Gingivita - igiena orala la animalele de companie
- Editor: Dr Zvorasteanu Raluca
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Gingivita este una dintre bolile gingivale, fiind reprezentata de infectii bacteriene ale tesuturilor ce inconjoara dintii; un proces inflamator reversibil al marginii gingivle, apare atat la caine cat si la pisica, considerandu-se faza timpurie a bolii paradontale, stadiul I.
Bolile gingiilor sunt cauzate de inmultirea bacteriilor de pe dinti si gingii. Ele sunt prezente in placa. Neindepartata la timp, aceasta placa se transforma in depozit aderent pe dinti.
La animalele sanatoase agentii patogeni aerobi gram pozitivi (coci) predomina in placa supragingivala; germenii anaerobi abunda in spatiul subgingival iar spirochetele se gasesc in regiunea apicala a santului gingival. Pe masura ce gingivita se dezvolta, numarul anaerobilor creste in spatiul subgingival.
Agentii patogeni frecvent intalniti la caine sunt din specia Bacteroides, Prevotella, Porphyromonas si Fusobacterium.
Agentii patogeni frecvent intalniti la pisica sunt Porphyromonas si Peptostreptococus. Placa este formata din bacteria PMN si glicoproteine salivare. Se formeaza in 24 de ore pe o suprafata dentara curata. Raspunsul inflamator al gingiei consta in vasculita, edem si pierderi de collagen.
1. Semne clinice si diagnostic
Diagnosticarea se face prin examinare clinica a tuturor suprafetelor dentare, atat vizual cat si tactil, daca este cazul se face examen histopatologic, biopsie si RX. Gingivita se manifesta clinic prin salivatie abundenta, inrosirea si hiperplazia gingivala, sangerari gingivale si halitoza. Mai multi indici pot fi folositi pentru a clasifica stadiul inflamatiei gingiei printre care efectuarea probei padontale fig 1 (ajuta la diferentierea intre gingivita si paradontita), folosirea substantelor de contrast pentru placa bacteriana de pe suprafata smaltului. Diagnosticul diferential se face cu boala paradontala, stomatitele, FeLV, FIV. Pacientul cu o forma usoara de gingivita va avea probe peridontale de adancime normala (la caine 1-3 mm si pisica 0,5-1mm) si nu implica semene de mobilitate a dintilor, nu produce discomfort. Gingivita netratata duce la instalarea bolii paradontale fig.1.
Fig.1 Efectuarea probei pardontale( adancimea >3mm, boala paradontala este instalata)
2.
3. Tratament si intretinere
Indepartarea sau reducerea placi bacteriene este esentiala pentru reducerea inflamatiei gingivale, pana la sanatatea clinica a cavitatii bucale.Se efectueaza o curatire profesionala a dintilor prin detartrare (se indeparteaza placa si tartrul), polizare si periere fig.2.
Fig.2 – Ustensile folosite pentru curatirea profesionala a dintilor
In general, nu este cazul de antibioterapie. Un rol important il are proprietarul care trebuie sa mentina starea de sanatate a cavitatii bucale prin perierea zilnica a dintilor, cu pasta de dinti pentru catei si pisici, sa foloseasca apa de gura cu clorhexidina 4% si la nevoie gelul cu clorhehidina 0.12%. De asemenea, alimentatia joaca un rol important deorece mancarea uscata lasa mai putine resturi alimentare pe dinti decat mancarea umeda, mestecand animalul isi curata mecanic dintii.
4. Concluzie
Educatia proprietarilor este esentiala in ceea ce priveste igiena dentara. Acestia trebuie sa vina periodic la medicul veterinar pentru un consult stomatologic si sa urmeze indicatiile acestuia (din pacate mai avem mult de lucrat la acest aspect)!
Fig. 3, 4: Pechinez 6 ani – gingivita, acumulare de tartru, halitoza
Fig. 5, 6: Metis 9 ani – gingivita, acumulare tartru, halitoza
Fig. 7: Bichon 1 an – gingivita
Fig. 8, 9: Pisica birmaneza 5 ani – gingivita, acumulare tartru, fracturare canin, halitoza
Fig. 10: Ciobanesc mioritic 9 luni – gingivita usoara, acumulare tartru
Fig. 11: Bichon 3 ani – gingivita, tartru

Dr Zvorasteanu Raluca
- Lector universitar Facultatea de Medicină Veterinară Universitatea Spiru Haret
- Fondator cabinet QincyVet București.
- Președinte Societatea Română de Chirugie Orofacială și Stomatologie Veterinară (RSVD)
Articole înrudite
Articole recente - Dr Zvorasteanu Raluca
- Pactul medicilor pentru sănătatea dentară a oamenilor și animalelor, în cadrul Conferinței „Și noi și ei cu zâmbetul sănătos”
- Conferinta RSVD de stomatologie veterinara: „Si noi si ei cu zambetul sanatos"
- Workshop RSVD stomatologie veterinara: Tumorile cavitatii bucale la caine
- Workshop Stomatologie veterinara Cluj Napoca
- Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxilar stg (208)