Eu chiar cumpar romaneste! Tu pe cine sprijini cand faci cumparaturi?
- Editor: Iulia Cretu
Va atentionez de la inceput ca acesta nu este un program sprijinit de guvern, fonduri europene sau producatori romani. Nu este un articol platit, revista nu are buget pentru un astfel de proiect la scara mare si ca, speram ca acest proiect, desi nebugetat, sa se bucure de un raspuns pozitiv din partea celor care il citesc.
Eu si familia mea eram si mai suntem inca, in parte, mari cumparatori de produse Lidl. Sunt ieftine, de cele mai multe ori, cu mult mai bune decat ce gasesti similar la alte magazine - ma refer aici atat la haine - potrivite pentru fiica-mea, dar si la ustensile de bucatarie, consumabile- caiete-carti, echipamente pentru casa si lista ar putea continua la nesfarsit.
In ultimii ani, discutand cu nenumarati medici veterinari ce practica profesia in mediul rural, am auzit aceleasi probleme, expuse diferit, indiferent de zona in care medicul se afla. Oamenii de la tara nu mai cresc animale, nu mai fac agricultura, au aparut magazine de legume si fructe la sate, ceea ce, la prima vedere, poate parea ceva care nu este asa de grav. Desigur, este normal, veti spune, ca lumea sa evolueze si munca pamantului sa fie facuta de cei care au cu adevarat mijloacele sa o faca.
Din pacate, tot mai putini au aceste mijloace, cauzele sunt extrem de multe, dar principala problema identificata de cele mai multe ori este politica deloc orientata catre sprijinirea micului agricultor sau fermier.
Subventiile nu sunt suficiente, taxele sunt extrem de mari, infrastructura pusa la dispozitie de stat este zero, mana de lucru calificata este greu de gasit - iar atunci cand este gasita este extrem de greu de tinut din nou, din cauza taxelor impovaratoare.
Si atunci, ce este de facut? Ma tot intreb, alaturi de multi prieteni, cunoscuti, oameni care au diverse afaceri, mai mari sau mai mici in domeniul medicinii veterinare si nu numai.
Spuneam la inceput ca suntem mari cumparatori din Lidl si ca de-a lungul timpului, am molipsit mai toti prietenii nostri cu acest sindrom, al cumparaturilor marca Germania si Polonia. Produse bunicele, raport calitate/pret excelent - alimente cu 20 poate 30% mai ieftine decat altele similare din alte magazine, garantie extraordinara la echipamente - 3 ani si banii inapoi daca se strica produsul.
Stand la discutii si lasand gandurile sa dospeasca idei, am ajuns intamplator la pagina unui proiect ce parea promitator- realizat de unul din ministerele Ponta, in urma cu trei sau patru ani: Cumpar romaneste. O campanie ce dorea sa sprijine producatorii romani cu politici fiscale si elaborare de legislatie benefica acestora, dar si sa aduca un strop de constientizare in randul cumparatorului roman, oricare ar fi el. Planul suna minunat, nu stiu, sincer, ce s-a intamplat cu el, mai departe de cheltuirea unor sume colosale de bani - cateva milioane de euro - si daca el s-a finalizat cu ceva or ba.
Cert este ca mi-a dat prilejul sa ajung la o concluzie, care nu mi-a placut deloc. Eu insumi nu fac nimic sa sprijin productia interna si sprijin, prin propriile alegeri in materie de cumparaturi - producatorii si agricultorii germani si polonezi, fara nici o scuza. Desigur, as putea sa revin la chestia aia cu raport calitate/pret si cu faptul ca produsele nemtesti sunt produse nemtesti, dar, analizand situatia la rece, mi-am dat seama ca acesta ar putea fi un prim pas.
Ce prim pas? Un prim pas in schimbarea modului in care fac eu cumparaturi. De ceva timp sunt atenta la eticheta provenientei produsului. Acea eticheta ovala, obligatorie pentru orice produs de origine animala care indica locul in care producatorul este autorizat sa produca acel produs. Si cumpar doar produse romanesti, de care m-am interesat ca provin din fabrici apartinand unor patroni romani.
Adica, oameni care sunt vecini cu noi, investesc in romani pentru a mentine locuri de munca, sprijina astfel economia tarii si cheltuie banii aici, intre romani.
O sa va spun ca nu am marit bugetul de cumparaturi si ca da, poate nu-i la fel de comod sa mergi in piata, la carmangerie, la brutarie, la magazinul fermei de pui din zona in care te afli, la medicul veterinar in farmacie sa cumperi mancare pentru caini sau pisici, dar cu siguranta este o schimbare. O schimbare pe care noi am adoptat-o si pe care am inceput sa ii incurajam pe toti cunoscutii nostri sa faca la fel. Si, chiar daca mai cumparam inca de la Lidl, atunci cand suntem in pana de timp, aleg intotdeauna eticheta ovala pe care scrie RO.
Poate nu-i un pas mare, nu va fi o schimbare vizibila rapid in viata celor cu care eu si cunoscutii nostri ne intersectam - dar, scopul acestui articol si acestui demers este, de a lasa samanta intrebarii: "Eu pe cine vreau sa sprijin atunci cand fac cumparaturi?" sa incolteasca in mintea fiecaruia.
Va las sa va ganditi daca alegeti sau nu sa cumparati romaneste de la producatori autentici romani sau preferati sa ramaneti la modul comod, de a sprijini neamtul, polonezul sau cehul sa isi creasca afacerile.
Poate ei au bani sa trimita produse de la mii de kilometri distanta intr-o tara in care par sa locuiasca doar imigranti carora nu le pasa de viitorul lor, al copiilor., dar ei, cu siguranta, cumpara doar de la producatorii lor.
Noi, de ce nu o facem?!
Demersul meu, al nostru ca instrument media este sa propagam informatia. Am atasat acestui articol un cover de facebook, o imagine de profil cu indemnul de a cumpara romaneste. Preluati informatia si diseminati-o printre cunoscutii/prietenii si apropiatii dvoastra. Lasati-o sa creasca si sa isi atinga scopul. Acela de a schimba, incet, obiceiul de cumparare de la altii si de a-l inlocui cu cel de a cumpara de la ai nostri.
Va asigur ca brutarul, cofetarul, fermierul - cel care detine fermele de pasari, cel care se chinuie cu trimisul laptelui la fabrica, abatorul, grupul celor care produc produse traditionale, medicul veterinar care trateaza animalele, croitorul si atelierul celui care nu mai lucreaza lohn, pentru firme cunoscute, toti or sa va fie, in adancul sufletului, intr-un fel sau altul, recunoscatori pentru alegerea pe care ati facut-o. Aceea de a sprijini oamenii de langa voi, pe romanii care se zbat sa faca ceva cu bani romanesti, aici, in Romania.
Eu chiar cumpar romaneste!
Tu cum cumperi? Trimite-ne parerea ta, vom incerca sa actualizam proiectul cat de des vom putea, cu parerile tuturor celor care se alatura acestui demers. Scrie-ne pe email - la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., scrie un comentariu la articol, suna-ne pe 0740.763.716 sau trimite-ne un SMS. Oricum ai alege, sa stii ca parerea ta poate influenta parerea unei alte persoane si ca orice gest de sustinere al producatorilor romani ai alege, oricat de mic, va insemna un pas inainte pentru acel producator.
Descarcati atasamentele de la finalul articolului si schimbati poza de profil, poza de cover pentru a arata si altora alegerea pe care doriti sa o faceti!

Iulia Cretu
- Director executiv Revista Veterinarul
- Fondator Asociația Veterinarul
- Fondator Veterinarul Știință și Practică, Veterinarul Pet, Veterinarul Business, Veterinarul Ferma
- Experiență de 22 ani în media și comunicare
Articole înrudite
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Ziua Mondială a Medicului Veterinar 2023
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
Articole recente - Iulia Cretu
- Ziua Mondială a Medicului Veterinar 2023
- Tehnici de marketing eficiente pentru clinica ta veterinară
- Creează un story brand pentru cabinetul veterinar - sfaturile lui Donald Miller
- Cum să dezvolți un brand puternic pentru cabinetul tău veterinar: sfaturi de la experți
- Relația dintre evaluarea procesului decizional comun de către proprietarii de animale de companie și medicii veterinari și satisfacția cu consultațiile veterinare