Evaluarea afectiunii respiratorii la junincile de lapte

Suntem in plin sezon de iarna si bolile respiratorii sunt una din cauzele principale de boala si moarte a junincilor de lapte.

Amy Young, cercetator in cadrul Universitatii California-Davis a declarat ca depistarea precoce si tratamentul animalelor bolnave este importanta indiferent de cauza. „Adesea exista multiple cauze pentru afectiunile respiratorii, cum ar fi combinatiile de infectii virale si bacteriene, impreuna cu factori de stres datorati managementului sau mediului", a aratat Young.

Boala respiratorie este cauza deceselor la 22,5% din junincile neintarcate si la 46,5% din junincile intarcate, potrivit Sistemului National de Monitorizare a Sanatatii Animale USDA din SUA. Pentru supravietuitori, un eveniment respirator devreme in viata unei vaci poate duce la afectiuni respiratorii pe tot parcursul vietii, ceea ce duce la afectiuni pulmonare si reduce starea de sanatatea si profitabilitatea viitoare a vacii. Junicile de inlocuire care sufera de pneumonie la inceputul vietii sunt mai susceptibile de a suferi de o crestere diminuata, varsta intarziata la prima fatare, probabilitate crescuta de a suferi de o fatare distocica la prima fatare si sacrificare prematura, comparativ cu alte junici din turma.

Amy Young, cercetator in cadrul Universitatii California-Davis a declarat ca depistarea precoce si tratamentul animalelor bolnave este importanta indiferent de cauza. „Adesea exista multiple cauze pentru afectiunile respiratorii, cum ar fi combinatiile de infectii virale si bacteriene, impreuna cu factori de stres datorati managementului sau mediului", a aratat Young.

Intr-un grup de animale, indivizii pot fi observati cu stadii diferite de boala si severitate a acesteia. Testele de diagnosticare pot fi extrem de costisitoare, de aceea ingrijitorii trebuie instruiti sa evalueze in mod constant starea de sanatate a animalului. Pentru a face acest lucru, Universitatea UC Davis a dezvoltat un sistem simplu de notare a bolii respiratorii la bovine ca o modalitate de a standardiza diagnosticul pe un numar mare de animale.
Sistemul de evaluare UC Davis evalueaza sase semne clinice. Atunci cand este prezent, se atribuie un anumit numar de puncte pentru fiecare semn. Un sor total de 5 sau mai mare clasifica un individ ca un caz de boala respiratorie.

  1. Tuse= 2 puncte
  2. Scurgeri oculare= 2 puncte
  3. Febra (>39,2 grade Celsius)= 2 puncte
  4. Respiratie anormala= 2 puncte
  5. Scurgeri nazale= 4 puncte
  6. Urechi coborate sau cap inclinat= 5 puncte

„Unul din avantajele acestui sistem este ca nu necesita luarea temperaturii rectale pentru fiecare vitel", a aratat Young. „Temperatura rectala este necesara doar daca scorul total pentru semnele vizibile este 4. Febra ar putea aduce scorul la peste valoarea 5".

Cercetatorii au comparat sistemul de notare UC-Davis cu un sistem similar, dar mai elaborat, dezvoltat de Universitatea din Wisconsin. Validarea sistemului de punctare simplificat a fost efectuata prin inregistrarea datelor 500 de vitei crescuti in paralel cu cele doua sisteme de evaluare. Sistemul Wisnonsin utilizeaza cinci semne clinice marcate dupa nivelul de severitate. Sistemul UC davis a inregistrat o usoara crestere a sensibilitatii (72,3% fata de 70,8%), in timp ce sistemul Wisconsin a fost usor mai specific (93,1% fata de 89,9).


„La sfarsitul zilei, cel mai bun sistem de notare pentru o anumita ferma este cel care va fi folosit in mod regulat pentru a determina care animale sunt bolnave", a spus Young. „Un sistem simplificat, usor de implementat permite identificarea mai eficienta a animalelor bolnave, permitand astfel tratarea acestora in timp util. Acest lucru are implicatii pozitive nu numai pentru vitelul individual, ci si pentru imbunatatirea bunastarii animalelor".
O versiune printabila a diagramei UC-Davis in limba romana poate fi descarcata de pe website-ul nostru.
Sistemul a fost dezvoltat de cercetatori de la Universitatea din California (UC) Davis Scoala de Medicina Veterinara, Deaprtamentul de Stiinte a Animalelor, Agricultura si Resurse naturale.

Ultima modificareJoi, 13 Decembrie 2018 20:31
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul