updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Hamsterii - lucruri pe care trebuie sa le stii

Aceste rozatoare mici pot fi gasite in salbaticie, in Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, China si Siberia. Au o mare varietate de culori pentru blana. 

Hamsterii are nevoie de o locuinta simpla, sunt animale relativ inodore (daca cusca este curatata in mod regulat), si cu precadere nocturne. Aceste animale trebuie sa fie tinute singure in adapost, deoarece se lupta cand sunt tinute mai multe in aceeasi cusca si pot provoca o muscatura considerabila omului daca nu sunteti atenti. Va veti confrunta cu tristetea, daca deveniti proprietarii acestui animal de companie din cauza duratei scurte de viata a acestuia- speciile mai mari traiesc o medie de 18-24 de luni, in timp ce speciile mai mici, au o durata de viata mai scurta.

 

Ce tip de locuinta ar trebui sa-i ofer hamsterului?

Custile ar trebui sa fie rezistente la evadare si facute din materiale plastice sau din polipropilena. Custile de metal nu sunt atat de calde si confortabile pe cat ar trebui, in timp ce custi din lemn sunt greu de sterilizat.

Hamsterii au nevoie de o multime de materiale de pat, care sa absoarba umezeala. Straturile groase de hartie, inclusiv ziar sunt ideale. Vata de bumbac ar trebui sa fie evitata, deoarece aceasta poate provoca constipatie severa, precum si orice componente de material, artificiale sau naturale.

Coada umeda

Problema cea mai des intalnita la hamsteri este "coada umeda" (ileita proliferativa). Cauzele sunt neclare si diferite bacterii pot fi izolate de la animalele bolnave, care poate fi transmisa prin contact direct. Cu toate acestea, exista, probabil, o serie de factori care predispun la o stare care de cele mai multe care poate fi legata de stres (de exemplu, supraaglomerarea, casa noua, transportetc). In aceste cazuri, hamsterul este letargic si de obicei sta intr-o pozitie ghemuita. Coada umeda este un caz de diaree severa, care netratata, poate duce la moarte in numai doua zile. Tratamentul trebuie inceput cat mai curand posibil si ar trebui sa includa antibiotice si terapie cu fluide (pe cale orala si prin injectare), dupa vizita la medicul veterinar.

La hamsterii de sex feminin in varsta ”coada umeda” trebuie sa se distinga de infectii uterine unde diverse forme de puroi pot fi emise de la nivelul vulvei, astfel, aratand ca si ”coada umeda”.

Parazitii

La hamsteri, un parazit intestinal (Hymenolepis Nana) poate fi o problema semnificativa si poate duce la obstructie intestinala. Parazitoza poate fi tratata de catre medicul veterinar, asa cum se poate si in cazul oxiurilor, desi multi nu considera parazitii o problema clinica.

Pneumonie

La hamsteri, la fel ca si la alte rozatoare, bolile respiratorii sunt frecvent intalnite si pot fi cauzate de virusuri sau bacterii. Deoarece hamsterii sunt adapostiti individual de catre majoritatea proprietarilor, problemele respiratori sunt mai putin probabil sa apara.

Probleme ale pielii

Mancarimea este frecvent cauzata de raie (o infestare cu acarieni). Din nou, acest lucru poate fi asociat cu stresul si datorita schimbarilor in crestere. La hamsterii in varsta, caderea parului poate fi cauzata de un alt parazit (Demodex) sau de tumorile interne (mai ales cele adrenale sau tumorile creierului). Viermii inelati sunt o problema ocazionala si pot fi transmisibile la oameni.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul