Avertizare
 • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

HIDROCEFALIA

Hidrocefalia este o afectiune cu un puternic impact negativ asupra creierului. Actiunea mecanica a lichidului cefalorahidian (LCR) in exces, duce la distrugerea treptata a substantei nervoase.

Hidrocefalia se defineste ca fiind o dilatare anormala a sistemului ventricular din cauza excesului de LCR. Acest lucru apare ca urmare a scurgerii neadecvate a lichidului de la locul de producere spre locul de unde el este absorbit in circulatia sistemica. Acumularea de LCR poate fi unilaterala, bilaterala, sau poate afecta numai o parte a sistemului ventricular unde se afla un element obstructiv.

Mecanismele de producere ale hidrocefaliei sunt multiple:

 • obstruarea drenajului LCR (de cele mai multe ori la nivelul apeductului mezencefalic) in cazul raselor cu predispozitie congenitala sau ca urmare a inflamatiilor, infectiilor, proceselor tumorale, care impiedica circulatia LCR.
 • absorbtia deficitara la nivelul vililor arachnoidieni.
 • producerea in exces (tumori ale plexului coronoid)
 • vascozitate crescuta prin exces de proteine in LCR.
 • urmare a distrugerilor de tesut nervos, cand este denumita compensatorie.

Afectiunea poate fi congenitala in cazul mai multor rase: Bichon Maltez, Yorkshire Terrier, Chihuahua, Lhasa Apso, Pomeranian, Poodle pitic, Cairn Terrier, Boston Terrier, Pug, Pekinez, Bulldog fara insa a se limita la acestea. La aceste rase, si nu numai, hidrocefalia este obstructiva.

Infectiile prenatale pot fi responsabile de stenozarea cailor de drenaj ale LCR. La rasa Beagle, la indivizii adulti, s-au citat in literatura dilatari ale ventriculilor, dar fara simptomatologia tipica. In cazul in care afectiunea este dobandita, ea poate avea etiologii diferite asa cum aratam anterior; tumorile, hemoragiile (post-traumatice sau cu alta etiologie), abcesele, produc obstruarea de cele mai multe ori a foramenului interventricular, a apeductului mezencefalic sau ale deschiderilor laterale ale ventricului al patrulea. In cazul hidrocefaliei compensatorii presiunea intracraniala este normala, LCR nefacand altceva decat sa umple spatiile ramase libere in urma distrugerii sau a nedezvoltarii unei parti a creierului.

O situatie particulara in care apare hidrocefalia este sindromul Chiari, care apare mai des la Cavalier King Charles spaniel, unde este tot urmare a unei obstructii, dar care nu face obiectul acestui material. Clinic, datorita presiunii intracraniale crescute, indivizii au craniul bombat (foto 1, foto 2).

Foto 1

Foto 2

 

In fotografii este un pui de Malinois care, desi aproape ca nu mai avea emisfere cerebrale, se comporta relativ normal, executa corect comenzile primite, manifestand doar o usoara ataxie.

Simptomele pot, deci, varia de la cazuri inaparente pana la:

 • hiperexcitabilitate
 • orbire
 • latrat excesiv
 • crize epileptiforme
 • comportament alterat
 • strabism ventrolateral
 • dispnee
 • opistotonus cu extensia membrelor

Cauzele cele mai frecvente sunt:

 • congenitale - genetice
 • infectii prenatale
 • virusul parainfluentei
 • substante teratogene in viata intrauterina
 • hemoragii cerebrale la nou nascuti dupa fatari dificile
 • deficienta de vitamina A
 • tumori
 • inflamatii, infectii

Diagnosticul se pune clinic, electroencefalografic, dar in special imagistic.

In cel din urma caz, RMN-ul fiind considerat “suveran”, punand in evidenta atat dilatarea ventriculilor cu compresiunea/atrofierea substantei nervoase, cat si evidentierea eventualelor procese care impiedica circulatia libera a LCR.

In imaginile alaturate (RMN) se poate face diferenta intre aspectul normal al creierului (foto 3 si 4) si aspectul a ce a mai ramas din creierul catelului din imaginile de mai sus (foto 5 si 6).

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Tratamentul vizeaza trei aspecte, in functie de situatie:

 1. reducerea productiei de LCR
 2. inlaturarea chirurgicala a procesului obstructiv
 3. drenarea LCR in exces

Pentru acest deziderat se pot folosi glucocorticoizi: Prednisolon 0,25-0,5 mg/ kg, oral, de doua ori pe zi. Utilizarea Acetazolamidei in doza de 0,1 mg/kg, oral, din 8 in 8 ore precum si a Furosemidului in doze variind intre 1 si 2 mg/kg, repetat la 12 ore, este inca insuficient evaluata.

Pentru scaderea tensiunii intracraniene se mai pot folosi agenti osmotici de tipul Manitolului si a solutiei hipertonice de clorura de sodiu. Nu se va neglija utilizarea terapiei anticonvulsivante in cazul crizelor pseudoepileptice.

Amplasarea valvelor pentru shuntul ventriculo-peritoneal nu are, deocamdata, suficiente referinte in ceea ce priveste riscul de migrare, infectare, obstruare si alte complicatii. Acolo unde este posibil, se poate proceda la inlaturarea chirurgicala a procesului tumoral implicat in etiologia acestei afectiuni.

Bibliografie:

Acierno MJ, Labato MA (2004) Hypertensionin dogs and cats. Compendium 26:336-346

de stefani A, de Risio L, Platt sR et al. (2011) surgical techniques, postoperative complications and autcome in 14 dogs treated for hydrocephalus by ventriculoperitoneal shunting. Vet surg 40:183-191 saito M, Olby NJ, spaulding K et al.(2003)

Relationship among basilar artery resistance, degree of ventriculomegaly, and clinical signs in hydrocephalic dogs. Vet Radiol Ultrasound 44:687-694

Thomas WB (2010) Hydrocephalus in dogs. Vet Clin North Am small Anim Pract 40:145-159 

Ultima modificareJoi, 02 August 2018 19:07
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.