Hipoproteinemia si hiperproteinemia la animalele de companie
- Editor: Dr Matei Ionel
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Hipoproteinemia si hiperproteinemia - schema de diagnostic diferential
1. Hiperproteinemia
Nivelurile proteinei din plasma sub 5.5 g/dl sunt patologice si pot fi cauzate de deficientele de albumina, globulina sau de amandoua. Daca nivelurile albuminei sunt normale, proteinele plasmatice scazute sunt cauzate de deficientele de globulina. Aceasta poate indica imunodeficienta sau pierdere de ser.
Atunci cand atat nivelul de albumina cat si de globulina sunt scazute, serul este fie diluat, fie proteina a fost pierduta prin hemoragie sau transpiratie. Locul pierderii oculte este adesea intestinul. Aceasta poate fi confirmata prin testarea materiei fecale pentru inhibitorul proteazic alpha-1.
Daca doar nivelul albuminei este scazut, urina trebuie verificata pentru pierderea de proteine. Daca proteina nu este trecuta in urina, functia ficatului poate fi verificata prin biopsie, analiza bilei sau teste de amoniac.
Durata pierderii de proteina poate fi estimata prin verificarea nivelurilor de fructozamina. Hipoalbuminemia si nivelul normal de fructozamina serica indica o hipoalbuminemie de mai putin de o saptamana. Hipoalbuminemia si hipofructozaminemia indisca o hipoalbuminemie persistenta de mai mult de o saptamana, iar nivelul normal de albumina si hipofructozaminemia indica o recuperare fie de la o hipoalbuminemie fie in urma unei hipoglicemii.
1.1. Diagnosticuri diferentiale
1.2.
Enterita bacteriana
Ciroza hepatica
Hiperproteinemia
Histopasmoza intestinala
Parazitism intestinal
Maldigestie/malabsorbtie
Enteropatie cu pierderea de proteina
Diareea intestinului subtire
2. Hiperproteinemia
Nivelurile proteinei plasmatice peste 8 g/dl indica o hiperproteinemie seminificativa. Un nivel crescut de albumina indica dezhidratare. Atunci cand albimina este normala sau scazuta, proteina plasmatica ridicata este de obicei cauzata de nivelul scazut al globulinei serice, cauzat de neoplazie sau de un raspuns imun.
Hiperglobulinemia inflamatorie produce un patern policlonal electroforetic. Acest patern este intalnit la peritonita inefctioasa felina, viermi cardiaci si la alte infectii cronice. in contrast, un singur punct de patern monoclonal este caracteristic limfosarcomului, mielomei multiple si erlichiozei.
2.1. Diagnosticuri diferentiale
Inflamatie cronica
Dezhidratare
Erlichioza
Peritonita infectioasa felina
Viermi cardiaci
Colangita limfocitica
Limfosarcoma
Mieloma
Colangita supurativa
Articole înrudite
-
Informatii practice: constante fiziologice, hematologice, biochimice si proceduri de sedare/anestezie la rumegatoare
-
Revista Veterinarul nr.18 * anul IV * 2012
-
Promotie echipamente/pachete echipamente Idexx Laboratories
-
Revista Veterinarul nr.17 * anul IV * 2012
-
Revista Veterinarul nr.16 * anul IV * 2012