Hipo si Hipercalcemia in examenul de laborator
- Editor: Dr Matei Ionel
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
In prima parte a acestui articol voi explica cateva din testele de laborator legate de calciu si semnificatia rezultatelor acestora. In partea a doua voi prezenta diagrame care abordeaza metode de diagnosticare.
Metoda este extrem de utila pentru practicieni, deoarece ne ofera o metoda rapida de a corobora semnele clinice cu rezultatele de laborator pentru a ajunge la un diagnostic diferential.
Calciu
Hormonul paratiroid (PTH), calcitriolul si calcitoninul controleaza nivelurile de calciu in fluidul extracelular si in os. Hipercalcemia poate fi semnul unei varietati largi de boli. Leziunile osoase osteolitice (tumorile osoase, osteomielita septica), pseudohiperparatiroidismul, hiperparatiroidismul, hipervitaminoza D, hiperadrenocorticismul, insuficienta renala si hiperproteinemia pot creste nivelurile de calciu seric.
Cea mai comuna cauza a hipercalcemiei este limfosarcomul.
Caracteristicile clinice ale hipocalcemiei depind de cauzele care stau la baza, rata de dezvoltare si de prezenta acidemiei. Pancreatita necrotizanta, hipoalbuminemia, chirurgia tiroidiana, intoxicatia cu etilen gicol, hipoparatiroidismul, insuficienta renala si tetania puerperala pot scadea nivelurile calciului seric.
Cea mai comuna cauza a hipocalcemiei este hipoalbuminemia.
Valorice calciului pot fi fals scazute in EDTA si mostrele oxalate.
CAINI PISICI
Normal (SU) 8 - 12 mg/dl 8 - 12 mg/dl
Normal (IU) 2 - 3 nmol/L 2 - 3 nmol/L
Ce trebuie stiut:
Limfosarcomul are ca si cauza comuna hipercalcemia. Cea mai comuna cauza a hipocalcemiei este hipoalbuminemia.
Calciul ionizat
Calciul ionizat este forma activa fiziologic a calciului seric. La animalele normale si in timpul hipercalcemiei, calciul ionizat este de obicei intre 50 % si 60% din calciul total. in insuficienta renala valorile ionizatului pot fi reduse prin reactii cu fosforul sau crescute din cauza acidozei. Atunci cand apare hipocalcemia fara hipoalbuminemie, calciul ionizat este de obicei scazut. Testele exacte necesita electrozi specifici ionici si o colectare atenta a serului in tuburi separatoare. Mostrele trebuie trimise la laborator in 72 de ore in containere inchise ermetic. Orice pierdere de CO2 poate cauza o schimbare a ph-ului si poate scadea calciul ionizat prin deplasarea libera.
Hipercalcemia
Insuficienta renala cauzeaza de obicei un calciu ionizat de la normal la scazut cu o concurenta ridicata de parathormon. Cu toate acestea, unii caini cu hiperparatiroidism renal secundar sever au un nivel ridicat de calciu ionizat. Hiperparatiroidismul cauzeaza in primul rand valori ridicate de calciu ionizat cu niveluri ridicate de parathormon.
Hipocalcemia
Semnele clinice de hipocalcemie se dezvolta daca calciul seric total este mai mic de 6.5 mg/dl si calciul ionizat este scazut. Cazurile cu hipoalbuminemie si calciul seric scazut au un calciu ionizat normal dar calciul ionizat este scazut la unii pacienti cu hipoalbuminemie.
CAINI PISICI
Normal 55% 60%
Ce trebuie stiut:
Acidoza si alcaloza afecteaza nivelurile de calciu ionizat.
Ajustarea calciu - albumina
La animalele cu hipoalbuminemia si hiperalbuminemie valoarea calciului seric trebuie corectata pentr a oferi o masura a adevaratei hipocalcemii si hipercalcemi. Urmatoarea ecuatie este folosita pentru a ajusta valorile calciului la cainii cu niveluri anormale de albumina, dar nu este atat de acurata pentru pisici. La pisici poate fi facuta doar o estimare aproximativa, este de asteptat sa apara cu albumina scazuta si calciu ridicat cu valoarea ridicata de albumina.
Ajustare Ca = (Ca - albumin) + 4
CAINI PISICI
Normal (SU) 8 - 12 mg/dl 8 - 12 mg/dl
Normal (IU) 2 - 3 nmol/L 2- 3 nmol/L
Ce trebuie stiut:
Valorile calciului trebuie sa fie corectate pentru nivelurile de albumina.
Produsul Calciu X Fosfor Cresteri concomitente ale calciului si fosforului in ser sunt susceptibile a provoca mineralizarea tesuturilor moi, cum ar fi calcifierea rinichilor.
Riscul este crescut atunci cand produsul calciu x fosfor are valori mai mari de 60.
Normal Ca X P < 60
Ce trebuie stiut:
Nivelul ridicat al Ca X P indica un risc crescut de calcifiere.
Diagnosticul dupa rezultatele de laborator
Hipocalcemia
Hipocalcemia este o concentratie totala corectata calciu seric mai mica de 6.5 mg/dl. De vreme ce calciul din sange se leaga de albumina serica, niveluri anormale de calciu in sange trebuie corectate pentru a evita un diagnostic fals de hipocalcemie.
Tetania de la hipocalcemie se vede doar daca pH-ul sangelui este alcalotic.Acidoza ionizeaza mai mult calciu si protejeaza impotriva tetaniei intrucat alcaloza scade calciul ionizat si predispune la eclampsie. Nivelurile fosforului seric si secretia hormonului paratiroid controleaza calciul seric. Niveluri ridicate ale fosforului seric formeaza depozite insolubile de mineral calciu - fosfor, ceea ce scade nivelurile calciului seric. Aceasta se observa la retentia de fosfor a uremiei si cu diete bogate in carne la animalele tinere. Deoarece unii caini cu hiperparatiroidism secundar sever au un nivel ridicat de calciu ionizat, acest test este util atunci cand se trateaza hiperparatirodismul secundar cu terapia prin vitamina D. Pancreatita scade calciul seric din cauza formarii de depozite de calciu saponificat insolubil in grasimea mezenterica digerata. Hipoparatiroidismul scade absorbtia calciului si mobilizarea de pe depozitele osoase. Lactatia scade rar calciul masurabil dar cauzeaaza alcaloza ceea ce scade calciul ionizat.
Diagnostic diferential hipocalcemie:
- Pancreatita acuta
- Insuficienta renala anurica
- Acidoza tubulara renala distala
- Glomerulonefrita
- Nefrotoxicoza
- Hiperparatiroidism secundar nutritional
- Uremia postrenala
- Enteropatia cu pierdere de proteine
- Hiperparatiroidismul secundar renal
Hipercalcemia
Hipercalcemia este o concentratie totala corectata de calciu seric mai mare de 12 mg/dl. Un nivel ridicat de calciu seric corectat este periculos din cauza cardiotoxicitatii si calcifierii distrofice. Din cauza faptului ca calciul din sange este marginit de albumina serica, nivelul de calciu din sange trebuie corectat pentru nivelurile de albumina pentru a evita un diagnostic fals de hipercalcemie. Deshidratarea si hemoconcentratia dau o impresie de hipercalcemie deoarece ridica albumina serica. Animalele cu hipercalcemie ar trebui examinate radiografic pentru leziuni osoase osteolitice. Daca nu sunt detectate leziuni osoase, hemograma poate dezvalui boli hipercalcemice precum Boala Addison sau insuficienta renala. Alte cauze ale hipercalcemiei pot fi deduse din relatia calciului, fosforului si nivelurile de cloride. Toxicitatea vitaminei D poate cauza hipercalcemie concomitent cu hiperfosfotamia. O anormalitate a unui hormon asemanator parathormonului cum ar fi hiperparatiroidismul sau pseudohiperparatiroidismul (hipercalcemia de malignitatea), cauzeaza hipercalcemie cu nivel normal sau scazut de fosfor.
Un raport ridicat al Cl:P (>33) sugereaza hiperparatiroidismul.
Un raport scazut Cl: P (<33) sugereaza pseudohiperparatiroidismul si poate fi un semn timpuriu de limfosarcom sau crcinom perianal.
Calcliu ionizat seric nu ofera un advantaj de diagnostic asupra calciului total in detectarea hipercalcemiei de malignitate.
Diagnostic diferential hipercalcemie
- Deshidratare
- Hipoadrenocorticism
- Mentinerea insuficientei renale
- Osteomielita sau tumori osoase
- Hiperparatiroidism primar
- Pseudohiperparatiroidism
- Hipercalcemia