updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

FVE și FECAVA colaborează pentru a aborda provocările legate de tratamentul peritonitei infecțioase feline (FIP)

Federația Medicilor Veterinari din Europa (FVE) și Federația Asociațiilor Veterinare Europene pentru Animale de Companie (FECAVA) au organizat recent un webinar de mare succes pentru a discuta provocările și oportunitățile asociate cu tratamentul peritonitei infecțioase feline (FIP). La eveniment au participat activ oameni de știință, practicieni, autorități competente, reprezentanți ai industriei farmaceutice și factori de decizie politică.

În timpul webinarului, Thierry Chambon, fostul vicepreședinte al FVE, a urat un călduros bun venit celor 150 de participanți și a împărtășit experiența sa personală cu povara și dilema reprezentate de FIP. În mod tradițional, această boală debilitantă prezenta un prognostic sumbru, ducând adesea la eutanasiere în câteva zile. Cu toate acestea, cercetările recente și revoluționare au dus la dezvoltarea de noi opțiuni de tratament, transformând această afecțiune, altădată mortală, într-o boală ușor de gestionat.

Obiectivele principale ale webinarului au fost creșterea gradului de conștientizare cu privire la PIF, împărtășirea celor mai recente rezultate și descoperiri din domeniul cercetării, explorarea soluțiilor potențiale pentru constrângerile legale și încurajarea unui mediu de discuții deschise.

PIF este cauzată de o mutație a coronavirusului felin (FCoV), iar până de curând, pisicile afectate aveau opțiuni de tratament limitate. Cu toate acestea, rezultatele promițătoare ale cercetărilor au oferit speranță, deoarece noile medicamente s-au dovedit eficiente în vindecarea acestei boli care până acum era fatală. Din păcate, multe țări nu permit medicilor veterinari opțiunea legală de a utiliza aceste noi opțiuni de tratament eficiente. Această dilemă etică a determinat FVE și FECAVA să colecteze date din diferite țări din UE și din afara UE cu privire la disponibilitatea tratamentelor pentru FIP. Ambele organizații au pledat împreună într-o scrisoare adresată șefilor Agenției Medicamentului (HMA), îndemnând la eliberarea pe piață a unei cantități mici de medicament Remdesivir, cunoscut sub numele de Veklury, pentru a fi accesibil medicilor veterinari.

În prezent, reconsiderarea și reevaluarea opțiunilor de tratament pentru PIF sunt extrem de importante. De-a lungul a patru decenii, cercetătorii veterinari și-au dedicat eforturile pentru a studia PIF. Recentul webinar comun s-a încheiat cu trei recomandări clare.

În primul rând, monitorizarea prevalenței PIF la nivel național și european este crucială, în special în țările cu un număr crescut de cazuri. Urmărind îndeaproape răspândirea bolii, se poate obține o mai bună înțelegere a impactului acesteia, ceea ce duce la intervenții în timp util.

FVE și FECAVA pledează cu tărie pentru creșterea eforturilor de cercetare în vederea dezvoltării unor vaccinuri eficiente împotriva FIP.

În cele din urmă, factorii de decizie politică sunt îndemnați să ofere medicilor veterinari o opțiune legală pentru a trata pisicile afectate de PIF, cum ar fi permiterea utilizării Remdesivir sau GS-441524. Acest pas este esențial pentru a se asigura că proprietarii nu se mai simt obligați să recurgă la piața ilegală în căutarea disperată a unor tratamente salvatoare pentru animalele lor de companie dragi.

Punerea în aplicare a acestor recomandări va permite un progres semnificativ în combaterea PIF și va oferi speranță medicilor veterinari și proprietarilor care se confruntă cu provocările reprezentate de această boală devastatoare.

Mai multe informații despre webinarul FVE și FECAVA în linkurile de mai jos: 

The presentation from Prof. Professor Katrin Hartmann (PDF)

The presentation from Emma Jones, BOVA Specials (PDF)

The presentation from Dr. Sam Taylor (PDF)

News on FVE webpage with FIP Statement from the perspective of owners’ interest groups and FIP Warriors Europe with additional information for vets

Detailed Report (PDF)

News in The Times: Will feline coronavirus spread to UK after killing cats in Cyprus?

Media

Ultima modificareLuni, 07 August 2023 18:45
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.