updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Hernia perineala la caine

Hernia reprezinta prin definitie iesirea unui organ din cavitatea in care se gaseste in mod normal. Daca ne referim la masa intestinala, cavitatea in care aceasta se regaseste in mod normal este cea peritoneala, ca atare hernia se va produce intr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal. Cainii, ca si oamenii, pot suferi hernii. Unele pot fi evidente inca de la nastere, altele pot aparea ca urmare a unor traumatisme, sau pot surveni in timpul vietii datorita afectarii din diverse motive a masei musculare. De fapt, hernia reprezinta o slabire (desirare) a fibrei musculare la nivelul peretelui abdominal, fapt ce duce la prolabarea tesutului adipos (al grasimii) si in final, al organelor interne printr-o bresa a peretelui abdominal. In functie de tipul de hernie, starea clinica a animalului poate fi afectata, fiind necesara interventia medicului veterinar. Lasate netratate, herniile pot pune in pericol viata animalului.

Dintre cele mai intalnite tipuri de hernii ce survin la nivelul peritoneului putem indentifica cinci tipuri:

  • Ombilicala
  • Inghinala
  • Diafragmatica
  • Hiatala
  • Perineala

Hernia perineala, apare atunci cand muschii in diafragma pelviana a unui animal nu reusesc sa ofere sprijinul necesar. O hernie se poate dezvolta provocand o mare cantitate de durere si disconfort. Este intalnita cu predilectie la cainii masculi cu varsta cuprinsa intre 8 si 13 ani si apare dupa deteriorarea functiei de suport a diafragmei pelvine intre muschiul ridicator al anusului si sfincterul anal extern sau intre muschiul ridicator al anusului si muschiul coccigian.

Evolutia acestei categorii de hernie este corelata cu complicatii variate, intre care retroflexia vezicii urinare, peritonita, depilatii, eroziuni, plagi si ulcere cutanate, dilatatii tegumentare in regiunea perineala, incontinenta de fecale, incontinenta urinara etc. Hernia poate fi unilaterala sau bilaterala, iar partea pe care apare hernia poate fi legata in special de rata si gradul de deteriorare a tesuturilor diafragmei pelvine, decat de cauze care sa afecteze vreuna dintre parti.

hernie perineala caine 1

hernie perineala caine 2

Desi hernierea este diagnosticata unilateral, partea opusa este adeseori slabita, iar in timp cedeaza din cauza presiunii crescute de lunga durata.

In numeroase cazuri, hernia perianala este cauzata de „cresterea” exagerata in dimensiuni ale prostatei (chisti, inflamatii, abcese, tumori) ce vor creste presiunea asupra organelor din pelvis si abdomenului inferior.

In urma fortarilor repetate si dimensiunilor mari, prostata poate sa ajunga mult mai in spate, in apropierea anusului, deviind traseul colonului si rectului. In acest fel este produsa ingreunarea eliminarii fecalelor ce se acumuleaza in flexurile colonului, dand la exterior senzatia unei tumori imense langa anus.

Pentru un diagnostic corect al acestei afectiuni, este recomandata examinarea radiologica cu tranzit baritat, care releva zona de distensie la nivelul tractusului digestiv

hernie perineala caine 3

hernie perineala caine 4

Pentru remedierea herniei, tratamentul este exclusiv chirurgical, dublat de castrarea animalului in vederea scaderii riscului de recidiva, prin inlaturarea stimulului hormonal asupra prostatei cainelui.

 hernie perineala caine 5

hernie perineala caine 6

Manopera chirurgicala consta in evidentierea si repunerea in pozitie anatomica a anselor intestinale.

Sustinerea acestora se face prin insertia unui suport sintetic non absorbabil (plasa medicala) si sutura acesteia la nivelul musculaturii perineale.

hernie perineala caine 7

hernie perineala caine 8

hernie perineala caine 9

Tratamentul postoperator consta in antibioterapie pentru profilaxia infectiilor, tratamentul antiinflamator si antialgic. Pacientul va fi tinut sub observatie si se vor face controale medicale regulate pentru evitarea eventualelor recidive. Animalele supuse interventiei vor fi supuse unei diete alimentare adecvate care sa faciliteze tranzitul intestinal.

hernie perineala caine 10

hernie perineala caine 11

 

Ultima modificareLuni, 21 Octombrie 2019 17:39
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Leica Laurentiu

Medic veterinar practician 

Spital Veterinar Vetzone Constanta

Website https://vet-zone.ro/ro
Mai multe din această categorie: « Torticolis iepuri Bolile cardiace la dihori »

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.