Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Fizioterapia la caine si pisica

In timp ce fizioterapia este larg utilizata in medicina umana, mai ales in materie de recuperare functionala, animalele de companie au parte in prea mica masura, de beneficiile ei. Tehnicile fizioterapeutice sunt destul de numeroase (electroterapie, kinetoterapie etc) si permit o buna recuperare a capacitatilor motorii pierdute ca urmare a unei afectiuni neurologice, a unui accident sau dupa o interventie chirurgicala. 

Programul de fizioterapie putin dezvoltat actual, ar trebui sa ia amploare si in medicina veterinara deoarece beneficiile in primul rand pentru animal si apoi pentru proprietar sunt extraordinare.

1

Elecrostimularea neuromusculara poate fi utilizata pentru intarirea masei musculare, prevenirea sau terapia atrofiei musculare, precum si pentru  inlesnirea reeducarii functionale, facilitarea controlului muscular, cresterea gradului de constientizare senzitiva, diminuarea spasticitatii si spasmului muscular si reducerea edemului.   

 

1. Fizioterapia pentru redobandirea capacitatii locomotorii

Fizioterapia se defineste prin ansamblul tratamentelor si tehnicilor terapeutice ce au la baza actiunea agentilor fizici, naturali sau artificiali. Mare parte din aceste tehnici de recuperare fiziologica din medicina umana, precum laserterapia, terapia cu ultrasunete, electrostimularea, kinetoterapia, hidroterapia si altele sunt adaptate medicinei veterinare si in unele situatii pot fi aplicate si in scop preventiv (medicina sportiva), dar mai ales in scop curativ in cadrul programului de recuperare functionala.

2

Exercitiile pe mingea de gimnastica sunt ajutoare excelente pentru dezvoltarea echilibrului si proprioceptiei.

Prin fizioterapie se urmareste alinarea durerii si reducerea procesului inflamator ca urmare a unui accident, a unei interventii chirurgicale sau altei afectini neurologice, musculare, articulare etc. cu scopul de a restabili, pe cat posibil, cele mai bune capacitati locomotorii ale animalului.  

Indicatiile care justifica stabilirea unui program de recuperare sunt extrem de numeroase, dar nu toate tehnicile se preteaza pentru o anumita afectiuneDin acest punct de vedere, medicul veterinar specialist este singurul si cel mai in masura sa recomande cel mai adecvat program de fizioterapie pentru un animal suferind de o anumita patologie.

In functie de progresul pacientului, planul de fizioterapie initial poate fi apoi revizuit dupa o reexaminare cu scop de reevaluare a capacitatii motorii pacientului inscris in programul de recuperare. Un aspect foarte important ce trebuie subliniat, este faptul ca timpul determina succesul programului de recuperare, cu alte cuvinte includerea intr-un program de fizioterapie cat mai curand posibil dupa stabilirea diagnosticului sau postoperator este foarte important pentru evitarea efectelor nefaste ale imobilizarii unuia sau mai multor membre. Spre exemplu, programul de recuperare va fi intotdeauna mai usor de realizat la un pacient cu masa musculara normala si o mobilitate articulara buna comparativ unui pacient cu amiotrofie,  anchiloze, escare etc.

3

Terapia cu soft - laser in hernia de disc la caine.

Un program de recuperare bine stabilit permite pacientului ocazia unica de redobandire, pe cat posibil, a sprijinului corect pe membrele afectate cu evitarea provocarii leziunilor pe alte membre pentru compensatie, fapt ce reprezinta un alt avantaj al fizioterapiei veterinare. 

Programul de fizioterapie se impune in primul rand in toate cazurile de complicatii traumatologice musculo-tendinoase sau osteoarticulare, asociate la ingrijirea post-chirurgicala. Deci, acesta poate include fractura, ruptura de ligament incrucisat al genunchiului sau diverse alte interventii chirurgicale precum de stabilizare a rotulei, displazia de sold sau de cot. Programul de recuperare poate fi implicat, de asemenea si in terapia tendinitelor, entorselor, hematoamelor musculare, contracturilor sau paraliziilor de diverse origini etc.

4

Terapia cu ultrasunete in artroza la caine.

In al doilea rand fizioterapia in medicina veterinara se aplica pentru monitorizarea tuturor animalelor paralizate sau cu diverse deficite locomotorii la unul sau mai multe membre, deci cu afectiuni neurologice mai mult sau mai putin grave. Cauzele cele mai frecvente ale acestor paralizii sunt reprezentate de hernia de disc, fracturile sau luxatiile vertebrale si embolia fibrocartilaginoasa urmate de degenerescentele neurologice si afectiuni ale nervilor periferici (spre exemplu prin muscatura sau strivire).

Chiar daca in aceste patologii cu substat neurologic, obiectivul diferitelor tehnici ce vor fi utilizate este de a obtine o recuperare rapida si cat mai eficienta, fizioterapia nu va avea efecte asupra structurile musculare, tendinoase sau articulare, deoarece trebuie subliniat faptul ca pentru a se deplasa, animalul nu are nevoie doar de muschi ci si de o comanda nervoasa prin maduva spinarii si nervii periferici.

5

Exercitiile cu jaloane si conuri favorizeaza dezvoltarea echilibrului, coordonarii si proprioceptiei. De asemenea, prin acest set de exercitii se stimuleaza o gama mai mare de mobilitate si prelungire a pasului.

 

Deoarece, actual nu exista, din pacate, nici un fel de accelerare sau ameliorare a recuperarii tesutului nervos si implicit a functiei neurologice, evolutia capacitatii motorii a animalului va fi corelata doar cu recuperarea deficitelor neurologice.

In cele din urma, recuperarea poate fi luata in considerare si in alte afectiuni precum artroza, slabireau intarirea musculara. Intr-adevar, artroza reprezinta un proces degenerativ al cartilajului articular ce provoca treptat dureri articulare ce se intensifica pe masura evolutiei bolii, ducand in final la anchiloze soldate cu absenta deplasarii si pierderea masei musculare. Scopul recuperarii in acest caz, va fi reducerea durerii si incercarea de restabilire a unei mobilitati corecte si refacerea masei musculare.

Exista, de asemnea, posibilitatea in multe cazuri, datorita fizioterapiei, de trecere de la un tratament medicamentos care poate avea efecte nefaste generale pe termen lung cum este cazul antiinflamatoarelor non-steroidiene a caror efecte adverse unt pe deplin cunoscute in practica clinica curenta.  

Programul de fizioterapie poate raspunde si altor necesitati precum intarirea si reeducarea masei musculare a unui caine cu o activitate fizica specifica sau asociata unui regim alimentar pentru gestionarea greutatii corporale.    

 

 

 

Ultima modificareMarți, 19 Februarie 2019 19:17
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Zbangu Adina

 Cabinet medical veterinar individual (CMVI) ZBANGU D. ADINA 

Consultatii, tratamente, supraveghere epidemiologica 

Website www.facebook.com/FizioterapieVeterinara

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.