Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Hernie de disc T12-T13 cu extruzie discala si edem inflamator: PREZENTARE DE CAZ

Hernia de disc reprezinta rezultatul migrarii sau alunecarii discului pulpos la nivelul canalului medular, determinand compresia maduvei spinarii, consecutiv acesteia instalandu-se durerea, schiopatura, paraplegia sau paralizia.

In vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine se recomanda, pe langa examinarile de rutina (anamneza, examen clinic, biochimie sanguina, hemoleucograma), un examen neurologic amanuntit (cu localizarea leziunii si evaluarea proprioceptiei), dar si examene paraclinice specifice (radiografie cu substanta de contrast, RMN, CT). Astfel, gravitatea leziunilor va dicta abordarea terapeutica, interventia chirugicala fiind de prim interes in cazul pacientilor cu deficit neurologic sever. Consider ca instituirea tratamentului cu corticosteroizi la pacientii paraplegici/paralizati, fara interventie chirugicala ulterioara este neadecvata. Pe de alta parte, in cazul in care se va interveni chirugical, actiunea corticosteroizilor poate fi benefica, atata timp cat administrarea acestora nu este indelungata.

In functie de localizare si de cantitatea de material herniat, se poate opta pentru diverse abordari chirurgicale, precum: laminectomie, hemilaminectomie, minihemilaminectomie, pediculotomie etc. Trebuie mentionat faptul ca succesul interventiei chirugicale se afla in stransa corelatie cu momentul prezentarii pacientului la consult (de preferat in primele 12-48 de ore de la aparitia semnelor clinice), timpul trecand in defavoarea animalului. O atentie sporita trebuie acordata managementului postoperator al pacientului: fizioterapie zilnica, restrictionarea miscarilor, terapie medicamentoasa.


Pacientul (Cocker, M, 3ani) s-a prezentat la cabinet cu paraplegie pe trenul posterior si incontinenta urinara, dupa ce a suferit un traumatism (cu 12 zile in urma). La evaluarea neurologica, s-au observat urmatoarele: prezenta reflexelor patelar, tibial si anal, perceperea durerii profunde (senzatie diminuata, dar prezenta) dar absenta sensibilitatii la stimulii superficiali, atrofie musculara moderata. Examinarea RMN a evidentiat extruzie discala T12-T13 cu edem inflamator secundar. In urma coroborarii anamnezei cu semnele clinice si examenul RMN, am optat pentru interventia chirugicala.

Aceasta a constat in efectuarea unei laminectomii dorsale (tehnica Funkquist B – eliminarea laminei dorsale, fara indepartarea fatetelor articulare si a pediculilor), in vederea realizarii decompresiei maduvei si eliminarii materialului herniat.

Recuperarea postoperatorie a fost de lunga durata, constand in antibioterapie, dar si fizioterapie sustinuta (in aproximativ 10 zile cainele reusind sa-si mentina pozitia patrupodala pentru cateva secunde). In zilele urmatoare s-au inregistrat progrese considerabile, pacientul incepand sa mearga la 3 saptamani postoperator. La 2 luni de la interventia chirurgicala, pacientul este recuperat in proportie de 90%, proprietarul urmand un program postoperator ce consta in plimbari zilnice de cate 15-20 de minute si fizioterapie acasa.

Multumesc Dr. Ioana Manea si colegilor de la Laboratorul de Imagistica (Dr. Florin Grosu) pentru ajutorul acordat.

Dr. Andrei Caloiu
Sarmivet, Bucuresti.

Legenda:

Imag 1

Imaginea 1. RMN – extruzie discala T12-T13

Imag 2

Imag 3

Imag 4

Imaginile 2- 4. Aspecte intraoperatorii

 Imag 5

Imaginea 5. Fizioterapie postoperator: electrostimulare.

Imag 6

Imag 7

Imaginile 6, 7. Postoperator la o luna, respectiv doua.

 

Ultima modificareJoi, 14 Februarie 2019 18:27
Dr Andrei Caloiu

Clinica veterinara Sarmivet

Website www.sarmivet.ro