Evaluarea riscurilor generate de radiatiile optice artificiale
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
Va reamintim ca, in calitate de angajator, aveti urmatoarele obligatii:
- sa realizati si sa fiti in posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
- sa decideti, ulterior evaluarii riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca, asupra masurilor de protectie care trebuie luate si, dupa caz, asupra echipamentelor de protectie care trebuie utilizate.
Aceste obligatii sunt valabile si in cazul riscurilor generate de radiatiile optice artificiale.
In cazul evaluarii riscurilor generate de radiatiile optice artificiale trebuie sa luati in considerare urmatoarele elemente:
a) nivelul, domeniul lungimilor de unda si durata expunerii la surse artificiale de radiatie optica;
b) valorile-limita de expunere pentru radiatiile incoerente;
c) valorile-limita de expunere pentru radiatiile laser;
d) orice impact asupra securitatii si sanatatii lucratorilor care apartin unor grupuri sensibile la riscuri specifice;
e) orice impact eventual asupra securitatii si sanatatii lucratorilor rezultat din interactiuni, la locul de munca, intre radiatii optice si substante chimice fotosensibile;
f) orice impact indirect, precum pierderea temporara a vederii, o explozie sau un incendiu;
g) existenta unor echipamente de schimb, proiectate pentru a reduce nivelul de expunere la radiatii optice artificiale;
h) informatii corespunzatoare obtinute in urma supravegherii sanatatii, inclusiv informatii publicate, in masura posibilitatilor;
i) expunerea la mai multe surse de radiatii optice artificiale;
j) clasificarea unui laser potrivit standardului relevant al Comisiei Electrotehnice Internationale (CEI) si, in ceea ce priveste sursele artificiale care pot provoca leziuni similare celor provocate de laserele din clasa 3B sau 4, orice clasificare similara;
k) informatii furnizate de producatorii surselor de radiatii optice si ai echipamentelor de munca, asociate potrivit reglementarilor comunitare specifice.
INFO
Valorile-limita de expunere pentru radiatiile incoerente si pentru radiatiile laser se regasesc in anexa nr. 1, respectiv anexa nr. 2 la Hotararea de Guvern nr. 510/2010 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de radiatiile optice artificiale, publicata in M.Of. nr. 427 din 25 iunie 2010.
Pentru a putea stabili si pune in aplicare masurile necesare pentru a reducerea expunerii la nivelurile limitelor aplicabile, trebuie evaluate si, daca este necesar, masurate si/sau calculate nivelurile de radiatii optice la care pot fi expusi lucratorii.
Metodologia de evaluare, masurare si/sau calculare a nivelurilor de radiatii optice va fi in conformitate cu urmatoarele standarde sau recomandari:
Standardele Comisie Electrotehnice Internationale (CEI) pentru radiatiile laser;
Recomandarile Comisiei Internationale de Iluminat (CIE) si ale Comitetului European de Standardizare (CEN) pentru radiatiile incoerente.
INFO
In cazul in care se constata situatii de expunere care nu sunt reglementate de aceste standarde si recomandari, evaluarea, masurarea si/sau calcularea se efectueaza potrivit recomandarilor stabilite stiintific la nivel national sau international.
Sursa: www.legislatiamuncii.manager.ro

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Un nou test genetic pentru detectarea polineuropatiei la American Staffordshire Terrier
- Noutăți Marea Britanie: Standul chirurgical „o îmbunătățire semnificativă" pentru operațiile brahicefalice, susțin dezvoltatorii
- Factorii de risc ai bacteriuriei enterococice la pisici: Un studiu retrospectiv
- Noutăți Franța: DogStem, un tratament cu celule stem pentru uz intraarticular la câini
- Două studii din Marea Britanie analizează factorii, rezultatele asociate cu ruptura ligamentului încrucișat cranian, intervenția chirurgicală