updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastră

Evaluarea blocării bilaterale a nervului maxilar la câinii supuși unei intervenții chirurgicale pentru sindromul obstructiv respirator brahicefalic 

Contents[Hide]

Acest studiu retrospectiv publicat în revista The Canadian Veterinary Journal a evaluat efectul unui blocaj intraoral bilateral al nervului maxilar la câinii supuși unei intervenții chirurgicale pentru sindromul obstructiv respirator brahicefalic (SORB). Au fost recuperate înregistrările câinilor care au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru SORB. Cazurile au fost repartizate în grupul B sau C dacă s-a efectuat sau nu un bloc nervos maxilar bilateral preoperator.

Tipul și doza de anestezic local, multiplii concentrației alveolare minime a anestezicului inhalant, utilizarea intraoperatorie a fentanilului și a anestezicului injectabil, prevalența hipotensiunii intraoperatorii sau a bradicardiei și administrarea postoperatorie de opioide, au fost comparate între grupuri. Șaizeci și șapte de cazuri au îndeplinit criteriile de includere: 33 au fost repartizați în Grupul B și 34 în Grupul C. În Grupul C, 18 câini au avut nevoie de fentanil intraoperator (P = 0,005), iar 12 au avut nevoie de suplimentarea anestezicului injectabil (P = 0,006). Hipotensiunea, sau bradicardia, nu au fost diferite între grupuri. Blocul bilateral al nervului maxilar reduce necesarul intraoperator de fentanil și anestezic injectabil la câinii supuși unei intervenții chirurgicale SORB.

1. Context

Sindromul obstructiv respirator brahicefalic (SORB) la câini este o afecțiune caracterizată de o lățime normală, dar o lungime a craniului scurtată, un nas plat și anomalii secundare ale țesuturilor moi: stenoza nărilor, palat moale alungit, eversiunea saculilor laringieni, colaps laringian și amigdale mărite. Corecția chirurgicală a acestor malformații ale țesuturilor moi este de obicei efectuată pentru a atenua semnele clinice de obstrucție a căilor respiratorii superioare și pentru a reduce efortul de respirație.

Blocajele nervoase periferice sunt adesea utilizate la câinii supuși unei intervenții chirurgicale pentru a reduce consumul de agenți anestezici inhalatori; pentru a inhiba răspunsul simpatic la stimuli nocivi și pentru a diminua administrarea intraoperatorie de medicamente antinociceptive (de exemplu, fentanil); și pentru a reduce răspunsul neurouman la stres, durerea postoperatorie și nevoia de analgezice .

La câini, palatul moale și dur, maxilarul, arcada dentară maxilară, nasul și buza superioară sunt inervate de nervul maxilar, o ramură a nervului trigemen. Nervul maxilar poate fi blocat folosind o abordare infraorbitală sau accesând fosa pterigopalatină printr-o abordare percutană laterală sau intraorală. Un blocaj bilateral al nervului maxilar efectuat prin injectarea a 1 ml de lidocaină 2% folosind abordarea percutană a fosei pterigopalatine, a diminuat răspunsurile cardiovasculare și incidența mișcărilor în timpul rinoscopiei posterioare la câini. Într-un alt studiu efectuat la câini, un blocaj al nervului maxilar efectuat prin intermediul unei abordări infraorbitare modificate înainte de rinoscopie și biopsie nazală a redus nocicepția, determinată prin monitorizarea modificărilor tensiunii arteriale și a concentrațiilor plasmatice de cortizol în timpul anesteziei.

Din cunoștințele autorilor, nu se știe dacă un blocaj bilateral al nervului maxilar ar putea prezenta vreun avantaj în timpul operației SORB la câini. Pe baza experienței clinice a autorilor, un blocaj bilateral intraoral al nervului maxilar ar putea reduce folosirea agenților anestezici inhalatori intraoperator și intervențiile anestezistului (de exemplu, analgezia de salvare, administrarea de anestezic injectabil) și ar putea fi benefic pentru a diminua durerea postoperatorie și dispneea indusă de stres, scăzând astfel nevoia de opioide și sedative.  Acest studiu retrospectiv a fost realizat pentru a evalua efectul perioperator al unui bloc nervos maxilar bilateral intraoral preoperator la câinii supuși unei intervenții chirurgicale SORB. S-a pornit de la ipoteza că, în comparație cu câinii care nu au primit niciun blocaj, blocajul bilateral al nervului maxilar reduce consumul de agenți anestezici inhalatori, necesarul de medicamente antinociceptive (de exemplu, fentanil) și suplimentarea anestezicului general intravenos (IV) în timpul intervenției chirurgicale.

Sursa: De Gennaro C, Vettorato E, Corletto F. Evaluation of bilateral maxillary nerve block in dogs undergoing surgery for brachycephalic obstructive airway syndrome. Can Vet J. 2022 Jan;63(1):67-73. PMID: 34975170; PMCID: PMC8682927.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.