updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Factori care mentin motivarea angajatilor

Pentru a putea mentine motivarea trebuie recunoscute mai intai cauzele posibile ale lipsei de motivatie a angajatilor.

Principalii factori demotivatori sunt:
- nesiguranta privind pastrarea locului de munca;
- conditii de munca neprielnice sau chiar periculoase;
- nivelul scazut al salariului;
- inechitate in privinta salariilor acordate personalului;
- tratare diferita a angajatilor din organizatie;
- probleme personale acute (sanatate, distanta mare intre serviciu si locuinta, conditii de locuit etc.).

Factorii demotivatori pot exista si pot fi perceputi fara efecte negative doar o perioada scurta de timp. Cand devin o constanta a or ga ni z a tiei, ei afecteaza serios motivarea angajatilor.

Prezenta acestor factori demotivatori ii va nemultumi pe angajati, pentru ca ei asteapta sa le fie satisfacute conditiile minime de munca si salarizare, si ii va determina sa caute un alt loc de munca.

Eliminarea demotivatorilor previne insatisfactia angajatilor si mentine de fapt motivarea lor. Aceasta masura asi gura o implicare medie in munca a angajatilor (ca timp si efort depus).

Factorii care mentin satisfactia in munca a personalului (denumiti factori-igiena, prin analogie cu faptul ca igiena nu imbunatateste sanatatea, dar previne imbolnavirea) nu cresc motivarea angajatilor, dar lipsa lor creeaza insatisfactia si demotivarea acestora.

Factorii-igiena sunt:
- factorii economici;
- conditiile de munca;
- siguranta postului;
- factorii sociali.

Factorii economici se refera la salarii sau alte beneficii materiale oferite angajatilor. Banii ajuta, in general, la satisfacerea tuturor nevoilor an g a ja ti lor: hrana, imbracamintea, siguranta pot fi obtinute prin bani; banii faciliteaza multe relatii de munca, dau incredere si multumire de sine si sunt o mo dalitate prin care conducerea recunoaste realizarile profesionale ale angajatului (indeplinirea obiecti ve lor).

Daca salariul nu este corespunzator, lipsa motivarii in munca a angajatilor dvs. nu trebuie sa va mire. Un salariu necorespunzator este, de obicei, acel salariu perceput de angajati ca fiind prea mic (in comparatie cu volumul de munca prestat, cu posturi similare din organizatie sau din exterior) sau in scadere.

Conditiile de munca neprielnice (localizare neatractiva, existenta unor riscuri de imbolnavire sau accidentare, probleme legate de luminozitate, caldura, ae risire) distrag atentia si alimenteaza frustrarea an gajatilor. O demotivare a acestora apare astfel ca ine vi tabila. Conditiile de munca ireprosabile permit ex pri marea normala a potentialului angajatilor. Nu trebu ie insa sa va asteptati ca rezultatele activitatii sa creas ca proportional cu imbunatatirea conditiilor de lucru.

Siguranta postului se refera in principal la privilegiile oferite angajatilor cu vechime in organizatie, dar si la modul in care sunt enuntate si se aplica politicile, regulamentele si procedurile din firma.

Cand angajatii au indoieli in privinta disponibilitatii conducerii de a continua sa ii mentina in organizatie, devin extrem de demotivati in munca.

In aceste conditii, ei vor incerca sa caute un alt post. Nerezistand tensiunii, unii vor pleca, iar cei care raman vor exercita un efect demotivant asupra colegilor lor. Uneori nevoia de siguranta joaca un rol important in luarea unor decizii de munca. Angajatii pot refuza transferul sau promovarea pe posturi mai atractive din punct de vedere financiar daca percep ca siguranta acestora ar fi periclitata intr-un anumit fel.

Factorii sociali se refera la: statutul ocupat in organizatie, titlul postului, gradul de supervizare exercitat, existenta unui birou propriu.

Angajatul care percepe ca statutul lui in organizatie a fost diminuat (de exemplu, numarul de angajati pe care ii avea sub o conducere directa s-a redus drastic, ceea ce nu s-a intamplat cu colegii lui) resimte o puternica insatisfactie care il va demotiva in munca.

Nu uitati! Satisfacerea tuturor acestor factori (factori-igiena) va impiedica demotivarea angajati lor, dar nu va conduce la o motivare activa a acestora.

Sursa: legislatiamuncii.manager.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul