updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Feriti-va de diabet

Diabetul zaharat este o tulburare a glandelor endocrine la care animalele fie nu produc insulina, fie nu sunt capabile sa raspunda la efectele sale.

Ca urmare, exista prea mult zahar in sange, ceea ce poate afecta rinichii, ochii, pielea si sistemul nervos si pe cel cardiovascular.

Diabetul este una din cele mai frecvente tulburari endocrine la caini si pisici. Desi este tratabila, diabetul trebuie sa fie o preocupare majora a proprietarilor de animale, deoarece scade in cele din urma durata de viata a prietenilor blanosi.

1. Natura VS Nutritie: Cine este supus riscului de a face diabet?

Exista foarte putine lucruri pe care le putem face pentru a controla unii factori de risc pentru diabetul zaharat (a se vedea mai jos), dar putem controla obezitatea - un factor de risc bine-cunoscut. Trebuie sa tinem greutatea animalelor de companie sub control - un studiu recent facut de catre o organizatie de protectie a animalelor din Marea Britanie arata ca mai bine de 50% din cainii si pisicile cu varste cuprinse intre 5- 10 ani sunt obezi.

2. Factori de risc

Factori de risc Exemple
Varsta Caini sau pisici de varsta medie
Factori genetici Terrier Australian, Pisica birmaneza, Beagle, Samoyed
Alte boli Rezistenta la insulina cauza de obezitate si alte afectiuni endocrine - sindromul Cushing
Medicamente Steroizi, Progestin

 

3. Ce-i rau in a fi supraponderal?

Durata de viata a cainilor cu exces ponderal este cu 15% mai mica decat a celor cu greutate normala. Cainii obezi sufera de o varietate de boli ce le afecteaza calitatea vietii, printre care se merita sa amintim osteoartrita. Pisicile supraponderale sau obeze sunt de doua pana la patru ori mai expuse riscului de a face diabet decat pisicile cu o greutate normala. Medicii veterinari recomanda pentru scaderea in greutate a animalelor de companie o nutritie adecvata precum si o schimbare de mentalitate a proprietarilor de animale. Acestia din urma trebuie sa invete ca un animal gras nu este neaparat un animal sanatos si ca un stil de viata care implica activitate fizica alaturi de animalul de companie contribuie la cresterea calitatii vietii acestuia din urma.

4. Sfaturi pentru prevenirea diabetului

Diabetul este o boala mascata. Semnele se dezvolta lent si pot fi usor trecute cu vederea, daca nu esti foarte atent la animalul tau de companie. Este de preferat ca proprietarii de animale sa incerce sa previna aceasta afectiune, decat sa incerce sa o trateze, odata aparuta.

Iata cateva sfaturi care va pot veni in ajutor:

  • Luati in considerare rasa inainte de a adopta.
  • Faceti eforturi pentru a mentine o greutate normala a animalului dvoastra de companie, desi sunteti tentat sa il hraniti mai mult decat are acesta nevoie.
  • Discutati optiunile legate de dieta cu medicul veterinar curant si asigurati-va ca oferiti animalului dvoastra hrana optima care faciliteaza scaderea in greutate.
  • Mergeti cu animalul dvoastra la un control anual, chiar daca acesta pare sanatos. Medicul veterinar stie sa vada semnele prevestitoare diabetului.
  • Fiti atent la animalul dvoastra si urmariti: ce si cat mananca, cat de des are loc urinarea, defecarea, cum este nivelul de activitate? si-a schimbat acesta comportamentul sau blanita si-a schimbat aspectul recent? Daca raspunsul este da la oricare din aceste ultime intrebari, consultati de urgenta medicul veterinar.

Pentru mai multe informatii despre diabetul la animalele de companie, vom reveni cu informatii in saptamanile ce urmeaza.

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul