Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Giardioza la caine

Giardioza este o zoonoza parazitara intalnita la diverse specii de mamifere (in general afectand tineretul).

1. Etiologie:

Increngatura: Sarcomastigophora
Clasa: Flagellata
Familia: Diplomonadidae
Gen: Giardia
Specii: G.intestinalis (paraziteaza la om), G.lamblia (paraziteaza la om, caine), G.canis(la caine), G.cati(la pisica), G.bovis(la rumegatoare mari), G. caprae(la capra), G.murris (la rozatoare).

2. Morfologie:

Speciile din genul Giardia prezinta doua forme: trofozoid si chist.
Trofozoidul are corpul piriform cu fata dorsala convexa si cea ventrala concava, prezinta 2 nuclei si 4 perechi de flageli liberi. Dimensiuni 10-20/7-10 micrometri.

Chistul este forma de rezistenta a protozoarului. Are forma ovala, prezinta perete dublu iar in interior, dispusi pe orizontala, se afla 2-4 nuclei.

3. Ciclul biologic:

Giardiile se dezvolta in mucoasa intestinului subtire (in duoden si jejun), rareori in intestinul gros. Aceste flagelate patrund printre elementele celulare ale mucoasei , apoi se fixeaza de corpul celulelor intestinale. Aici se hranesc prin endosmoza cu lichide organice rezultate din actiunea lor citolitica. Se inmultesc prin diviziuni binare repetate si apoi se inchisteaza.

foto3

4. Diagnostic:

Clinic: sunt suspicionate animalele tinere care prezinta tulburari digestive: inapetenta, slabire, diaree.

La catel boala se manifesta intre varsta de 1- 12 luni cu sindrom de diaree cronica, recidivanta. Fecalele sunt apoase, cu fragmente de mucoasa, uneori sanguinolente. Trenarea simptomelor induce modificari hematologice- anemie, inconstant eozinofilie. Simptomele nu dispar la antibioticoterapie sau la terapie simptomatica.

Morfopatologic: cadavrele sunt slabite, se observa duodeno-jejunita catarala sau hipertrofica, rareori degenerescenta hepatica si staza biliara.

Histopatologic: se constata necrobioza enterocitelor, congestie in submucoasa intestinala si infiltratie limfohistiocitara.

MICROSCOPIC:

Se practica depistarea microscopica a trofozoitilor ( din raclat intestinal sau continut obtinut prin tuseu rectal ) si a chisturilor prin examen coproscopic.

Raclatul se omogenizeaza cu ser fiziologic caldut si se examineza cu obiectivele 20x sau 40x.

Pentru diagnosticul din fecale se efectueaza metoda de flotatie Willis, se examineaza cu obiectivul 20x.

Metoda Willis: proba de fecale se omogenizeaza cu solutie saturata de clorura de sodiu, amestecul se strecoara intr-un pahar de flotatie,pana se umple complet, formand un menisc convex. Se aseaza cu grija o lamela histologica care va acoperi complet deschiderea vasului de flotatie. Se lasa in repaus 20-30 minute apoi lamela se aseaza pe o lama.

5. Tratament:

La caine tratamentul consta in administrarea a 50 mg/kg/zi,per os de Fenbendazol, 3 zile consecutiv. Forma medicamentoasa comerciala care contine Pirantel embonat 144mg + Febantel 150 mg + Praziquantel 50 mg, in dozaj uzual, 2-3 zile consecutiv, este foarte eficace in poliparazitismul intestinal.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:52
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Mai multe din această categorie: « Diagnostic in antrax Dopingul la porumbei »

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.