea angiospasmelor (Littlejohn, 1958) par a da rezultate insa numarul cazurilor tratate pare sa fie mic. In toate formele, novocainoterapia intravenoasa pare sa fie mult mai valoroasa. Tratamentul curativ al formelor usoare si cronice poate sa beneficieze de tratamentul cu rezolutive (iodurate), asociate cu antiparazitare.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole publicate în secțiunea pet pentru medici veterinari

Boli genetice la pisica Maine Coon

Pisicile Maine Coon sunt, din pacate, predispuse la boli genetice grave - ereditare - displazia de sold si cardiomiopatia hipertrofica.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Epulisul

Epulisul este cea mai frecventa tumora benigna intalnita in cavitatea bucala a cainilor si foarte rar la pisici. Cele mai frecvente semne clinice asociate epulisului la caine sunt: deformare faciala, disconfort...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pasarile mari - locuinta - Informatii general…

O pasare se bazeaza pe tine in intregime pentru tot ceea ce exista in viata sa. Fericirea si de starea buna de sanatate  sunt furnizate de tine, de ingrijirea proprietarilor de...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Porcusorii de Guineea - lucruri pe care ar tr…

Porcusorii de Guineea sunt originari din America de Sud, dar au fost, probabil, introdusi in Europa, la scurt timp dupa primii exploratori spanioli intorsi de pe acest continent, in anul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tipuri de texturi ale blanii

  Asa cum exista diferente intre tipurile de blana, la fel intalnim si diferente intre tipurile de texturi ale blanii iar intelegerea tipului de textura este esentiala pentru o ingrijire corespunzatoare.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Manipularea si contentionarea cainilor - part…

Fiecare caine, indifferent de cat de docil este, are potentialul de a musca, atunci cand este grav ranit, speriat sau sufera din cauza durerii. Este important sa stii si sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afla mai multe despre blana cainelui tau

Blana cainilor poate capata aspecte uimitor de variate: carliontata sau dreapta, moale sau sarmoasa, scurta sau lunga. Unii caini chiar au o blana abundenta ce formeaza codite de tip suvite...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Basset Hound

Bland si non-conflictual, Basset este recunoscut datorita corpului sau mare, greoi, urechile lungi si picioarele scurte. Basset, de fapt, provine de la cuvantul francez ‚bas’ care inseamna ‚mic’. Un lucru...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Recunoasterea malocluziilor la caine si pisic…

autori: Dr.Lovin Tudor George DMV, MRCVS ,Dr. Raluca Zvorasteanu: Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala  si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Suntem profesionisti veterinari, asa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Oasele nu sunt de mancat! - din cazuistica co…

Pisica prezentata a sosit la clinica veterinara Margivet din Suceava cu diagnostic de "noduli in gat", fiind tratata intensiv, timp de 10 zile, la un alt cabinet.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

M-a muscat pisica! Ce trebuie sa fac?

Pisicile sunt cele mai moi si dragastoase animale de prin casele noastre. Ne ling, ne dau cu labuta, se pisicesc pe langa noi si fac o multime de giumbuslucuri. Dar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Staza foliculara la testoase

Probabil cea mai frecventa cauza medicala de anorexie la broastele testoase mediteraneene femele este staza foliculara. Aceasta descrie situatia in care foliculi de ou se formeaza pe ovare, dar nu...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Foxhound American Foxhound este o rasa de caine adusa din Anglia la mijlocul secolului al 17-lea initial in scopul de vanatoare. Este o alegere ideala pentru cei care traiesc in zone...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimentele interzise animalelor de companie

Alimentele interzise animalelor de companie sunt un element deseori neglijat de detinatorii de animale de companie. De multe ori plecam la munca luandu-ne la revedere de la jucausul nostru catel...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hematomul auricular

Un hematom este o aglomerare mare de sange, care rezulta din ruptura unui vas de sange mic soldata cu hemoragie intre piele si cartilajul urechii, de obicei, pe partea interioara...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sindromul de icter ca caine si pisica

Colorarea in galben de diverse intensitati a pielii si mucoaselor prin pigmentii biliari (bilirubina) da icterul sau galbinarea. Aceasta impregnare a tesuturilor corespunde unui variat numar de tulburari. Cand corespunde unui...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Trichomonoza

Este o boala parazitara care afecteaza mai ales porumbeii tineri, dar si pe cei batrani, producand probleme mari cerscatorilor care participa cu porumbeii la concursuri.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ademetionina

De ce mi-a prescris acest medicament medicul meu veterinar ? Ademetionina este utilizata in tratamentul bolilor hepatice cronice. Acest medicament ajuta celulele hepatice sa functioneze in mod normal si reduce fibroza...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Porcusorul de Guinea - alimentatie

Porcusorii de Guineea sunt animale ierbivore, precum iepurii, desi fiziologia si functia lor gastro-intestinala este mai bine inteleasa decat la iepuri. Zona critica in stiinta dietetica la porcusorii de Guineea...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Paraziti intestinali -Aonchotheca putorii

    Foto: Dictator Scandalist, Maine Coon, proprietar Savin Paul Fotografia are caracter ilustrativ Aonchotheca putorii este un parazit ce apare la pisici si la nurci. Este adesea intalnit in Europa si mai rar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Instrumentar necesar initierii in stomatologi…

Incep prin a va spune ca este deja cunoscut faptul ca in timpul interventiilor stomatologice, in incapere, se pot degaja bacterii, recomandat este ca in chirurgie sa nu se faca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Colibaciloza

Colibaciloza este o boala infecto-contagioasa produsa de Escherichia coli o bacterie foarte raspandita. In mod normal tubul intestinal este populat printre altele si de aceste bacterii, fara a produce imbonaviri...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Urgentele la caini

Foto: Cainele Kimmi, proprietar Tau Andrei Contactati medicul veterinar in cazul in care apar aceste semne Urmatoarele informatii va vor ajuta sa decideti care situatii sunt urgente si la care situatii mai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Baie sau dus?

Are pasarea mea nevoie de o baie? Scaldatul este foarte important pentru mentinerea penelor curate. Toate pasarile fac. In salbaticie, o pasare poate face "baie" in timpul unei ploii, intr-o baltoaca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afectiunile pulpei dentare

Dintele este un organ mineralizat cu rol in prehensiune si masticatie ce prezinta trei componente structurale. De la exterior la interior enumeram: smaltul coronar (care la nivel radicular lipseste si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Despre ingrijirea cateilor

Cand ma gandesc la ingrijirea cateilor imi vine imediat in minte ideea unui catel care iese dintr-un salon de cosmetica cu tot felul de clame, coafuri ciudate si unghii date...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat si sa fie capabil de a mentine temperatura mediului ambiant...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Igiena coliviei - Cu ce curat colivia?

Cele mai multe pasari au ghinionul de a manca in baie si sa se gainateze in bucatarie. Este esential sa mentinem mediul in care traieste pasarea cat mai curat posibil...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tuberculoza aviara

Este o boala infectioasa raspandita pe tot globul pamantesc cu o incidenta diferita de la o tara la alta. Agentul cauzal este Mycobacterium avium. Cel mai des sunt afectate gainile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ornitoza

Este o boala infecto-contagioasa comuna mai multor specii de animale cauzata de chlamydii. Fiind vorba de o zoonoza se poate transmite si la om producand imbolnaviri destul de grave.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Veverita Jird - lucruri pe care trebuie sa le…

Recent, un numar de rozatoare mai putin cunoscute au fost oferite spre vanzare ca animale de companie. Printre acestea sunt si veveritele Jird. Putin este scris despre ingrijirea lor in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

10 lucruri pe care pisica vrea ca tu sa le st…

  Imi place fleece-ul mai mult decat orice alt material. Si exista studii care demonstreaza ca pisicile prefera fleece-ul oricarui alt material pentru asternuturi.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale de companie drept cadou de sarbatori?

Un catel sub un brad de Craciun. Pare o idee buna. La fel si un iepuras sau un hamster de Paste. Poate vrei sa oferi un animal unui prieten sau...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Urgentele la pisici

Ingrijirea de urgenta este ceea ce trebuie aplicata pisicii tale cat mai devreme posibil in timp ce incerci sa ajungi la medicul veterinar. Una din regulile primordiale atunci cand ai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Pit Bull Terrier

 Pit Bull este un termen general folosit de foarte multe ori gresit, cu referire la mai multe rase de caini care au caracteristici similare. Rasele incluse de obicei in tipologia...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Feriti-va de diabet

Diabetul zaharat este o tulburare a glandelor endocrine la care animalele fie nu produc insulina, fie nu sunt capabile sa raspunda la efectele sale.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 3 -…

Michelle si Kaylee Lynch se indreptau catre curtea casei cand un sarpe maroniu le-a aparut in cale. Serpii maro sunt deosebit de veninosi, dar fetitele au fost ajutate sa faca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 2 -…

Cel mai bun prieten al fetitei este cainele care ii cara oxigenul. In urma cu doi ani, Aaron si Debbie Knobloch au aflat ca fetita lor Alida suferea de o boala...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bolile glandelor suprarenale

Nu exista indoiala ca incidenta bolilor glandei suprarenale la dihori este in crestere rapida.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Antraxul la pisici

S-a vorbit foarte des despre antrax in ultimul timp, ar trebui sa fiu ingrijorat pentru pisica mea? 

Din pacate, antraxul este folosit ca o me toda a bio-terorismului si pisicile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Locuinta - ce tip de locuinta este perfect pe…

Fiind locuitor din Muntii Anzi, chinchila nu are probleme de adaptare cu umiditatea si ploaia, asadar o cutie izolata si bine incalzita poate fi un sfert de adapost.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Benzile de picior si de identificare

 De ce are nevoie pasarea de o banda de picior? Benzile de picior sunt adesea aplicate de catre crescatorii de pasari pentru a ajuta la identificarea si tinerea in evidenta a...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 1- …

Buddy este instruit sa foloseasca dintii pentru a lovi un buton de apelare rapida, pe care suna la 911.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Boli frecvente - Care sunt cele mai frecvente…

Problemele frecvente la chinchile includ muscaturi, boli respiratorii, boli dentare, balonare si accident vascular cerebral din cauza caldurii.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Formule dentare la mamiferele mici  

Niciodata nu stii ce pacient iti va trece pragul cabinetului. De aceea publicam acest tabel cu formulele dentare ale unor specii de mamifere mici, pentru a va fi util in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Circoviroza

Circoviroza este o boala infecto-contagioasa produsa de virusuri, care afecteaza  predominant tineretul din efectiv. Boala a fost semnalata mai de mult in efectivele de gaini si papagali. La porumbei a...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Viermii la porumbei

Viermi este un titlu nestiintific, si probabil aspru criticat de eventualii medici veterinari, care citesc aceasta descriere. Am recurs totusi la acest titlu de dragul de a folosi limbajul columbofililor...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia de baza a cavitatii bucale a cainilor si pisicilor este aproximativ aceeasi cu a omului. Aceasta se extinde de la buze la orofaringe, dar diferenta sta in numarul si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ia notite: tine un jurnal despre ingrijirea c…

Sa tii un jurnal al zilelor in care l-ai ingrijit pe cainele tau, poate fi un instrument de nepretuit. Exact ca si oamenii, urechile, unghiile si blanita cainelui trebuie sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Curl

Aceasta pisica are, in general, un corp bine proportionat si subtire. Blana sa este moale, matasoasa, si luminoasa. Datorita incrucisarii - introducerea materialului genetic care nu are legatura intr-o linie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afectiunile dentare la iepuri

Afectiunile dentare reprezinta cauza principala a imbolnavirii acestora si provoaca numeroase boli grave, determinandu-i astfel pe proprietari sa se prezinte cu ei la medicul veterinar. Dentitia la iepuri are anumite...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bolile la porumbei - generalitati

Bineinteles ca va fi vorba de bolile cel mai des intalnite la porumbei.Datorita faptului ca este vorba de un subiect foarte vast, nu pot sa va ofer toata pagina gata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cum inveti cainele sa fie periat?

Periajul si ingrijirea blanitei cainelui necesita un fel de parteneriat.Desi nu este necesara intreaga cooperare a cainelui, atunci cand este periat, aceasta face lucrurile sa fie mult mai usoare.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tumorile adipoase

Aceste informatii sunt furnizate pentru a va ajuta sa intelegeti diagnosticul sau posibilul diagnostic de cancer la animalele de companie. Daca nu ati efectuat inca un test, medicul veterinar va...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sfaturi utile pentru ingrijirea pisicilor

Foto: Pisoiul Botic, proprietar Gabriela Gava Cele mai grave boli la pisici sunt virozele respiratorii si virozele digestive. Pisicile se pot imbolnavi prin contactul direct cu pisici bolnave sau prin intermediul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabi…

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati Marti, 12 martie, plenul Senatului a adoptat in sedinta publica proiectul legislativ care prevede eutanasierea cainilor declarati bolnavi incurabili de...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hemophilus

Hemophilus este o boala infecto-contagioasa produsa de bacilul Haemophilus paragallinarum, manifestata prin simptome respiratorii.Agentul cauzal: Haemophilus paragallinarum este o bacterie foarte greu cultivabila, care cu greu supravietuieste in mediul exterior...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica Primim adesea intrebari pe adresa redactiei legate de dieta pisicilor. ”Este adevarat ca mancarea uscata ajuta la ingrasarea pisicilor?” ”Este mai buna mancarea...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pisica de Craciun - sfaturi pentru siguranta …

Cei mai multi dintre noi asteptam cu sufletul la gura perioada sarbatorilor de iarna. Ne pregatim serios pentru Craciun, pentru o casa plina de vizitatori si uneori, si de animalele...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Obezitatea la animalele de companie

Obezitatea animalelor de companie este cea mai periculoasa amenintare la sanatatea acestora. Acum, cainii si pisicile traiesc mult mai mult decat au trait vreodata. Din pacate, este de asemenea mult mai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce mananca broastele testoase?

Marea majoritate a broastelor testoase care sunt tinute in captivitate sunt ierbivore. In timp ce in salbaticie ele pot manca unele proteine de origine animala, acest lucru insa nu reprezinta...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea ochilor la caini

Ingrijirea ochilor la caini Pana si cel mai bun prieten al omului are nevoie, regulat, de o curatare si o examinare a ochilor. O examinare regulata a ochilor cainelui dvs va...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

De ce tip de cusca are nevoie iguana?

Animale de companie mici, adesea se simt bine intr-un acvariu de10 sau 20 litri. Cand iguana ta creste, ea trebuie sa fie mutata in spatii mult mai confortabile. Acestea pot...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bobtail american - o pisica afectuoasa

Pisicile Bobtail american sunt destul de inalte si bine construite. Picioarele din spate sunt ceva mai lungi fata de picioarele din fata. Bobtail american are un aspect salbatic, cu ochii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sobolani - Probleme comune

Durata de viata a unui sobolan este de numai 18-48 luni, astfel incat modificarile de cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de frecvente.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea profesionala a blanii cateilor

Acum ca stiti cat de importanta este ingrijirea pentru sanatatea unui caine va puteti intreba cat costa sa ai un caine care arata bine. Poate chiar ati si facut o...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hranirea Ce mananca chinchila?

Chinchila ar trebui sa manance fan din iarba de calitate ad-libitum (disponibil 24 de ore pe zi). Peletele sau alimentele concentrate ar trebui sa fie administrate in cantitate minima in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Salmoneloza (paratifoza)

Salmoneloza (paratifoza) este o boala bacteriana produsa de bacterii din genul Salmonelelor. Agentul cauzal cel mai des la porumbei este Salmonella typhimurium var. copenhagen.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Agresiunea si Rivalitatea

Cainii sunt animale sociale a caror evolutie le-a facut capabile sa traiasca in grupuri. Viata de grup permite sa aiba loc mai eficient activitati de cooperare, atata timp cat toata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hamsterii - lucruri pe care trebuie sa le sti…

Aceste rozatoare mici pot fi gasite in salbaticie, in Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, China si Siberia. Au o mare varietate de culori pentru blana.  Hamsterii are nevoie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Trusa potrivita pentru periajul cainelui

Fiecare tip de blana necesita o intretinere diferita, atat din punct de vedere al echipamentului necesar, cat si al metodelor potrivite.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prinderea si eliberarea unui sarpe de apa

 Un sarpe intrat in boxa unui bloc a fost vedeta unei intregi istorii. Medicul veterinar Ovidiu Rosu, chemat de catre politie pentru a interveni la salvarea animalului descrie pe pagina...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Probleme oaselor la catei si caini in crester…

Cat de importanta este schipoatura pentru viata unui pui sau catelandru? Catelul meu pare sa aiba o articulatia genunchiului cu probleme dar cu siguranta utilizarea razelor x nu este necesara...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

De ce ma musca pisica, chiar si atunci cand o…

Este o enigma, desigur. Acum pisica este in al noualea cer de placere in timp ce o scarpini in locul ei favorit si o secunda mai tarziu, te holbezi la...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o p…

autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Acest...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimente de evitat in hrana pisicii

  Foto: Pisoi British Shorthair, Felisa Candice, proprietar Candice Dragota Ce mancaruri sunt periculoase pentru animalul meu de companie? Anumite mancaruri sunt bune pentru oameni, poate chiar pentru caini, dar pot reprezenta riscuri...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Aspecte legate de anestezie si analgezie in i…

Examinarea completa si corecta a cavitatii bucale necesita anestezie generala. Interventiile din cavitatea bucala variaza de la simple proceduri (detartraj) cu pacientii tineri si sanatosi, pana la proceduri lungi, (extractii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET


Termeni ce tin de blana

Cu toate ca majoritatea termenilor ce tin de tipurile de blana au asociate nume haioase, este foarte important sa le stiti pentru ca va veti intalni cu ele in literatura...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimentele naturale nu sunt intotdeauna bune …

In timp ce hrana naturala are o tendinta de a creste in preferintelor oamenilor, proprietarii de animale de companie ar trebui sa fie foarte atenti inainte de a da in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sobolani - lucruri pe care trebuie sa le stii

Sobolanii sunt tinuti din mai multe motive, de la faptul ca sunt animale de companie pana la faptul ca pot fi animale premiante de spectacol. Ei sunt animale de companie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Herpes virus

Herpes virus este o boala infectioasa virala diagnosticata nu prea de mult la porumbei cu simptome predominant respiratorii.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Veverita Degu - lucruri pe care trebuie sa le…

Degu este o rozatoare mica sud-americana. Exista patru specii, desi numai una, Octodon degus este frecvent observata in captivitate. In salbaticie, se gaseste in zonele de deal si de munte...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea animalelor de companie pe timp de …

Este important, ca atunci cand zilele de lenevit la aer sau in jurul piscinei sunt in toi, sa nu uiti sa ai grija de animalul tau de companie.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Introducerea de noi pasari

Are nevoie pasare mea de un "prieten"? Cele mai multe dintre aceste pasari traiesc in salbaticie, in grupuri. O existenta solitara nu este o existenta sigura pentru speciile de prada. Cu...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Paramixoviroza

Paramixoviroza: este o boala virala produsa de virusuri din genul Paramixoviridelor, care afecteaza porumbeii. Boala initial a afectat gainile, mai tarziu adaptandu-se si la porumbei.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Soareci - Probleme comune

Durata de viata a unui soarece este de doar 18-36 luni, astfel ca modificarile cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de comune. Tumorile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Micoplasmoza

Micoplasmoza. Este o boala infectioasa produsa de micoplasme care se manifesta prin simptome respiratorii (coriza).Agentul epizootic este Micoplasma gallisepticum. Micoplasmele sunt microorganisme unicelulare incadrate ca o forma de trecere intre...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Adenovirusuri

Adenovirusuri sunt doua tipuri de adenovirusuri care produc imbolnaviri la porumbei, notate cu I descoperit in anul 1976 si II descoperit in Belgia in 1992.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea ciocului si a unghiilor - Trebuie …

Majoritatea pasarilor sunt in mod natural foarte active in timpul zilei si vor intalni in mod normal o mare varietate de texturi si dimensiuni de ramuri in mediul lor salbatic...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Variola porumbeilor

Este o boala infecto-contagioasa virala, care afecteaza porumbeii. Are o contagiozitate ridicata, imbolnavind cu repeziciune porumbeii din efectivele nevaccinate.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Coccidioza

Este o boala parazitara produsa de un parazit unicelular din ordinul Coccidia, fam Eimeridae.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anemia la pisici

Anemia este termenul folosit pentru a descrie o cantitate scazuta de celule rosii din sange si este o problema destul de comuna la pisici. Celulele rosii sunt importante pentru transportul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alaskan Malamut

Adesea confundat cu Husky Siberian, Alaskan Malamut este una dintre cele mai vechi specii de caini de sanie din Arctica. Are oasele usoare, cu umeri puternici si un piept adanc...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pisica Abissinian

Caracteristici fizice - Abisinian apartine rasei Ticked sau Agouti, ambii termeni fiind utilizati pentru tipul de blana al pisicii. Caracteristica sa distinctiva este blana sa matasoasa care este intro-o combinatie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce mananca iguanele?

  Iguanele sunt ierbivore, ceea ce inseamna ca mananca plante. Canalul de alimentatie al iguanei este extrem de specializat pentru a permite digestia fibrelor, fiind similar cu  stomacul bovinelor.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prezentarea unei imagini publice pozitive

Faptul ca iti pastrezi cainele curat spune ceva si despre tine; spune ca esti un proprietar de caine responsabil si ca iti pasa de cainele tau. Ai putea chiar sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Varsaturile acute la caini - De ce vomita cai…

Varsaturile acute la caini - Debutul brusc de varsaturi la caini Nu este nimic neobisnuit pentru caini si pisici sa vomite din cand in cand. S-ar putea sa fi mancat ceva ce...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce trebuie sa stim despre lumina UV?

Lumina ultra-violeta (UV) este necesara pentru a asigura necesarul de vitamina D-3. Imposibilitatea de a oferi lumina UV poate predispune iguana la boli metabolice osoase, una dintre cele mai frecvente...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainele violent - agresiunea sau dominanta fa…

Termenii de dominanta sau agresiune sunt confuzi si depasiti, desi acestia sunt inca utilizati pe scara larga. Este util sa analizam un pic acesti termeni care acum sunt in general...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce prefera pisicile pufoase: sardine sau dulc…

American Chemical Society (ACS), cea mai mare societate stiintifica in domeniu, a lansat un nou videoclip care explica de ce pisicile, spre deosebire de oameni si alte mamifere, sunt indiferențe...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainele Affenpinscher

  Affenpinscher este o rasa de caini care au parul sarmos precum un caine de jucarie. Este un animal de companie foarte bun de  casa, datorita inteligentei sale si cordialitatii fata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Costuri in timp si bani la ingrijirea blanii …

Majoritatea oamenilor gandesc costurile privite din perspectiva banilor. Ar trebui sa stiti ca pentru a va pregati ustensilele necesare este nevoie de o investitie destul de serioasa. Vestea buna este...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainii populari in randul presedintilor SUA

Airedale Terrier este cel mai mare si mai greu membru al familiei Terrier. Blana sa este densa si sarmoasa, iar culoarea ei este o combinatie intre bronz, negru, cafeniu si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Abcesele la iepuri

"Ce sunt abcesele? Care sunt cauzele abcese? Cum sunt tratate abcese?: ... doar cateva din intrebarile privind tratamentul si terapia abceselor la iepuri

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce trebuie sa stiti despre Afghan Hound

Demn si distant, Afghanul este un aristocrat printre caini. Este un vanator excelent, dar mai ales apreciat pentru aspectul spectaculos si pentru ca este un caine de spectacol.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Care sunt bolile frecvente ale iguanei?

Printre bolile frecvente specifice iguanei sunt incluse bolile metabolice osoase, parazitii si abcesele.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Soareci - lucruri pe care trebuie sa le stii

Soarecii sunt pastrati pentru mai multe motive, de la cresterea lor ca animale de companie pana la cresterea ca animale pentru expozitii sau spectacole. Ei nu sunt animalele de companie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tratamente cu modificatori de comportament

De ce veterinarul meu a prescris acest medicament? Aceste medicamente sunt folosite pentru a modifica sau de a trata o gama larga de comportamente nedorite, nesociabilitatea sau tulburarile emotionale cum ar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Nu lasati cainii in masini in timpul verii

Caldura face victime chiar si in randul animalelor de companie. Lasate in masina, pe canicula, acestea sufera leziuni grave sau chiar mor, din cauza insolatiei si deshidratarii.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Craciun fericit cu animalutul tau de companie

  Craciunul este o perioada de bucurie in fiecare casa, cand ne place sa impodobim bradul, sa aprindem luminitele instalatiilor, sa mancam bucate alese stropite cu bauturi alcoolice. Nu-i usor insa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Disfunctia glandei suprarenale (boala Cushing…

Glandele suprarenale sunt strans asociate cu rinichii. Fiecare are o maduva centrala, care este de aproximativ o cincime din marimea totala a glandei si produce asa-numitul "hormon de urgenta", adrenalina...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Compendiul AAHA privind procedurile stomatolo…

Stomatologia veterinara evolueazain mod constant. Obiectivul acestei lucrari este acela de a orienta practica stomatologicain domeniul veterinar. Serviciile stomatologice sunt necesare pentru asigurarea sanatatii generale si pentru optimizarea calitatii vietii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxila…

autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Modificatori de comportament

Aceste medicamente sunt folosite pentru a modifica sa a trata o gama larga de comportamente nedorite, antisociale sau tulburari emotionale, cum ar fi un comportament obsesiv-compulsiv, anxietate de separare, depresie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce vede un catel cu nasul?

Este posibil sa fi auzit deja expresia cainii vad cu nasurile lor. Dar arhitectura nasului acestor fapturi senzationale dezvaluie de fapt o lume intreaga, dincolo de tot ceea ce putem...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce este bine de evitat in contact cu reptilel…

Majoritatea reptilelor, inclusiv cele tinute ca animale de companie, sunt purtatoare de Salmonella in intestinul lor, fara a prezenta semne clinice ale infectiei. Salmonella poate trece de la reptile la...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET