Factorii de turmă și de animal afectează variabilitatea numărului total și diferențial de celule somatice din laptele bovin
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Știri
- 0 comentarii
Acest articol publicat în Journal of Animal Science, volumul 101, 2023, prezintă rezultatele unui studiu care a avut ca scop cuantificarea factorilor de mediu și a factorilor de animali care influențează variabilitatea numărului de celule somatice și a numărului diferențial de celule somatice din laptele de vacă. Au fost analizate date provenite de la un număr mare de vaci Holstein-Friesian și Simmental din 223 de turme și s-au identificat diferențe semnificative în funcție de productivitatea turmelor, sistemul de muls și sezon. De asemenea, s-a constatat că rasa, paritatea și numărul de zile în lapte sunt factori importanți în determinarea conținutului de celule somatice din lapte. Studiul are implicații importante pentru gestionarea sănătății mamare la nivel de turmă și individual.
Scopul acestui studiu a fost de a cuantifica anumiți factori de mediu (turme individuale, productivitatea turmei, sistemul de muls și sezonul) și factori de animali (animale individuale, rasă, zile în lapte (ZIL) și paritate) asupra variabilității transformării logaritmice a numărului de celule somatice (LSCC) și a numărului diferențial de celule somatice (DSCC) din laptele individual de bovină. Au fost extrase un total de 159.360 de înregistrări de la 12.849 vaci Holstein-Friesian și 9.275 vaci Simmental distribuite în 223 de turme.
Turmele au fost clasificate în funcție de productivitatea ridicată și scăzută, definită în funcție de producția medie netă de energie zilnică (DMEO) obținută de vaci. Datele au inclus producția zilnică de lapte (DYM; kg/zi), grăsimea laptelui, proteina, lactoza, LSCC și DSCC și informații despre turme (i.e., productivitate, sistem de muls).
Producția zilnică de celule somatice totale și diferențiale din lapte a fost calculată și apoi transformata logaritmic, obținând DLSCC și DLDSCC, respectiv. Datele au fost analizate utilizând un model mixt, includând efectele turmelor individuale, animalelor, măsurătorilor repetate intra-animale ca aleatorii și productivitatea turmei, sistemul de muls, sezonul, rasa, ZIL, paritate, ZIL × paritate, rasă × sezon, ZIL × sistemul de muls și paritate × sistemul de muls ca factori fixi.
Turmele cu DMEO ridicat au fost caracterizate printr-un conținut mai scăzut de LSCC și DSCC și mai ridicat de DLSCC și DLDSCC, comparativ cu turmele cu DMEO scăzut. Asocierea dintre sistemul de muls și caracteristicile celulelor somatice a sugerat că utilizarea sistemelor automate de muls nu ar permite o intervenție rapidă asupra vacii, ceea ce a fost evidențiat de conținutul mai ridicat al tuturor caracteristicilor celulelor somatice comparativ cu celelalte sisteme de muls.
Sezonul a fost o sursă importantă de variație, ceea ce a fost evidențiat prin conținutul ridicat de LSCC și DSCC din lapte în timpul verii. Rasa de vacă a avut o influență mare, cu Holstein-Friesian având un LSCC, DSCC, DLSCC și DLDSCC mai mare comparativ cu Simmental.În ceea ce privește ZIL, variabilitatea LSCC a fost în mare parte legată de cea a DSCC, evidențiind o creștere de la fătare până la sfârșitul lactației și sugerând o frecvență mai mare a mastitei cronice la vacile spre sfârșitul lactației. Toate caracteristicile celulare somatice au crescut în funcție de numărul de fătări, posibil din cauza unei susceptibilități crescute la infecțiile intramamare la vacile mai în vârstă.
Această cercetare a investigat factorii care afectează variabilitatea caracteristicilor celulare somatice în laptele bovin. Animalul a avut o influență mai mare asupra scorului celulelor somatice (SCS) și a numărului diferențial de celule somatice (DSCC) în comparație cu factorii de turmă. Turmele care produc o medie ridicată de energie zilnică a laptelui s-au caracterizat prin SCS și DSCC mai mici în comparație cu turmele cu o medie scăzută de energie zilnică a laptelui. SCS și DSCC au fost mai mari la Holstein-Friesian decât la Simmental și în timpul verii în comparație cu celelalte sezoane. Vacile mai în vârstă, la sfârșitul lactației, au arătat cel mai mare conținut de caracteristici celulare somatice. Aceste rezultate sunt utile pentru gestionarea caracteristicilor celulare somatice la nivel de turmă și animal.
1. Context
Tehnologia avansată de testare a laptelui, implementată recent în laboratoarele de lapte ale asociațiilor de crescători din mai multe țări, a permis măsurarea diferențială a numărului de celule somatice (DSCC) la nivelul animalului individual (Damm et al., 2017). Răspândirea rapidă a acestei tehnologii reprezintă o îmbunătățire importantă în domeniul laptelui și susține noi studii de cercetare care vizează caracterizarea variabilității DSCC, combinate și cu numărul de celule somatice (SCC), în funcție de diferiți factori (i.e., factori de mediu, legați de animal sau ambii). Variabilitatea SCC a fost descrisă la nivelul turmei (i.e., hrănire, tip de facilități de muls, adăpostire) (Alhussien și Dang, 2018a), la nivelul animalului la nivel nongenetic (i.e., paritate, zile în lactație (DIM); Hagnestam-Nielsen et al., 2009), și la nivel genetic (i.e., estimări ale ereditabilității, corelații genetice; Martin et al., 2018).
În ultimele decenii, SCC a fost utilizat la nivel mondial ca indicator al sănătății ugerului la animalele de lapte și pentru a monitoriza indirect calitatea laptelui, în special pentru producția de brânză (Summer et al., 2015). De asemenea, DSCC oferă informații mai detaliate despre starea inflamatorie a glandelor mamare, fiind reprezentate de leucocite polimorfonucleare (PMN) și limfocite (Wall et al., 2018). În prezent, pragurile bazate pe combinarea DSCC și SCC sugerate de Zecconi et al. (2019) sunt utilizate în cadrul sistemului italian de înregistrare lunară a laptelui pentru a obține informații mai detaliate despre evaluarea riscului de mastită. Cu toate acestea, studiile despre principalele surse de variație ale acestui indicator, atât la nivel animal (i.e., rasă, paritate, ZIL), cât și la nivel de mediu (i.e., sistem de muls, sezon), sunt încă insuficiente. Această lipsă de cunoștințe împiedică luarea de decizii corecte la nivelul fermei și animalului, ducând adesea la decizii greșite de gestionare.
Din aceste motive, s-a realizat un studiu de un an pe un număr mare de mostre individuale de lapte bovin din rasele Holstein-Friesian și Simmental.
Scopurile specifice ale acestui studiu au fost:
- de a cuantifica efectul turmelor individuale și al factorilor legați de turmă, cum ar fi productivitatea și sistemul de muls
- pentru a testa variabilitatea între anotimpuri și
- pentru a cuantifica efectul animalului individual și pentru a evalua asocierile dintre factorii legați de animal (rasă, DIM și paritate) și conținutul de celule somatice din lapte prin transformarea logaritmică în baza 10 a SCC (LSCC), DSCC și a celor corespunzătoare trăsăturilor zilnice ale celulelor somatice.
Sursa: Giorgia Stocco, Claudio Cipolat-Gotet, Bruno Stefanon, Alfonso Zecconi, Maurizio Francescutti, Maria Mountricha, Andrea Summer, Herd and animal factors affect the variability of total and differential somatic cell count in bovine milk, Journal of Animal Science, Volume 101, 2023, skac406, https://doi.org/10.1093/jas/skac406

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
-
Un nou test genetic pentru detectarea polineuropatiei la American Staffordshire Terrier
in ȘtiriAntagene, un laborator francez cu peste 20 de ani experiență în tehnologiile ADN și un jucător important în Europa în domeniul analizei și testării genetice a animalelor a anunțat recent că va comercializa un nou test genetic, testul ALPP, pentru detectarea polineuropatiei și a paraliziei laringiene juvenile la American Staffordshire Terrier.
-
Noutăți Marea Britanie: Standul chirurgical „o îmbunătățire semnificativă" pentru operațiile brahicefalice, susțin dezvoltatorii
in ȘtiriO companie din South Yorkshire a dezvoltat recent un dispozitiv medical inovator care promite să revoluționeze intervențiile chirurgicale pentru câinii brahicefalici, îmbunătățind experiența atât pentru medicii veterinari, cât și pentru pacienții lor.
-
Factorii de risc ai bacteriuriei enterococice la pisici: Un studiu retrospectiv
in ȘtiriBacteriuria enterococică reprezintă o problemă de sănătate importantă pentru pisici, iar studierea factorilor de risc poate contribui la prevenirea și tratamentul acestor infecții. În acest studiu retrospectiv realizat de Hannah Clark, Michael Lasarev și Michael Wood de la University of Wisconsin-Madison School of Veterinary Medicine, au fost analizate cazurile a 31 de pisici cu bacteriurie cu Enterococcus spp. și 31 de pisici cu bacteriurie cu Escherichia coli, pentru a determina dacă factorii asociați cu leziuni și inflamații uroteliale, precum cateterizarea urinară, obstrucția urinară și urolitiaza, sunt în legătură cu prezența bacteriuriei enterococice la pisici.
-
Noutăți Franța: DogStem, un tratament cu celule stem pentru uz intraarticular la câini
in ȘtiriDômes Pharma (TVM) a anunțat că va comercializa DogStem, o suspensie injectabilă de celule stem pentru utilizare intraarticulară, pentru a reduce durerea și șchiopătarea asociate cu osteoartrita canină. „S-a dovedit clinic că reduce durerea, șchiopătarea și îmbunătățește mobilitatea și calitatea vieții la câinii cu osteoartrită timp de până la 12 luni după administrare", au declarat reprezentanții companiei într-un comunicat de presă.
-
Două studii din Marea Britanie analizează factorii, rezultatele asociate cu ruptura ligamentului încrucișat cranian, intervenția chirurgicală
in ȘtiriDouă studii recente din Marea Britanie încearcă să ofere o mai bună îndrumare pentru diagnosticarea și tratarea uneia dintre cele mai frecvente cauze de șchiopătare la câini: leziuni ale ligamentului încrucișat cranian.
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Un nou test genetic pentru detectarea polineuropatiei la American Staffordshire Terrier
- Noutăți Marea Britanie: Standul chirurgical „o îmbunătățire semnificativă" pentru operațiile brahicefalice, susțin dezvoltatorii
- Factorii de risc ai bacteriuriei enterococice la pisici: Un studiu retrospectiv
- Noutăți Franța: DogStem, un tratament cu celule stem pentru uz intraarticular la câini
- Două studii din Marea Britanie analizează factorii, rezultatele asociate cu ruptura ligamentului încrucișat cranian, intervenția chirurgicală