updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Flebotomia la iepuri 

Iepurii sunt usor de speriat si pot incepe sa zgarie sau pot sari de pe masa de examinare in timpul consultatiei clinice sau in timp ce se ia o proba de sange. Adesea se smucesc ca raspuns la punctia venoasa in vena marginala a urechii, atunci cand piele nu a fost anesteziata in prealabil. De aceea, iepurii ar trebui contentionati intr-un prosop, sac sau halat. 

iepuri1

iepuri2

Iepurii pot fi contentionati intr-un prosop sau intr-un sac special. 

 

Cantitatea de sange necesara pentru un test de sange va determina locatia in care prelevarea se probe se va face. Unele teste rare necesita sange din artera, de regula sunt folosite insa venele. (punctia venoasa - este utilizat sangele din vena). 

Ar trebui insa sa fie evitate arterele, deoarece procedura este dureroasa si poate duce la deteriorarea si necroza vasului arterial. 

Cantitatile de pana la 5 ml de sange pot fi prelevate in siguranta din vena marginala auriculara, folosind un ac de ecartament 23 - 25 sau un fluture gauge de 23 atasat unei seringi sau unui tub. Se poate de asemenea pune un cateter peste ac. 

iepuri3

Seringa heparinata pentru prelevarea de sange

 

iepuri4

Acul fluture (figura de sus) pentru punctia venoasa sau arteriala si deasupra acului cateterul. 

 

Pregatirea pielii este aceeasi, indiferent de metoda de colectare aleasa. Inainte de a incepe prelevarea de probe, blana de pe ureche trebuie rasa iar pielea curatata cu alcool. Cum pielea de pe ureche este extrem de sensibila, se recomanda anestezierea locala cu o crema care contine lidocaina. 

Locul unde se face anestezia se inveleste cu o folie de plastic si un bandaj adeziv de protectie. Intreaga grosime a pielii este amortita dupa 45 de minute. Efectul anestezic ramane in vigoare pentru urmatoarele 60 de minute. Dilatarea vasului poate fi obtinuta prin masajul urechii, abordarea unei surse de caldura langa urechea iepurelui sau utilizarea unor agenti de dilatare, de exemplu acetylpromazine (0.25 ml, SC). 

Dupa ocluzia venei, acul este atent introdus si sangele poate fi cu usurinta luat. Procedura trebuie sa fie facuta treptat, pentru a se evita hemoliza celulelor rosii din sange, dar ar trebui sa fie suficient de rapida pentru a se evita formarea cheagurilor de sange. Dupa indepartarea acului, se aplica un tifon de bumbac ferm pe locul punctiei venoase, timp de cel putin un minut sa pana cand se opreste sangerarea. in scopul de a preveni formarea de hematoame si coagularea sangelui. Trebuie evitata utilizarea tifonului impregnat cu alcool deoarece acesta cauzeaza vasodilatatie si previne hemostaza. Pata de sange de pe ureche poate fi indepartata cu apa oxigenata. 

iepuri5

Introducerea unui ac de 25G in vena marginala a unui iepure contentionat

iepuri6

Poate fi recoltat sangele

 iepuri7


Proba sange vena marginala

 iepuri8

Aplicarea unui tampon de bumbac timp de 1 minut dupa punctia venoasa

 

Iepurele trebuie sa ramana sub observatie in urmatoarele ore pentru a se asigura ca hemostaza este completa. 

Vena jugulara poate fi folosita pentru a colecta o cantitate destul de mare de sange. Gusa femelelor iepure nu reprezinta un obstacol. Iepurele poate fi pus in mai multe pozitii, pentru a colecta sange din vena jugulara:

  • pozitie culcata sternala, cu gatul intins in sus si membrele anterioare agatate de capatul mesei de examinare;
  • pozitie culcata dorsala, dupa contentionarea in siguranta a iepurelui intr-un prosop si intinderea gatului pentru a expune vena jugulara;
  • pozitie culcat lateral - cu gatul intins in exterior si membrele din fata trase in jos. 

Trebuie evitata totusi vena jugulara pentru colectarea sangelui, in cazul in care iepurele sufera de o problema respiratorie sau prezinta detresa respiratorie. Iepurele poate deveni cianotic in timpul procedurii. 

Alte locuri pentru recoltarea de sange sunt venele cefalica sau safena laterala. Locatiile acestora sunt identice ca la caini sau pisici. Aceste vene sunt fragile iar un hematom se poate forma usor. 

Trebuie evitata colectarea sangelui din artera centrala, cu exceptia cazului in care trebuie colectate volume mari de sange. Zona aceasta este dureroasa si de mult ori duce la ischemie distala subsecventa, ca urmare a deprecierii vascularizatiei la nivelul pavilionului urechii dupa formarea unui hematom sau din cauza deteriorarii vaselor de sange (traumatisme arteriale cu tromboza). Un colaps al vasului poate de asemenea sa aiba loc atunci cand este exercitata o presiune excesiva. Daca nu poate fi evitata utilizarea arterei centrale, acul de 21 trebuie introdus cat de distal posibil in artera. Sangele ar trebui sa inceapa sa curga imediat in seringa. 

Ultima modificareMarți, 02 Aprilie 2019 21:01
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Stefan Bogdan

Medic Veterinar CSV Cotnari Jud. Iasi

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.