Formarea profesionala la initiativa salariatului si suspendarea CIM
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
Formarea profesionala se poate desfasura in functie de mai multe conditii impuse de angajator sau alese de persoana care doreste sa urmeze sesiunea de pregatire. Pentru a analiza raporturile firmei cu angajatul in aceasta perioada, se va da ca exemplu un angajat care doreste sa efectueze un stagiu de pregatire intr-o alta tara pe o perioada de 3 luni de zile, urmand ca dupa finalizarea acestui stagiu sa revina in tara si, implicit, in cadrul firmei. Se va vedea astfel ce modificari va suporta CIM si care vor fi procedurile de care va tine societatea cu privire la inregistrarile din Revisal.
In baza art. 196 din Codul muncii, participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa salariatului sau a angajatorului. In cazul in care participarea la formare profesionala a fost initiata de angajator, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute (art. 197 alin. (2) din Codul muncii).
Atunci cand initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoaterea din activitate apartine salariatului, ramane la latitudinea angajatorului sa decida cu privire la conditiile de participare si modalitatea de suportare a costurilor. In acest sens, art. 199 alin. (1) din acelasi cod dispune ca, in cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor. Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat, in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.
In cazul in care, angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, Codul muncii prevede la art. 157 alin. (1) ca salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. In consecinta, daca initiativa participarii la formare profesionala apartine angajatorului, Codul muncii prevede ca pe toata durata formarii profesionale salariatul va beneficia de toate drepturile salariale detinute.
In situatia in care initiativa participarii la formare profesionala apartine salariatului, contractul individual de munca se suspenda in conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. In acest caz, salariatului i se acorda, la cererea sa, concediu pentru formare profesionala cu sau fara plata in functie de intelegerea partilor, angajator si salariat. Numai in situatia in care angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de a asigura participarea la programe de pregatire profesionala, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. Asadar, in acest caz, in mod obligatoriu concediul pentru formare profesionala va fi platit de angajator cu o indemnizatie stabilita conform art. 150 din Codul muncii, respectiv in acelasi mod in care se calculeaza si indemnizatia pentru concediu de odihna.
In situatia expusa, se considera ca formarea profesionala are loc la initiativa salariatului din moment ce acesta este cel care suporta cheltuielile cu formarea profesionala. In acest caz, contractul individual de munca se suspenda in baza art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.
Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Prin urmare, societatea va inscrie in registrul de evidenta a salariatilor suspendarea contractului individual de munca in termen de 20 de zile de la data suspendarii.
Statul de plata se va intocmi cu venit zero daca concediul pentru formare profesionala este fara plata sau se va evidentia indemnizatia platita in cazul in care concediul pentru formare profesionala este cu plata.
sursa:www.legislatiamuncii.manager.ro

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- „Săptămâna cu porți deschise” la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași
- Grupul de Lucru în Oncologie al WSAVA va lansa oficial Lista de Verificare pentru Chirurgia Cancerului
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare