updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Grija pentru pacientii exotici

Daca credeti ca animalul dumneavoastra nu se simte bine, trebuie sa il duceti la medicul veterinar pentru a i se acorda atentie. Orice abatere de la normal ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare si necesita o evaluarea imediata de catre medicul dumneavoastra veterinar.

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca multe animale de companie exotice necesita ingrijire de specialitate, iar unele ingrijiri acordate acasa, prin urmare, nu raspund pentru ei si trebuie vazuti de catre medicii veterinari. Prin urmare, sarcina dumneavoastra este sa va gasiti o modaliatte de ingrijire pe care sa o folositi la aceste specii inainte de a fi bolnave. Daca aveti indoieli cu privire la sanatatea animalului dumneavoastra, observati-l atent si ingrijiti-l cat mai curand posibil si, ideal, in orele normale de lucru pentru ca va va maximiza sansele sa nu mai mergeti mereu la veterinar.

 

Ce pot face pentru a ajuta?

Ca ingrijire imediata, inainte de a merge la medicul veterinar si ca un supliment la tratamentul dat de medicul veterinar, nu este de mult sa va va ajutati animalele de companie sa se recupereze.

Corpul si sistemul imunitar lupta cel mai bine impotriva infectiilor atunci cand organismul are o temperatura ridicata fata de nivelul sau normal - acesta este si motivul pentru care am obtine o febra. Asta inseamna ca organismul consuma mai putina energie in exercitiu si are nevoie de mult mai multa pentru a se recupera.

Au reptilele voastre o zona mai calda in acvariu unde pot sta pentru a creste temperatura corpului? Desi reptilele nu isi regleaza temperatura corpului prin mijloace interne (precum mamiferele), acest lucru nu inseamna ca nu isi pot ridica temperatura corpului ca raspuns la o infectie. Reptilele trec la o zona  calda si isi dau singure o febra de comportament, dar acest lucru este posibil numai daca exista o astfel de zona de calda in mediul lor local.

Pasarile sau mamiferele mici pot fi, de asemenea, incalzite intr-o camera calda in care sa le plasati. Amintiti-va sa nu puneti incalzitori intr-o camera cu papagali!

O problema pentru aproape toate animalele de companie exotice tinute in apartamente sau case este ca acestea sunt mici. Acest lucru inseamna ca ele au o suprafata mare pe gramul de greutate corporala fata de un animal. Acest lucru creeaza mult mai multe sanse de a suferi de hipotermie, adica caldura paraseste corpul prin porii pielii. Acesta este un alt motiv pentru care aninamele exotice bolnave ar trebui sa fie pastrate intr-un mediu cald.

Daca caldura este importanta, trebuie sa ne asiguram ca aceasta energie termica crescuta nu duce la deshidratare. Un animal bolnav nu va bea la fel de mult ca de obicei si, prin urmare, va trebui sa-i fie injectate fluide prin gura la un spital veterinar. Este important sa recunoastem faptul ca cerintele metabolice ale unui animal sunt mult mai mari decat cele ale unui sedentar, iar aceste animale au nevoie de hrana pentru a le va da o energie rapida. O dieta buna de urgenta este mancarea pentru bebelusi pentru ca ofera foarte multe lichide. Exista alimente comerciale de recuperare a energiei specifice pasarilor si mamiferelor mici, care pot fi excelente pentru utilizare in caz de urgenta.

Pentru pasari, umidificarea atmosferei va fi de mare ajutor in bolile respiratorii si va oferi o rehidratare, deoarece pasarile pot absorbi cantitati mici de fluid din sacurile lor de aer. Este util sa instalam o baie sau un dus pentru a crea efectul de aburi fierbinti  in care pasarile sa fie plasate.

Este important sa ne amintim ca multe dintre aceste specii in salbaticie sunt consumate in alimentatie de catre unii. Prin urmare, au o dorinta naturala de a ascunde semnele de boala.

Prin urmare, este important sau nu ignoram orice semn de boala, ci sa consultam un medic veterinar cat mai repede posibil.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Ultima modificareMarți, 08 Ianuarie 2019 16:55
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.