Examinarea fizica la rumegatoare
- Editor: Dr Maier Corneliu
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Daca animalul este contentionat corect, se poate trece la examinarea fizica: palpare, ascultatie si percutie.
Obtinerea unei mostre de urina pentru un sumar de urina este de mare valoare, daca este inlcusa in examinarea fizica si este usor de realizat cu ajutorul testelor rapide. Lovirea zonei perineale poate ajuta la elicitarea urinarii la bovine, cu toate acestea chiar si aceasta operasiune poate fi zadarnica, daca animalul este speriat. Este recomandat ca aceasta procedura sa fie efectuata la inceput, atunci cand animalul este mai relaxat. La mascul, elicitarea urinarii este un pic mai dificila si presupune masarea orificiului preputial. Alta metoda este spalarea exteriorului preputului cu apa calda, dar nu are la fel de mult succes ca prima metoda descrisa mai sus. La oaie si la capra metoda lovirii zonei perineale poate fi incercata, dar are rar rezultate pozitive. O metoda cu rezultate mai bune este blocarea respiratiei prin blocarea narilor cu mana pana la stimularea urinarii, metoda insa cauzeaza un stress mare animalului. La masculi sau la berbecii sau tapii castrati, masajul usor al preputului poate avea ca rezultat urinarea. Daca aceasta metoda nu da rezultate, poate fi folosita tehnica blocarii respiratiei. Se recomanda ca aceasta metoda sa nu fie folosita asupra pacientilor afectati grav de orice boala.
Temperatura corpului este apoi masurata cu un termometru rectal. Valorile normale pentru fiecare specie sunt redate in tabelul de mai jos. Nu exista valori absolute si limitele superioare sau cele inferioare ar trebui ajustate dupa cum este necesar pentru justificarea temperaturii ambientale si a adapostului. De exemplu, daca temperatura ambientala este mai mare de 37.5 grade Celsius, o temperatura corporala de 39.5 grade Celsius poate fi considerata normala pentru bovinele adulte, mai ales daca animalului nu ii este permis accesul la umbra. Cand temperatura corpului se apropie de 41 grade Celsius ca rezultat al temperaturilor ambientale foarte ridicate, este posibil ca animalul sa sufere un accident vasculat cerebral cauzat de caldura. Nu trebuie sa uitati faptul ca animalul incearca sa isi mentina temperatura corpului intre aceste limite normale si o abatere de la aceasta regula poate fi semnul unei boli. La procesele inflamatorii grave, acute, se poate observa o temperatura ridicata in mod alarmant. Scaderea patologica a temperaturii corporale se intaneste la boli care cauzeaza o inhibare a metabolismului cum ar fi pareza postpartum, hipoglicemia neonatala si stadiile terminale ale unei boli cronice sau in septicemia grava cauzata de o bacterie gram negativa. Exista o variatie normala diurna la temperatura corpului de 0.5 pana la 1 grad Celsius. La femela, poate aparea o crestere usoara a temperaturii corporale in zilele premergatoare estrului. Nou-nascutii au o termoreglare slaba si de aceea acestia au adesea o temperatura corporala cu 0.5 - 1 grad Celsius mai mare decat cea a adultilor.
Primul pas in evaluarea cavitatilor toracice sau abdominale este palparea prin balotare a abdomenului pe partea dreapta. (balotare = tehnica de examinare prin palpare pentru detectarea sau examinarea unui organ care nu se afla la suprafata corpului; o manevra palpatorie pentru testarea unui obiect care pluteste, folosita indeosebi pentru detectarea sarcinii, prin apasarea cu pumnul, in cazul vacilor, cu varful degetelor in cazul oilor, in peretele abdominal, cauzand miscarea fatului de langa perete si revenirea rapida a acestuia langa pumn sau degete). O crestere a fluidului retinut intraabdominal poate fi legata de un anumit grad al stazei ruminale sau intestinale sau poate fi asociata cu o crestere a lichidului peritoneal, precum si cu peritonita sau cu ruptura de vezica. Palparea prin balotare poate de asemenea sa releve daca in abdomen exista orice masa ferma cum ar fi fatul, o tumora sau un abces. La capre, stratul de grasime abdominala este destul de proeminent si are tendinta de a ascunde orice descoperire seminificativa la palpare. Palparea adanca a fosei paralombare poate cateodata sa arate diferite mase in aceasta regiune precum: limfoame, necroza tesutului gras sau abcese. La capre, miei si la vitei se folosesc ambele mani pentru palparea adanca a abdomenului, rinichiul stang este de obicei usor de palpat. Pe partea dreapta pot fi observati rinichiul sau ficatul marit sau dureros. Palparea unei umflaturi anormale, cu elicitarea durerii, indica o problema care trebuie investigata imediat.
Valorile normale ale temperaturii la rumegatoare
Animal |
Grade Celsius |
Bovine |
|
Adult |
38 - 39 |
Vitel |
39 - 40.5 |
Ovine |
|
Adult |
39 - 40 |
Miel |
39.5 - 40.5 |
Caprine |
|
Adult |
38.5 - 39.5 |
Ied |
39 - 40.5 |
Sunt palpate apoi sira spinarii si cutia toracica; trebuie observate prezenta fracturilor, marirea jonctiunilor costocondrale sau elicitarea durerii. Marirea sau fracturile jonctiunilor costocondrale sunt intalnite frecvent la animalele tinere cu deficiente de calciu, cupru sau vitamina D. Ascultatia cu percutia concomitenta prin plesnirea degetelor de peretii toracici sau abdominali este procedura urmatoare ce trebuie efectuata la examinarea fizica. Gazele din viscerele abdominale provoaca un sunet ”ping” care poate fi auzit cu stetoscopul. Localizarea acestor gaze in anumite zone ale abdomenului este de ajutor in determinarea structurii alimentare implicate. Daca cecum-ul este marit si plin de gaze poate fi auzit un ping abdominal. Acesta se poate extinde caudal catre zona sublombara si cranial prin fosa paralombara si prin sira spinarii pe partea dreapta. Diametrul acestei zone poate fi variabil si se poate intinde de la 15 cm la deplasarea cecala si pana la 1 metru orizontal la torsiunile cecale. Pingurile colonului spiral sunt localizate in general pe fosa paralombara dorsocraniala dreapta si se extind rar mai departe de al zecelea spatiu intercostal. Tind sa fie zone rotunde cu diametrul de 25 de cm sau mai mici axate inalt sub ultima coasta si se intalnesc de obicei la vacile bolnave care sunt anorectice. Aceste sunete nu au nici un insemnatate concreta pentru diagnostic. Pingurile de gaz asociate cu deplasarea sau torsiunea abomasului pe dreapta dreapta se pot extinde pana la al noualea spatiu intercostal si caudal in fosa paralombara. Diametrul deplasarilor este de obicei 45 de cm pe cand cele ale torsiunilor pot fi pana la 1 metru.