updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Evaluarea reproductiva a armasarilor

Evaluarea reproductiva a armasarilor constituie o examinare de rutinainainte de monta, care trebuie realizatainainte de inceperea sezonului de reproducere. Face parte, de asemenea, din examinarea de rutina realizatainainte de achizitionarea unui armasar, mai ales daca acesta urmeaza sa fie folosit ca animal de monta.

 

Evaluarea sistemului reproducator este indicata pentru investigarea cauzelor de esec al montelor la armasar.

Examinarea aparatului reproducator al armasarului include:

  • examinarea integritatii organelor genitale si evaluarea testiculelor in cadrul scrotului, a penisului si a preputului
  • masurarea testiculelor, precum si examinarea testiculelor prin palpatie manuala si prin ultrasonografie10
  • obtinerea unei probe seminale pentru o analiza completa si o estimare a capacitatii de reproductie si a potentialului de fertilitate
  • obtinerea unor probe pe recoltor, de la nivelul penisului, glandului penian si al uretrei (inainte si dupa ejaculare), in scopul analizei microbiologice (culturi bacteriene si antibiograma).

1. Complicatii

  • Traumatisme la nivelul penisului, preputului sau scrotului/testiculelor, aparute in timpul prelevarii probei seminale cu ajutorul unui vagin artificial sau in urma loviturilor cauzate de femela in calduri folosita pentru stimularea masculului.
  • Leziuni corporale generalizate aparute in urma unei cazaturi de pe manechinul de monta.
  • Fisuri rectale iatrogene aparute in urma examinarii organelor genitale interne prin palpare rectala.

Observatie: Examinarea organelor genitale ale armasarului prin palpare rectala nu se realizeaza in mod uzual pentru evaluarea integritatii organelor reproductive datorita faptului ca armasarii par sa fie mai retivi vis-a-vis de examinarea per rectum decat iepele, expunandu-se astfel unui risc mai mare de fisuri rectale. Deoarece palparea intrarectala si ultrasonografia glandelor sexuale accesorii ale armasarilor (glande bulbouretrale, prostata, glande veziculare si ampula) pot furniza informatii valoroase, practicienii ecvini ar trebui sa foloseasca aceasta metoda de diagnostic doar daca se impune o evaluare detaliata a aparatului reproducator.

2. Echipament necesar

  • Manusi obstetricale nesterile, de lungimea bratului operatorului, folosite pentru palparea intrarectala.
  • Solutii de lubrefiere izo-osmotice sterile sau nesterile, care sa nu aiba efect spermicid, folosite pentru palparea intrarectala si pentru vaginul artificial.
  • Fasa de bumbac pentru curatarea penisului.
  • Galeata cu captuseala de unica folosinta in care sa se puna apa destinata spalarii penisului (Figura 1).
  • Etriere pentru masurarea grosimii testiculare totale sau a fiecarui testicul in parte.
  • Recoltoare si medii de transport.
  • Echipament ecografic portabil echipat cu sonda lineara de 5 sau 7,5 MHz.
  • Vagin artificial (VA) si consumabilele aferente acestuia (Figura 2a):
  • captuseala pentru vaginul artificial (din latex sau de unica folosinta)
  • recipiente si filtre pentru recoltarea materialului seminal
  • termometru (Figura 2b).
  • Manechin de monta (optional) plus folie de plastic pentru impachetarea acestuia (Figura 2c)
  • Iapa in calduri pentru stimularea armasarului
  • Casti de protectie pentru personal
  • Funie impletita din bumbac cu chinga metalica pentru o manipulare si o contentie adecvata a armasarului.
  • Piedica pentru picioarele iepei, daca folositi o iapa pentru stimularea armasarului sau ca ”iapa pentru salt”.
  • Echipament pentru analiza spermei si consumabilele aferente acestuia.
  • Densimetru automat pentru sperma (Figura 3) sau hemocitometru (camera Neubauer) pentru spermograma.
  • Microscop cu contrast de faza
  • Platina incalzitoare pentru frotiuri
  • Lame de frotiu si lamele
  • Baie de apa
  • Incubator pentru incalzire
  • Mediu de dilutie pentru sperma
  • Pipetoare, varfuri pentru pipete automate, etc.

1

Figura 1 Folositi o galeata cu captuseala de unica folosinta, in care sa puneti apa calda si fasele de bumbac ce vor fi folosite pentru spalarea penisului armasarului.

2a

2b

2c

Figura 2 Echipamentul si consumabilele includ (a) vagin artificial cu captuseala si recipiente cu filtru pentru colectarea a materialului seminal, (b) termometru si (c) manechin de monta acoperit cu folie de plastic.

3

Figura.3 Se recomanda utilizarea unui densimetru automat pentru sperma.

Observatie: Echipamentul specializat destinat pentru analiza spermei armasarilor este disponibil si indicat doar daca clinica veterinara executa frecvent examinari ale aparatului reproducator al armasarilor. Exemple ale unui echipament de acest tip includ: analizoare automate computerizate pentru analiza spermei (AACS) care realizeaza spermograme si evalueaza motilitatea spermatozoizilor; analizoare (Fig. 4) ce utilizeaza sonde moleculare pentru determinarea spermogramei si a viabilitatii spermatice (integritatea membranara).

4

Figura 4 Se recomanda utilizarea analizoarelor automate. Acestea utilizeaza sonde moleculare pentru determinarea spermogramei si a viabilitatii spermatice prin aprecierea integritatii membranare.

3. Contentie si pozitionare

  • In cazul in care urmeaza a fi examinate mai multe parti ale aparatului reproductiv este importanta prezenta unui asistent cu experienta in ceea ce priveste manipularea armasarilor. O iavasa (din funie impletita) trebuie aplicata si folosita daca este cazul. 
  • Realizarea examinarii clinice initiale se prefera in boxa de cazare a animalului sau in sala de examinare. Dupa incheierea unei examinari clinice amanuntite, se recomanda pregatirea prelevarii spermei.
  • Prelevarea spermei este realizata in sala de monta si necesita prezenta unei persoane responsabile de contentia armasarului, a unei persoane responsabile de dirijarea iepei folosite pentru stimularea armasarului, a examinatorului si a unui asistent care sa ajute cu spalarea penisului aflat in erectie completa. In timpul spalarii penisului, examinatorul poate evalua penisul.
  • Pentru prelevarea spermei se recomanda ca persoana care dirijeaza vaginul artificial si asistentul sa poarte casti de protectie.
  • Daca iapa folosita pentru stimularea armasarului este folosita si ca iapa „de salt”, in locul manechinului de monta, acesteia trebuie sa i se aplice piedici pe membre, care sa o impiedice sa loveasca armasarul sau personalul.
  • Dupa ejaculare, armasarul va fi transferat in standul de contentie pentru efectuarea masuratorilor testiculare si pentru continuarea examinarii aparatului reproducator al acestuia.
  • Daca este necesara o examinare completa, palparea transrectala si ultrasonografia vor fi necesare pentru evaluarea organelor genitale interne. Deoarece armasarii nu sunt supusi frecvent acestei modalitati de examinare a aparatului lor reproducator, spre deosebire de iepele de reproductie, se recomanda asigurarea unei tehnici adecvate de contentie fizica (ex.: plasarea armasarului intr-un stand de contentie) si chimica.

tabel 

Procedeu tehnic

Raţionament

Realizati un examen clinic general pentru a va asigura ca

armasarul este suficient de sanatos incat sa fie apt pentru monta.

Se recomanda realizarea acestei examinari in boxa de cazare sau intr-o sala de examinare, in timp ce un asistent experimentat

dirijeaza armasarul.

Dupa finalizarea examenului clinic,

continuati cu pregatirile pentru prelevarea spermei.

Evaluarea organelor genitale externe este realizata dupa prelevarea spermei, deoarece armasarul ar putea fi astfel mai cooperant. Daca este necesara, evaluarea organelor genitale interne se va realiza la final.

Expuneti armasarul la o iapa in calduri pentru a-l stimula sexual (Figura 5).

Iapa folosita in acest scop, care poate fi intacta din punct de vedere reproductiv si aflata in estru, sau sterilizata si tratata cu estrogeni injectabili, este necesara de obicei pentru stimularea sexuala a armasarului. Coada iepei trebuie legata pentru a se evita traumatizarea penisului de catre firele de par ale acesteia.

Dupa obtinerea erectiei complete, incepeti sa spalati penisul armasarului cu bucati mari de fasa de bumbac si cu apa calda (la o temperatura de aproximativ 42°c) si curata (Figura 6). Nu folositi solutii dezinfectante. O atentie deosebita trebuie acordata curatarii fosei naviculare (inlaturarea smegmei uscate ramase la acest nivel). Penisul trebuie uscat cu atentie folosind un prosop de hartie curat.

Folositi o captuseala din plastic de unica folosinta pentru galeata cu apa pentru a evita potentiala contaminare incrucisata dintre armasari. Solutiile dezinfectante pot afecta flora bacteriana normala, iar de aceea utilizarea acestora trebuie evitata.  Este recomandata prezenta unui asistent care sa tina galeata cu apa si care sa ajute persoana care spala penisul armasarului.

In timpul spalarii penisului, examinarea aparatului reproducator incepe cu inspectia si palparea penisului.

Armasarii nu manifesta de obicei reticenta fata de examinare in

acest punct.

Intre timp, pregatiti vaginul artificial (VA) pentru prelevarea spermei. Trebuie acordata atentie temperaturii si presiunii de la nivelul VA: temperatura interna trebuie sa fie cuprinsa intre 45°- 48°C (in anumite cazuri, aceasta temperatura poate fi setata la 50°C).

VA trebuie echipat cu un manson de unica folosinta. Daca se foloseste un manson din latex/cauciuc in locul unuia de unica folosinta, acesta trebuie curatat si intretinut in mod adecvat dupa fiecare prelevare de sperma.

In timp ce purtati o manusa obstetricala din plastic sterila, aplicati un lubrefiant cald, steril si solubil in apa, fara efect spermicid, in capatul VA, pe o portiune ce ocupa doua treimi din acesta; scoateti-va bratul, lasand manusa in VA pentru a preveni evaporarea lubrefiantului.

Pentru o intretinere adecvata, mansoanele din latex/cauciuc ar trebui 

spalate complet cu apa din abundenta si cu un detergent sau o solutie dezinfectanta adecvata, precum clorhexidina sau Tergazyme™, dupa finalizarea prelevarii probei de sperma.

Dupa obtinerea erectiei complete, armasarul va fi dirijat pentru a monta, fie iapa folosita pentru stimularea sa, fie manechinul de monta, astfel incat prelevarea de sperma sa poata fi realizata cu ajutorul unui VA. In functie de nivelul de experienta al armasarului pentru efectuarea saltului pe manechin, iapa stimulatoare poate sau nu sa fie plasata langa manechin.

Iapa stimulatoare se plaseaza de obicei pe partea dreapta a manechinului, in paralel cu acesta (Figura 35.7). Armasarul este dirijat pentru a se apropia de manechin la un unghi de  20–30° si pe partea stanga fata de acesta.

Imediat ce armasarul face saltul pe manechin, manusa de plastic lasata cu lubrefiant va fi indepartata din VA, iar penisul la fi rapid dirijat pentru a patrunde in VA (Figura 8).

Persoana care dirijeaza armasarul si persoana ce tine VA trebuie sa stea si pe partea stanga fata de armasar si de manechin.

Ejacularea se confirma prin:

-observarea spermei care patrunde in recipientul de colectare

 observarea armasarului care isi ridica coada

 palparea pulsului ritmic al ejacularii uretrale atunci cand plasati  palma pe fata ventrala a penisului.

Daca armasarul ejaculeaza cu succes, secretia seminala de la varful deschiderii uretrale de pe glandul penian va avea un aspect spumos (Figura 9).

Materialul seminal va fi apoi dus imediat la laborator pentru evaluare si procesare.

Protejati materialul seminal de socul termic, de contactul cu apa si de expunerea la lumina solara.

Filtrul aplicat initial recipientului de recoltare a materialului seminal

trebuie inlaturat imediat dupa ce armasarul incheie procesul de ejaculare.

Filtrul imbibat in gel trebuie aruncat imediat.

Analiza spermei si inseminarea artificiala se realizeaza in mod optim utilizand probe seminale libere de gel.

Evaluarea si procesare spermei:

 Inregistraţi volumul  volumul de sperma.

 Obtineti o mostra de sperma pentru evaluare.

- Determinati imediat motilitatea spermatica.

- Determinati concentratia spermatica.

- Analizati morfologia spermatica.

 Sperma ramasa poate fi diluata cu un mediu de dilutie de tip Kenney pentru:

- analiza longevitatii spermatozoizilor

- procesare suplimentara ulterioara in scopul inseminarii artificiale.

Proba de sperma care urmeaza sa fie analizata poate fi lasata la temperatura camerei.

Scopul evaluarii spermei este acela de a calcula numarul total de spermatozoizi mobili si normali din punct de vedere morfologic (Figura 10).

Determinati motilitatea spermatica cat mai rapid posibil.

Preparati o proba de sperma in picatura groasa (o picatura mica din proba de 5 sau 10 L de sperma) si observati-o la microscopul cu contrast de faza, folosind o magnificatie de 200° sau 400°.

Ca alternativa puteti folosi un analizor automat computerizat pentru sperma, disponibil pentru determinarea motilitatii si a concentratiei spermei armasarului.

Determinati concentratia spermatica (numarul de spermatozoizi existenti intr-ul ml de material seminal) cu ajutorul unui hemocitometru sau al unui densimetru comercial destinat analizei seminale la armasari. Daca folositi un hemocitometru, diluati sperma in raport de 1:100 (10 L de sperma la 990 L de formol salin), umpleti camera hemocitometrului si asteptati cateva minute, pana cand materialul seminal se aseaza pe fundul camerei. Numarati capetele spermatozoizilor existenti in 5 x 5 campuri (patratele centrale mari inconjurate de linia tripla). Capetele spermatozoizilor care se afla pe marginea campurilor trebuie luate in calcul numai daca se afla deasupra sau in partea stanga a campului (nu dedesubt si in dreapta acestuia). Acest numar va fi apoi multiplicat cu 106 pentru a obtine numarul de spermatozoizi existenti intr-un ml de material seminal.

In mod obisnuit, numarul total de spermatozoizi dintr-un ejaculat are o valoare medie de 8,0 x 109, dar pot aparea si variatii sezoniere.  In cazul probelor cu o concentratie spermatica foarte mica, acestea se dilueaza 1:10 (si nu 1:100) cu formolul salin, iar rezultatul obtinut in urma numaratorii se multiplica cu 105 pentru a obtine numarul de spermatozoizi existenti intr-un mililitru de material seminal. Ca alternativa, se pot folosi analizatoare spermatice computerizate automate. Exista cateva modele disponibile in comert.

In cele din urma, analizati si morfologia spermatozoizilor:

 Preparati o proba in picatura groasa realizand un frotiu diluat cu un colorant pe baza de eozina-nigrozina (coloratie Hancock).

 Evaluati frotiul la microscop (camp luminat) la o magnificatie de 1000° -  cu ulei de imersie.

 Ca alternativa, puteti dilua materialul seminal in raport de 1:10 si apoi puteti examina o mostra la microscopul cu contrast de faza la o magnificatie de 1000°— cu ulei de imersie.

Procentul de integritate membranara al spermatozoizilor poate fi determinat cu ajutorul unui test de hidratare hipo-osmotica a spermatozoizilor (HOST). Adaugati 10 L de material seminal in 90 L de solutie de sucroza hipo-osmotica de 100 mmol si realizati un preparat in picatura groasa pe care sa il evaluati la microscopul cu contrast de faza, la o magnificatie de 400°.

Frotiul este folosit pentru numararea si analizarea caracteristicilor morfologice ale spermatozoizilor. In mod normal, ar trebui sa fie observati 200 de spermatozoizi (sau cel putin 100).

Frotiul colorat prin metoda eozina-nigrozina poate fi utilizata, de asemenea, pentru determinarea procentului de spermatozoizi viabili (spermatozoizii neviabili vor capta eozina si vor capata o culoare rosie pal sau roz). Exista un analizator automat ce foloseste un detector molecular pe baza de propidium iodid, care determina concentratia spermatica totala si concentratia spermatozoizilor viabili (cu membrana intacta).

Calculati numarul total de spermatozoizi mobili si normali din punct de vedere morfologic:

volum x concentratie spermatica x % de spermatozoizi cu motilitate progresiva x % spermatozoizi cu morfologie normala

Pentru calculul spermatozoizilor folositi:

  • volum total de material seminal colectat fara gel 
  • concentratie spermatica (milioane de spermatozoizi pe ml)
  • % de spermatozoizi cu motilitate progresiva (obtinut din preparatul in picatura groasa)
  • % de spermatozoizi normali din punct de vedere morfologic (obtinut din preparatul in picatura groasa).

O evaluare completa a integritatii aparatului reproducator ar trebui sa includa si determinarea productiei zilnice de sperma (PZS).

O determinare corecta a PZS necesita ca rezervele extragonadice sa fie stabilite prin colectari zilnice de material seminal, pe o perioada de 5-7 zile. Acest procedeu este rareori fezabil.

PZS poate fi estimat prin doua colectari de material seminal de la armasar, la interval de o ora.

PZS poate fi estimat si prin masuratorile testiculare obtinute cu ajutorul etrierelor sau al ultrasonografiei.

Aceste masuratori se folosesc pentru calcularea volumului testicular.

Volumul testicular va fi folosit ulterior pentru estimarea PZS.

Potentialul de fertilitate si libidoul armasarului pot fi aproximate pe baza estimarii PZS.

PZS se determina cu acuratete realizand o medie a a numarului total de spermatozoizi din ejaculatele obtinute in trei zile consecutive. Acest procedeu consuma timp.

Numarul total de spermatozoizi obtinut de la a doua prelevare este reprezentativ pentru productia zilnica de sperma a armasarului.

Numarul total de spermatozoizi obtinut de la a doua prelevare reprezinta de obicei jumatate din cel obtinut la prima colectare si trebuie sa aiba o valoare de cel putin 1 miliard.

Formulele pentru calculul PZS in functie de dimensiunile testiculare:

volumul testicular = 0,5233 x inaltime x lungime x grosime (cm)

PSZ anticipat = [0,024 x volumul testiculului stang + volumul

testiculului drept)] - 0,76

Dupa prelevarea materialului seminal, armasarul este dirijat catre standul de contentie pentru a i se finaliza examinarea fizica a organelor genitale externe:

  • masurarea testiculelor
  • examinarea testiculelor prin:

- palpare manuala

- ultrasonografie (Figura 11)

Majoritatea armasarilor nu prezinta retivitate la examinarea penisului si a scrotului/testiculelor daca aceasta se realizeaza imediat dupa ejaculare.

Examinarea organelor genitale interne prin palpare transrectala poate fi realizata. Aceasta este o procedura optionala, care nu se realizeaza intotdeauna datorita riscului de fisuri rectale.

Palparea transrectala la armasar necesita in general sedare cu un alfa-2 agonist.

Procedeu tehnic

5

5c

Figura 5 Stimulati sexual armasarul expunandu-l pe acesta la o iapa in calduri. Aceasta poate fi (a) intacta din punct de vedere reproductiv si aflata in estru sau (b) sterilizata si tratata cu estrogeni injectabili. In oricare dintre cele doua situatii, se recomanda sa plasati manechinul intre armasar si iapa in calduri.

6a

6b

6c

Figura 6 Dupa erectia completa, penisul este spalat cu ajutorul unor bucati mari de fasa de bumbac si cu apa curata. Nu folositi solutii dezinfectante. Examinarea penisului este realizata in acest moment. Observati aceste trei scenarii diferite ce ilustreaza modul in care armasarul ar putea fi contentionat in scopul desfasurarii acestei proceduri.

7

Figura 7 Iapa stimulatoare este de obicei plasata pe partea dreapta si paralel fata de manechinul de monta, in timp ce armasarul este dirijat pentru a se apropia de manechin la un unghi de 20-30 grade fata de acesta, pe partea stanga.

8

Figura 8 Imediat dupa ce armasarul face saltul pe manechin, penisul acestuia va fi rapid dirijat pentru a patrunde in vaginul artificial.

9

Figura 9 Examinarea varfului deschiderii uretrale de la nivelul glandului penian, dupa o ejaculare reusita a armasarului, ar trebui sa releve o secretie spermatica cu aspect spumos.

10

Figura10 Imagine microscopica a unui spermatozoid normal din punct de vedere morfologic. Calcularea numarului total de spermatozoizi mobili si cu morfologie normala reprezinta scopul evaluarii materialului seminal.

11

Figura 11 Evaluarea ultrasonografica a unui testicul normal, ce releva vena testiculara centrala. Aceasta se realizeaza dupa prelevarea de sperma, deoarece armasarul va fi mult mai cooperant in acest punct. Acesta este introdus in standul de contentie, unde i se examineaza cu atentie organele genitale externe. Examinarea include efectuarea unei palpatii manuale si a unei ecografii testiculare.

 

Ultima modificareSâmbătă, 05 Octombrie 2019 20:03
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Stefan Alexandru

Medic veterinar

Editor colaborator Revista Veterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.