updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Expeditie in Republica Centrafricana episodul 4

Se intamplaacum 1 an, in Republica Centrafricana. Cum pe atunci nu aveam Facebook, nu am reusitsaimpartasim cu toata lumea jurnalul nostru de calatorie. asa, ca reiau povestile din 2014 si aici. Speram sa va placa. Una pe zi. Episodul 4. #‎CaR_Expedition2014‬

"O prima noapte petrecuta in mijlocul padurii ne lasa in sfarsit sa ne odihnim. Cum se intuneca devreme, ne culcam devreme. Desi e cald si extrem de umed, am reusit sa dormim bine. In concluzie, ne-am trezit devreme. Crapa de ziua. Cateva veverite se jucau in tufele din fata verandei.

Un mic dejun simplu si ne-am apucat sa organizam echipamentele, sa montam capcanele pentru insecte, sa studiem aplicabilitatea protocoalelor de lucru. Discutam cu Rod planurile. Totul pare realizabil. Un localnic ne aduce o testoasa. Nu are capuse. O fotografiem si ii dam drumul.

Pe la pranz am pornit sa exploram imprejurimile. Cu rucsacul pregatit cu echipamentele absolut necesare cand pleci singur in padurea tropicala (telefon prin satelin, GPS, lanterna, maceta, cutit) si intreg arsenalul fotografic, am luat calea cararilor taiate de pigmei. In doar cateva minute ne-am afundat in labirintul junglei africane. Totul e extrem de umed. Vezi vaporii de apa in aer, frunzele sunt ude. Apa picura de peste tot. Desi padurea e plina de viata, cu greu ai norocul sa vezi ceva. E imposibil sa iesi de pe carare. Probabil tot felul de pericole potentiale pandesc peste tot: serpi, paianjeni, albine, viespi. Suntem cu ochii in patru. Pozez o broasca, pozez niste paianjeni si cateva insecte. Auzul nostru e concentrat la maxim. Padurea e plina de elefanti, iar intalnirea cu unul e riscanta. Cum esti simtit, elefantul ataca. Iar singura cale de scapare e sa fugi. Asa ca orice fosnet de pune in alerta si sunt multe fosnete. Padurea e plina si de bivoli salbatici. Spre deosebire de elefanti, bivolii alearga dupa tine mult mai persistent. Elefantii renunta dupa o vreme. Incepe sa ploua, sa bata vantul. Asta mascheaza orice alt sunet. Ne grabim sa iesim din padure. In astfel de conditii nu auzi elefantii sau bivolii, nici chiar daca sunt la cativa metri de noi. Ajungem inapoi la Sangha Lodge. Peste cinci minute incepe sa ploua torential. Am ajuns la fix.

Suntem dotati cu tot ce trebuie pentru a ne proteja pe noi si echipamentele electronice. Saci impermeabili, pelerine, sosete de neopren, cutii sigilate, pliculete de silicagel.

Ne apucam de sortat primele probe. Niste capuse recoltate de Rod de pe un pangolin. Se lasa intunericul. Lasam usa de la camera deschisa pentru putin timp si ne intra in camera un liliac. Zboara haotic peste tot, dar pana la urma iese. Dupa cina, Rod ne cheama in camera lui. Au un fel de wild-pet, un pui de porc spinos care vine in fiecare seara din padure, bate cu botul in usa la ei si primeste de mancare. Bea doua biberoane de lapte praf. A fost crescut de mic de ei, fiind gasit orfan. Probabil mama lui a fost mancata de localnici.

Seara iesim la marginea padurii si in mlastina de langa lodge la pozat broaste. Gasim mai multe specii si reusim niste fotografii bune. Pe maine.

Andi si Gianluca"

episodul4

episodul4 1

episodul4 2

episodul4 3

Ultima modificareSâmbătă, 19 Septembrie 2015 11:43
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Andrei Daniel Mihalca

  • Gradul didactic: Conferentiar universitar
  • titlul Stiintific: Doctor în Stiinte medicale (2007)
  • Conducere doctorat (abilitare) din 2013
  • Diplomat European College of Zoological Medicine

EXPERIENTA PROFESIONALA

  • 2002-2003 Universitatea de Stiinte agricole Si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Facultatea de Medicina Veterinara, Disciplina de Parazitologie Si Boli parazitare, Doctorand cu frecventa.
  • 2003-2006 Universitatea de Stiinte agricole Si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Facultatea de Medicina Veterinara, Disciplina de Parazitologie Si Boli parazitare, Preparator universitar.
  • 2006-2009 Universitatea de Stiinte agricole Si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Facultatea de Medicina Veterinara, Disciplina de Parazitologie Si Boli parazitare, asistent universitar.
  • 2009-2013 Universitatea de Stiinte agricole Si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Facultatea de Medicina Veterinara, Disciplina de Parazitologie Si Boli parazitare, Sef lucrari.
  • 2013- Universitatea de Stiinte agricole Si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Facultatea de Medicina Veterinara, Disciplina de Parazitologie Si Boli parazitare, Conferentiar universitar.
  • 2012- Universitatea de Stiinte agricole Si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Prorector pentru Relatii Internationale.

Website www.facebook.com/profile.php?id=100003588665460