updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Evaluarea fertilitatii armasarilor de reproductie

Fertilitatea armasarilor de reproductie este un factor major de care depinde reusita actului montei, instalarea gestatiei. Fertilitatea armasarilor de reproductie poate fi influentata de mai multi factori cum ar fi individul, nutritia, varsta, starea de sanatate, sezonul, comportamentul sexual, modul de utilizare la monta sau inseminare artificiala.

Multi dintre armasarii utilizati la monta sunt selectati pe criterii de performanta, conformatie sau constitutie, fara a tine cont de potentialul lor fertil.

Studii de profil efectuate in SUA de catre Rossdale si Ricketts in anul 1980 arata ca cel putin 11% dintre armasarii de reproductie sunt subfertili sau infertili, contribuind la o rata generala a conceptiei de 60-65% . Stabilirea conditiei de fertilitate, subfertilitate sau infertilitate se poate face, conform Dr. Robert Kinney si col. (1983), calculand fertilitatea efectivelor de iepe montate sau inseminate artificial intr-un sezon de reproductie.

Un armasar este considerat fertil cand rata de conceptie este in jur de 75% la un numar de peste 40 de iepe montate natural sau 120 de iepe inseminate artificial intr-un sezon de reproductie. Rata de conceptie a unui armasar subfertil este mai scazuta iar un armasar infertil are rata de conceptie aproape de zero. Metoda poate fi utilizata, insa este tardiva si destul de paguboasa.

Mult mai utila este evaluarea starii de sanatate a aparatului genital al armasarilor de reproductie, asa numita evaluare a fertilitatii. Este necesar a face o diferentiere clara intre potenta si fertilitate. Prin potenta se intelege abilitatea armasarului de a atinge si mentine timp suficient o erectie, in cursul careia penisul este sufient de rigid pentru a realiza intromisiunea. Nu exista intotdeauna o relatie directa intre potenta si fertilitate, fapt care poate deruta la prima vedere. Un armasar impotent poate fi fertil, iar un armasar infertil sau subfertil poate fi potent, adica realizeaza actul sexual. Situatia din urma este mai paguboasa, deoarece scade mult fertilitatea iepelor montate cu armasari infertili sau subfertili si justifica o evaluare clinica minu - tioasa si obiectiva a armasarilor de reproductie.

Fertilitatea armasarilor trebuie evaluata in diferite situatii, cum ar fi: la inceputul sezonului de monta sau oricand in timpul sezonului cand e suspectata scaderea fertilitatii (afectiuni febrile, stari inflamatorii sau edeme, traumatisme cu localizare inghinoscrotala), ina - inte de vanzare, cand se observa un com portament sexual anormal.

Examinarea trebuie sa fie metodica si include anam neza, examenul clinic extern (inspectia, palpatia), masurarea volumului testicular, evaluarea comportamentului sexual, examenul intern (transrectal), examenul bacteriologic, recoltarea si eva luarea materialului seminal. Anamneza trebuie sa cuprinda antecedentele armasarului in ceea ce priveste utilizarea acestuia la reproductie, frecventa ejaculatelor, numarul de iepe gestante din sezonul trecut/actual. Sunt importante datele referitoare la factori care pot influenta libidoul si calitatea materialului seminal, cum ar fi experientele negative legate de actul montei (durere), afectiuni generale sau cu localizare la nivelul aparatului genital (penis, furou, scrot, testicule, regiunea inghinala), tratamente efectuate si rezultatul lor, regimul de furajare, programul de vaccinare si deparazitare.

Examenul clinic extern debuteaza cu aprecierea starii generale, a conformatiei, constitutiei. O atentie deosebita se va acorda defectelor cum ar fi orbirea, schiopaturile datorate unor afectiuni osoase sau ale copitei, articulatiilor, tendoanelor, muschilor, localizate in special la nivelul membrelor posterioare.

Aparatul genital se examineaza prin inspectie, unde se urmaresc modificarile de forma, culoare sau volum cu localizare la nivelul furoului, penisului sau a scrotului. La palpatia testiculelor si a epididimului se urmaresc modificarile de tem peratura (mai scazuta decat temperatura corporala), consistenta (densa, usor tensionata), sensibilitate (moderata), mo bilitatea testiculelor in pungile testiculare (prezenta).

Cresterea temperaturii locale, a sensibilitatii sau lipsa de mobilitate a testiculelor in pungile testiculare sunt indicii ale unor posibile tulburari de gametogeneza (producerea de spermatozoizi). Aprecierea volumului testicular ofe - ra posibilitatea evaluarii productiei spermatice, cunoscand faptul ca un gram de tesut testicular normal produce 20 mil. spermatozoizi pe zi. Necorelarea numarul total de spermatozoizi cu volumului tes ticular constituie un indicator al dege nerarii testiculare.

Evaluarea comportamentului sexual al armasarilor de reproductie se face cu ocazia efectuarii montei sau cu ocazia recoltarii materialului seminal, prin evaluarea reflexelor sexuale (apropierea, erectia, saltul, intromisiunea, ejacularea), a duratei, ordinii si intensitatii de exprimare a fiecarui reflex. Examenul bacteriologic consta din prelevarea de probe de la nivelul uretrei, fosei uretrale si a furoului, cu ajutorul unor tampoane sterile, pe mediu de transport sau apa distilata. Recoltarea si evaluarea materialului seminal

Recoltarea materialului seminal se poate realiza prin mai multe metode, cum ar fi recoltarea picaturilor de material seminal dupa retragerea penisului (rezultate neconcludente), aspiratul de la nivel vaginal anterior imediat dupa monta (imposibila evaluarea volumului iar pH-ul, mobilitatea, incarcatura bacteriana sunt alterate), utilzarea prezervativelor, de constructie speciala (posibile accidente).

Metoda optima de recoltare a materialului seminal este cu ajutorul vaginei artificiale, (exista mai multe modele), saltul putandu-se realiza pe iapa in calduri sau pe iapa fantoma. Cei mai multi armasari pot fi"invatati" cu aceas - ta metoda, iar materialul seminal obtinut este de calitate buna. Evaluarea materialului seminal se face din punct de vedere macroscopic si microscopic sau de laborator.

Evaluarea macroscopica consta in aprecierea volumului, culorii si vascozitatii. in conditii normale volumul este cuprins intre 50 si 100 ml, cu variatii individuale, culoarea este alb-laptoasa, tulbure, lipsita de sedimente sau epansamente, fara mirosuri anormale.

Mobilitatea. Materialul seminal se examineaza la microscop, pe o lama incalzita, apreciind procentul de spermatozoizi cu miscari de inaintare (su biectiva, tributara experientei examinatorului). Exista metode computerizate (Spermvision, CASA), mai exacte, dar foarte costisitoare. Evaluarea viabilitatii se face microscopic, in urma colorarii cu eozina/nigrozina (>60%). Concentratia poate fi determinata prin metode electronice (spectrofotometru) sau manuale (camera de numarat). La majoritatea armasarilor este cuprinsa intre 100 si 350 mil/ml. si este dependenta de sezon, frecventa ejaculatelor, individ.

Longevitatea. Materialul seminal trebuie evaluat la microscop, pe o lama incalzita, la interval de 5 minute, timp de 30 minute. in acest interval modificarile trebuie sa fie minime. Daca materialul seminal este pastrat la temperatura camerei, modificarile apar dupa 15 min. pHul materialului seminal este cuprins intre 7,3 si 7,7

Examenul citologic. In materialul seminal pot fi prezente pana la 1500 leucocite/ ml, fara eritrocite. Armasarii cu hemospermie sunt constant infertili.

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 22:24
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Conf Dr Adrian Morar Iancu

Conferentiar FMV Cluj

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.