Examinarea turmei
- Editor: Iosifescu Catalin
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Examinarea turmei capata o importanta in cazul in care exista focare de boli sau probleme de productivitate a turmei din cauza bolii subclinice.
Scopul unei examinari a turmei este de a defini natura exacta a problemei si de a identifica acele disfunctionalitati in cadrul mediului de turma, care sunt asociate cu aparitia sa. Obiectivele finale in examinarea unei turme este de a stabili strategii pentru tratament, precum si corectarea si controlul asupra problemei bolii la nivel de turma. Acest lucru poate implica strategii pentru a creste rezistenta animalelor sau strategii care modifica factorii negativi in mediul de turma.
Exista un numar de moduri in care aceste obiective pot fi atinse si ele nu se exclud reciproc. Metodele de examinare a turmei includ:
- definirea initiala a problemei de a fi examinate
- examinarea clinica a animalelor din turma
- Analiza inregistrarilor de performanta si de boli
- examinari ale mediului de turma
- Examinarea de laborator a animalelor; prelevarea probelor nutritionale,
- o examinare prin necropsie a animalelor moarte sau sacrificate,
- o examinare descriptiva, epidemologica si analitica.
Metodele de corectare a problemei includ:
- - Tratament pentru animale bolnave individuale
- - medicatie selectiva sau strategica profilactica a grupului afectat
- - Imunoprofilaxia
- - modificari ale nutritiei, mediul sau gestionarea turmei sau a grupurilor selectate in cadrul acesteia. Una, sau mai multe, din aceste metodologii pot fi utilizate in tratarea problemelor turmei in functie de natura bolii in cauza. Examinarile turmei pot fi costisitoare si in situatii clinice profunzimea investigarii trebuie sa fie justificata de gradul de importanta economica a problemei.
Unele boli sunt bine definite, ele sunt usor de recunoscut si definitiv prin examen clinic sau post-mortem, cauzele acestora sunt bine stabilite, si sunt stabilite metode eficiente de control al lor. In aceste cazuri, un examen al turmei intr-un cadru clinic s-ar limita la examenele initiale care stabilesc diagnosticul si la punerea in aplicare a strategiilor de corectie. Alte boli nu sunt bine definite. Pot exista mai multi factori determinanti ai aparitiei lor si, prin urmare, toate aspectele metodelor de examinare pot fi necesare pentru a determina metoda cea mai potrivita pentru control. Exista pentru acest tip de boala ca anchetele epidemiologice sunt de o importanta deosebita si, in cazul in care exista o justificare economica, o ancheta epidemiologica aprofundata ar trebui sa fie luata in considerare pentru a determina metoda adecvata de interventie.

Iosifescu Catalin
Medic veterinar judetul Arges.