updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Bolile imunomediate ale pielii la cai  

Identificarea si managementul imuno-frotiurilor din pustule, cruste sau eroziuni recente produce se dermatoze, sunt bazate pe intelegerea patogenezei bolii. Sistemul imun este focalizat pe apararea gazdei si are componente celulere specifice si proteine care se dezvolta si functioneaza intr-o maniera specifica si complexa pentru a neutraliza sau pentru a distruge agentii periculosi de tip non-self in timp ce pastreaza elementele proprii. Totusi, atunci cand sistemul de aparare nu functioneaza sau interpreteaza gresit semnele, raspunsul imun ar putea fi inadecvat sau chiar ar pute fi in detrimentul organismului, conducand la un atac specific asupra oricarui strat al pielii (epiderm, derm, hipoderm), anexelor sau vascularizatiei cutanate. Mecanismul leziunii tisulare include tipurile I pana la IV de reactii de hipersensibilitate. Desi ele apar la cal, afectiunile imunomediate sunt relativ rare.

Tulburarile congenitale de piele la cal

Sindromul alb letal : La cai albinismul trebuie distins de sindromul alb letal, care este în principal o problema la caii Paint (în special, dar nu exclusiv, la împerecherile overo). Gena imperfecta a fost de asemenea descoperita la caii americani miniaturali, caii jumatate sange arab, caii pursange si caii Quarter Horse cu pete (manjii care au prea mult alb pentru a fi înregistrati în Asociatia Cailor American Quarter). Laboratorul de Genetica Veterinara din cadrul Scolii de Medicina Veterinara de la Universitatea din California, Davis (VGL-UCD) ofera teste de diagnostic pentru determinaea starii de purtator. Letalitatea albinismului la cai provine de la asocierea cu aganglionoza intestinala. Manjii afectati mor la scurt timp dupa fatare. Datorita faptului ca unii manji albi nu sunt afectati, eutanasia ar trebui realizata doar dupa ce apar semnele disfunctiei intestinale. Aceasta afectiune este similara cu boala Hirschsprung de la oameni si este legata de o mutatie din gene receptoare endotelina-B. 

Pruritul la cal

Schimbarile de comportament precum frecatul, lovirea sau muscatul indica prezenta pruritului. La examinarea fizica, pierderea parului si/sau excoriatiile sunt cele mai comune sechele clinice ale mancarimii.

Dermatita digitala la bovine

Dermatita digitala (DD) la bovine este o dermatita infectioasa, contagioasa si dureroasa  a tesutului digital. Este in primul rand o boala a vacilor de lapte tinute in adapost si a fost pentru prima data descrisa in anul 1974, in Italia. Dermatita digitala a fost descoperita de asemenea si in loturile de hranire a unitatilor de lapte, dar si a celor bazate pe pasune.  Dermatita digitala  papilomatoasa a fost raportata in Statele Unite si in prezent este considerata forma cea mai cronica a dermatitei digitale(DD). Primul caz cercetat in U. S de DD a avut loc in anul 1980, in New York. Pe parcursul anilor 1990, cazurile raportate de DD in Statele Unite au crescut dramatic, iar aceasta boala este o cauza majora a schiopaturii la vacile de lapte in multe tari. Costul  mediu al unui caz de schiopatura este estimat la $378 USD, sacrificarea prematura fiind cea mai mare parte din cost. Este dificil sa poti determina costul unei anumite boli dar DD presupune costuri mai mici decat ulcerul plantar sau pododermatita. În orice caz prevalenta dermatitei digitale poate fi mult  mai ridicata fata de alte boli, deci costul total este mare.

cuvinte cheie: (Dermatita digitala papilomatosa, Dermatita digitala la bovine, papiloamele plantare, papiloamele calcai, papiloamele membrelor cu par, Boala Mortellaro, papiloamele conopidiforme).

Abonează-te la acest feed RSS