Herniile perineale studiu de caz

Herniile perianale apar frecvent la masculii necastrati, de varsta medie sau batrani, din cauza atrofiei musculare prezenta la nivelul musculaturii care formeaza diafragma pelvina.

Printre rasele de caini des afectate intalnim Peckinezul, Ciobanescul German, Boxerul, Teckelul, inclusiv metisii acestora.

Studiu de caz

Pacient: Lucky, metis peckinez, 11 ani, mascul, necastrat, 8.3 kg.

 

  • Motivul prezentarii in cabinet a fost reprezentat de defecarea anevoioasa si prezenta unei "umflaturi" lateral de baza cozii.
  • Dupa examinarea clinica, a fost necesara efectuarea unui tuseu rectal pentru a confirma prezenta unei hernii perineale unilaterale (dreapta).
  • Continutul herniei era reprezentat de anse intestinale, mezenter.
  • Rectul era deviat lateral, cu prezenta unui buzunar rectal aparut din cauza constipatiei cronice.

 

 

Indicatia pentru remedierea problemei a fost interventia chirurgicala, proprietarul alegand insa, in prima faza, tratamentul medicamentos si dietetic.

  • Prin tratament, se asteapta ca animalul sa aiba un tranzit intestinal regulat si sa produca fecale cu consistenta scazuta.
  • Ca si examene paraclinice s-a recomandat efectuarea ecografiei abdominale si a unei radiografii.
  • Ecografia a dezvaluit existenta unei hiperplazii prostatice chistice, prostata si vezica urinara pastrandu-si pozitia anatomica (in situatia in care vezica urinara este retroflexata si se gaseste in continutul herniat, atunci interventia chirurgicala este considerata urgenta). Ca urmare a modificarilor de la nivelul prostatei s-a recomandat si castrarea. Dupa o perioada de timp, proprietarii s-au convins de ineficienta tratamentului medicamentos si dietetic, si s-au decis pentru efectuarea interventiei chirurgicale.
  • Datorita faptului ca hernia perineala era una cronica, iar musculatura de la acest nivel era atrofiata, am hotarat utilizarea unui implant protetic (plasa chirurgicala) pentru remedierea herniei. Plasa chirurgicala este din polipropilena, cu elasticitate bidirectionala, modelul tesaturii permitand taierea in orice forma dorita fara ca plasa sa se desire sau sa-si piarda din biocompatibilitate. Inainte de operatie s-a efectuat examen hematologic (usoara trombocitoza, o leucocitoza cu eozinofilie usoara), iar valorile biochimice s-au incadrat in limitele valorilor de referinta. Se recomanda restrictionarea hranirii cu 24h inaintea operatiei, pentru a asigura golirea tractului digestiv. Tot in acest sens se recomanda efectuarea unei clisme.

Cainele aflat in decubit sterno-abdominal (cu trenul posterior usor inaltat) se pregateste pentru operatie prin tunderea regiunii perineale, incluzand baza cozii, urmand asepsia zonei. Se efectueaza lavajul glandelor perianale, se dezinfecteaza inca o data campul operator, se efectueaza sutura in punga a anusului (pentru a evita contaminarea ).

Coada bandajata se imobilizeaza pe spatele animalului. (Figura. 1)

fig1

Linia de incizie este curba, lateral de anus, peste hernie, pornind de la baza cozii ventral spre tuberozitatea ischiatica (Figura. 2).

fig2

Dupa ce hernia este redusa, inelul hernial disecat, se aprecieaza marimea defectului (diametrul si adancimea) si gradul de atrofie al musculaturii. Acesti factori influenteaza marimea plasei chirurgicale care va fi folosita, precum si modul de prindere. Plasa de forma patrata sau dreptunghiulara se taie pe directia sagetii punctate si coltul A prim se suprapune peste coltul A astfel incat plasa sa formeze un con (Figura. 3).

fig3

Varful conului va fi pozitionat in punctul cel mai adanc al herniei, iar baza conului se ajusteaza si se suprapune peste marginile inelului hernial. Circumferinta bazei conului se sutureaza in puncte separate (monofilament neresorbabil) de musculatura care delimiteaza hernia, avand grija ca suturile sa fie plasate in musculatura sanatoasa (Figura. 4 -5).

fig4

fig5

Dupa inchiderea defectului, se sutureaza tesutul subcutanat, apoi pielea in puncte separate (Figura. 6­).

fig6

Dupa operatie, se recomanda fixarea unui colier de protectie, se administreaza laxative pentru a evita constipatia postoperator. De asemenea, se recomanda o dieta alimentara care sa previna aparitia tulburarilor digestive, pentru a evita recidivele.

Bibliografie: Jose Rodriguez Gomez, Jaime Graus Morales, Maria Jose Martinez Sanudo, Surgery atlas, a step-by-step guide The pelvic area, 2011. Grupo Asis Biomedica, S.L

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 20:03
Ioana Manea

Medic veterinar practician roman.