updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Hematomul auricular

Un hematom este o aglomerare mare de sange, care rezulta din ruptura unui vas de sange mic soldata cu hemoragie intre piele si cartilajul urechii, de obicei, pe partea interioara a urechii. Ruptura de vas de sange este de obicei cauzata de pisica insasi in urma scarpinarii violente sau de scuturarea puternica a capului din cauza infestarii urechii cu acarieni (Otodectes cynotis).

 

Leziunea este de obicei observata destul de curand, si in cele mai multe cazuri s-a dezvoltat foarte rapid. Inflamarea lobului urechii este evidenta iar pisica prezinta un disconfort cauzat de greutatea marita a lobului prin balansarea capului sau chiar inclinarea spre partea cu urechea afectata. Este mai degraba un disconfort decat o stare dureroasa.

In ce consta tratamentul? 

Exista doua aspecte ale tratamentului, unul care are in vedere hematomul in sine si altul specific cauzei care a dus la aparitia acestuia. 

Se poate trata chirurgical inlaturandu-se hematomul si eliminand acumularea de sange dintre piele si cartilajul urechii folosindu-se anumite procedee care sa inlature o posibila reaparitie a altui hematom.

Oricare ar fi cauza aparitiei hematomului trebuie atent diagnosticata si prescris un tratament specific care sa previna reaparitia. O cauza frecventa a aparitiei acestei iritatii si a hematomului o constituie infestarea cu un acarian specific urechii dar si alti paraziti sau obiecte straine introduse in ureche pot cauza aceasta boala. Canalul auditiv poate fi investigat in profunzime atunci cand animalul este anesteziat in vederea inlaturarii hematomului.

Ce se intampla daca un hematom nu este operat?

 Daca un hematom este lasat netratat exista posibilitatea acumularii de sange in lobul urechii care se poate absorbi intr-un interval de 10 zile pana la 6 saptamani. Din pacate, in unele cazuri este posibila aparitia unei cicatrici care provoaca deformarea lobului, asa numita „ureche conopida”.
Daca hematomul nu este tratat chirurgical este foarte importanta tratarea corespunzatoare a cauzei, asa numitii acarieni de ureche.

 

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul