Herpes virus
- Editor: Dr Szabo Zoltan
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Herpes virus este o boala infectioasa virala diagnosticata nu prea de mult la porumbei cu simptome predominant respiratorii.
Agentul etiologic: sunt virusuri din familia Herpesviridae. in general aceste virusuri au o infectiozitate ridicata. Sunt omorati de dezinfectantele uzuale.
Siptomatologic: boala afecteaza in special porumbeii tineri, cei adulti fiind numai purtatori de virus, fara sa prezinte simptomele. Puii sunt infectati inca in primele zile de viata, sau chiar din ou, dar nu apar simptomele in primele saptamani, doar dupa doua luni din cauza imunitatii pasive luate de la parinti.
In cazurile acute se constata conjunctivita si rinita seroasa insotita de faringita. In cavitatea bucala (pe limba, si in cerul gurii) apar depozite de culoarea galbena. De obicei aceste simptome initiale sunt insotite si de diaree. Porumbeii bolnavi sunt apatici, au penele zburlite au respiratie dispneica, uneori zgomotoasa si mor in trei-patru zile.
Se intalnesc si cazuri cu evolutie mai lenta, subacuta, virusul atacand si caile respiratorii mai profunde, manifestate prin respiratie grea, dispneica, zgomotoasa. Conjunctivita apare si in aceasta forma, iar secretiile nazale si oculare pot deveni chiar purulente in urma complicarii cazurilor cu infectii bacteriene secundare. Pe langa afectiunile respiratorii sunt lezate intestinele, ficatul si pancreasul. In cazurile leziunilor mai grave porumbeii se slabesc mult si mor. Foarte rar se pot intalni si complicatii nervoase, encefalite.
Ca si in celelalte boli virale si aici intervin complicatii bacteriene secundare, cum ar fi salmonele, micoplasme etc, producand si alte simptome.
La porumbeii adulti de obicei nu apare boala, eventual se poate observa scaderea formei sportive.
Morfopatologic: mucoasele cailor respiratorii anterioare si ale gusei sunt inflamate, mai rar pe ficat apar noduli albi.
Diagnosticul: numai prin examene de laborator se poate pune un diagnostic exact, dar putem banui infectii cu herpesvirus in cazul aparitiei simptomelor amintite la tineret. Diagnosticul diferential trebuie facut fata de trichomonoza si variola, la care se pot observa depozite asemanatoare in cavitatea bucala, sau cu alte boli cu simptomatologie respiratorice.
Tratamentul: nici in aceasta boala nu este un tratament specific. Deci puilor bolnavi trebuie sa le asiguram alimentatie buna, echilibrata, iar ca si tratament vitaminele (polivitaminele) si electrolitul sunt medicamentele care asigura vindecarea. Nu trebuie sa uitam de cazurile complicate cu infectii bacteriene secundare pe care le putem combate cu antibiotice, de preferat cu spectru larg.
Nu este vaccin pentru aceasta boala.
Sursa:zoliszaboro.blogspot.com
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Dr Szabo Zoltan
M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro