updated 10:57 AM UTC, Sep 25, 2023 Europe/Bucharest

Hemophilus

Hemophilus este o boala infecto-contagioasa produsa de bacilul Haemophilus paragallinarum, manifestata prin simptome respiratorii.
Agentul cauzal: Haemophilus paragallinarum este o bacterie foarte greu cultivabila, care cu greu supravietuieste in mediul exterior. Dezinfectantele uzuale o distrug repede.

 

 


Boala se raspandeste cu repeziciune in crescatorie, producand imbolnavirea majoritatii porumbeilor din crescatorie in cateva zile. Sursa principala a infectiei este aerogena si prin apa de baut. Este posibil ca porumbeii mai batrani sa fie purtatori de germeni, fara sa se manifeste la ei boala, dar in urma starii de stress pot deveni surse de infectie eliminand bacteriile in cantitate mare.

Simptomatologic: Ca si simptomatologie se manifesta prin semne respiratorii ale cailor respiratori anterioare, deci la nivelul capului. Boala se debuteaza cu scurgeri nazale seroase, apoi mai tarziu apare conjunctivita grava la ambii ochi. Pleoapele apar tumefiate scurgand o secretie sero - purulenta din ochii porumbeilor bolnavi, uneori chiar lipind pleoapele. Ca si simptome generale scade pofta de mancare si consumul de apa al efectivului. Mai tarziu este posibila si complicarea formelor clinice cu alte bacterii, cum ar fi de exemplu micoplasmele, producand cazuri mai grave, care poate sa atinga si caile repiratorii posterioare, afectand si sacii aerieni.
Boala apare mai ales in crescatorii neglijate, murdare.

Diagnosticul: in special inflamatiile cailor respiratorii anterioare si ale ochilor sunt semnele care ne indica suspiciunea acestei boli.

Tratamentul: este nevoie de tratarea intregului efectiv. Medicamentele cu actiune eficienta asupra agentului cauzal sunt: enrofloxacina, norfloxacina, amoxicilina, tetraciclinele, eritromicina, sulfamidele potentate cu trimeoprim. Trtamentul trebuie sa aiba o durata minima de cinci zile, urmat de vitaminizare. Datorita afectarii ochilor este indicat si administrarea vitaminei A.
Infectiile secundare cu micolapasme sunt de asemenea tratate eficient cu aceste antibiotice (mai putin amoxicilina).

Sursa:zoliszaboro.blogspot.com

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Szabo Zoltan

M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt  mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro

Mai multe din această categorie: « Salmoneloza (paratifoza) Micoplasmoza »