Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 102
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Hipoproteinemia si hiperproteinemia la animalele de companie

Hipoproteinemia si hiperproteinemia - schema de diagnostic diferential

1. Hiperproteinemia

 

Nivelurile proteinei din plasma sub 5.5 g/dl sunt patologice si pot fi cauzate de deficientele de albumina, globulina sau de amandoua. Daca nivelurile albuminei sunt normale, proteinele plasmatice scazute sunt cauzate de deficientele de globulina. Aceasta poate indica imunodeficienta sau pierdere de ser. 

 

Atunci cand atat nivelul de albumina cat si de globulina sunt scazute, serul este fie diluat, fie proteina a fost pierduta prin hemoragie sau transpiratie. Locul pierderii oculte este adesea intestinul. Aceasta poate fi confirmata prin testarea materiei fecale pentru inhibitorul proteazic alpha-1. 

 

Daca doar nivelul albuminei este scazut, urina trebuie verificata pentru pierderea de proteine. Daca proteina nu este trecuta in urina, functia ficatului poate fi verificata prin biopsie, analiza bilei sau teste de amoniac.

 

Durata pierderii de proteina poate fi estimata prin verificarea nivelurilor de fructozamina. Hipoalbuminemia si nivelul normal de fructozamina serica indica o hipoalbuminemie de mai putin de o saptamana. Hipoalbuminemia si hipofructozaminemia indisca o hipoalbuminemie persistenta de mai mult de o saptamana, iar nivelul normal de albumina si hipofructozaminemia indica o recuperare fie de la o hipoalbuminemie fie in urma unei hipoglicemii. 

 

1.1. Diagnosticuri diferentiale

1.2.      

Enterita bacteriana

Ciroza hepatica

Hiperproteinemia

Histopasmoza intestinala

Parazitism intestinal

Maldigestie/malabsorbtie

Enteropatie cu pierderea de proteina

Diareea intestinului subtire

 

hiperproteinemia

 

2. Hiperproteinemia

 

Nivelurile proteinei plasmatice peste 8 g/dl indica o hiperproteinemie seminificativa. Un nivel crescut de albumina indica dezhidratare. Atunci cand albimina este normala sau scazuta, proteina plasmatica ridicata este de obicei cauzata de nivelul scazut al globulinei serice, cauzat de neoplazie sau de un raspuns imun. 

 

Hiperglobulinemia inflamatorie produce un patern policlonal electroforetic. Acest patern este intalnit la peritonita inefctioasa felina, viermi cardiaci si la alte infectii cronice. in contrast, un singur punct de patern monoclonal este caracteristic limfosarcomului, mielomei multiple si erlichiozei. 

 

 

2.1. Diagnosticuri diferentiale

 

Inflamatie cronica

Dezhidratare

Erlichioza

Peritonita infectioasa felina

Viermi cardiaci

Colangita limfocitica

Limfosarcoma

Mieloma

Colangita supurativa

 

hipoproitemia

 

 

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 19:30
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.