Gripa aviară: EFSA recomandă o supraveghere sporită
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Știri
- 0 comentarii
Virusul gripei aviare înalt patogene (HPAI) continuă să circule pe scară largă printre păsările marine din Europa, provocând o mortalitate ridicată, în timp ce situația generală la păsările de curte s-a ameliorat. Sunt în curs de desfășurare investigații epidemiologice privind un focar la pisici în Polonia. Riscul pentru populație rămâne scăzut, potrivit celui mai recent raport privind gripa aviară întocmit de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și de laboratorul de referință al UE (EURL).
Între 29 aprilie și 23 iunie, HPAI a afectat o gamă extinsă de specii de păsări sălbatice, de la cele mai nordice părți ale Norvegiei până la coasta mediteraneană. În prezent, păsări marine au fost găsite moarte și în interiorul uscatului și nu numai de-a lungul coastelor. EFSA recomandă supravegherea activă a bolii la păsările sălbatice, în special la păsările acvatice, pentru a înțelege circulația și menținerea diferitelor virusuri HPAI.
1. HPAI la mamifere
Majoritatea mamiferelor sălbatice afectate de HPAI sunt carnivore care vânează păsări sălbatice, se hrănesc cu păsări sălbatice moarte sau ambele. Douăzeci și patru de pisici domestice și un caracal în captivitate (cunoscut și sub numele de linxul deșertului) au fost testate pozitiv la HPAI A(H5N1) în Polonia, unele dintre ele prezentând semne clinice severe care au dus la deces. Sursa de infectare rămâne incertă, nefiind dovedită până în prezent transmiterea de la pisică la pisică sau de la pisică la om. Prezența anticorpilor a fost detectată la cinci câini și la o pisică fără semne clinice într-o fermă italiană afectată de un focar de HPAI la păsările de curte.
EFSA recomandă o supraveghere sporită a virusurilor HPAI la carnivorele sălbatice și la carnivorele domestice în libertate din zonele cu risc ridicat și evitarea expunerii animalelor de companie carnivore la animale moarte sau bolnave (mamifere și păsări).
2. Risc scăzut pentru populația generală
ECDC a evaluat că riscul de infectare cu virusul HPAI în Europa rămâne scăzut pentru populația generală și scăzut până la moderat pentru persoanele expuse profesional sau în alt mod la păsări sau mamifere (sălbatice sau domestice) infectate. Pentru a reduce și mai mult riscul de infectare, experții recomandă sensibilizarea populației pentru a evita expunerea la păsări sau mamifere marine moarte sau bolnave.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
-
FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
in ȘtiriDivizia veterinară a International Cat Care, Societatea Internațională de Medicină Felină (ISFM), colaborează cu Federația Europeană a Asociațiilor Veterinare pentru Animale de Companie (FECAVA), Federația Veterinarilor din Europa (FVE) și Uniunea Medicilor Veterinari Practicieni din Europa (UEVP) pentru a descuraja promovarea în publicitate a raselor de pisici cu conformație extremă.
-
În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
in ȘtiriGuvernul olandez, împreună cu Universitatea Wageningen & Research, Universitatea din Utrecht și Royal GD, au demarat primul studiu real de vaccinare împotriva gripei aviare.
-
Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare
in ȘtiriBucurești - Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVRo), Conf. Univ. Dr. Viorel Andronie, a trimis o solicitare oficială către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), adresată Domnului Președinte Dr. Alexandru Nicolae BOCTU. În urma mai multor sesizări primite din partea medicilor veterinari, CMVRo cere verificarea unor website-uri care comercializează online produse medicinale veterinare.
-
Simpozionul Aniversar ARDIV octombrie 2023
in ȘtiriFacultatea de Medicină Veterinară (FMV) din Iași găzduiește între 20 și 22 octombrie 2023 Simpozionul Aniversar ARDIV, un eveniment de marcă în domeniul diagnosticului imagistic veterinar.
-
Aproape jumătate dintre proprietarii de câini din SUA ezită să își vaccineze animalele de companie
in ȘtiriUn nou studiu a constatat că mai mult de jumătate dintre persoanele care dețin câini din SUA au exprimat un anumit nivel de ezitare în privința vaccinării canine - adică scepticism în ceea ce privește vaccinarea animalelor lor de companie împotriva rabiei și a altor boli.
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica nr. 47
- Simpozionul Aniversar ARDIV octombrie 2023