Hibernarea broastelor testoase
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat si sa fie capabil de a mentine temperatura mediului ambiant intre 25-30 grade C in timpul zilei si 20-25 grade C noaptea.
De asemenea, este important sa nu supraalimentati testoasele in acest timp, doarece poate interveni obezitatea. Pentru broastele testoase care sunt in crestere nehibernarea pe perioada de iarna poate duce la o crestere rapida a greutatii si la deformari ale testei. Se recomanda ca broastele testoase sa nu fie hranite in perioada de iarna in fiecare zi sau sa le alimentati cu plante fibroase. Fanul poate fi util in acest stadiu ca un aliment cu calorii putine.
Ca o exceptie, femelele de reproducere au nevoie de o perioada de hibernare. Acest lucru se datoreaza faptului ca scaderea temperaturii, urmata de o crestere este necesara pentru a stimula activitatea ovariana.
Ce fel de controale de pre-hibernare ar trebui facute testoaselor?
Este important ca broastelor testoase sa li se faca analize inainte de hibernare. Greutatea corporala si conditia fizica ar trebui sa fie verificate, astfel incat cele sub greutatea normala sa nu hiberneze. Broaste testoase de sex feminin ar trebui supuse unei o ecografii sau radiografii pentru evaluarea functiei de reproducere.
Este important sa ne amintim ca aceste specii provin din zonele in care exista o iarna rece scurta. Clima britanica cu o toamna lunga si usoara si iarna rece, cu temperaturi scazute nu corespund standardelor climatice ale broastelor testoase, astfel incat metoda veche "Blue Peter" de a pune testoasa intr-o cutie timp de 5 sau 6 luni este inadecvata si va duce la pierderea excesiva in greutate a testoasei in aceasta perioada.
Broastele testoase ar trebui sa hiberneze intre 5-8 grade C. Sub aceste grade, schimbarile ce au loc in densitatea apei poate afecta ochii, de unde rezulta orbirea.
Prin urmare, este important controlul temperaturii intr-o unitate speciala - un frigider, spre exemplu.
Acest lucru ar trebui sa fie stabilit la cateva saptamani inainte de hibernare si sa contina un termometru cu maxim si minim. Aceasta inseamna ca termostatul frigiderului poate fi reglat pentru a asigura temperatura de functionare corecta inainte ca broastele testoase sa fie plasate in interiorul frigiderului.
Este important pentru broastele testoase sa fie supuse la o racire inainte de hibernare. In mod ideal, aceasta ar trebui sa inceapa imediat dupa verificarea de pre-hibernare:
- In primele 7-10 zile broasca testoasa ar trebui sa fie mentinuta la temperaturi normale de acvariu, trebuie spalata in fiecare zi si hranita in mod normal.
- Pentru urmatoarele 7-10 zile, broasca testoasa ar trebui sa fie adusa la temperatura camerei. Hranirea ar trebui sa fie oprita, dar sa continuati cu baia zilnica.
- Pentru ultimele 7-10 zile, broasca testoasa poate fi pastrata intr-un garaj sau sopron si nu ar trebui sa fie spalata sau hranita.
Dupa aceste zile, broasca testoasa ar trebui sa fie gata pentru a intra in unitatea de hibernare!
In timpul hibernarii, testoasa ar trebui sa fie cantarita, la interval de o saptamana. Acest lucru permite monitorizarea testoaselor si, de asemenea, o oportunitate pentru schimbarea aerului in frigider. De obicei, se poate observa o pierdere in greutate mica, in prima saptamana sau doua. Daca aceasta continua sa piarda in greutate dupa a treia saptamana, atunci broasca testoasa ar trebui sa fie scoasa din hibernare si consultata de un veterinar.
Cat timp ar trebui sa dureze de hibernarea?
Acest lucru depinde intr-o mica masura de varsta broastei testoasa. Cele mai multe pareri nu recomanda hibernarea testoaselor in prima iarna a existentei lor. Prima hibernare ar trebui sa fie de doar 6 saptamani. Ulterior, perioade de 2-3 luni sunt cele mai adecvate. Hibernarea de trei luni ar trebui sa fie maxima absoluta.
Dupa hibernare
La sfarsitul perioadei de hibernare, acvariul ar trebui sa fie pregatit, adus la temperatura corecta si broasca testoasa pusa in el. Broasca ar trebui sa fie scaldata in apa calda zilnic si alimentata a doua zi de dupa ce produsele au fost incalzite. Cele mai multe testoase vor manca in termen de cateva zile de dupa hibernare. Daca nu mananca in termen de doua saptamani sau in cazul in care apar letargice si bolnave, ar trebui consultat un medic veterinar. Chiar daca testoasele se prezinta bine dupa hibernare, o analiza post-hibernare ar trebui sa fie efectuata in primavara. Acest lucru va fi similar cu verificarea de pre-hibernare descrisa mai sus.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa