Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 102
updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Hipotiroidismul la caine

Bolile tiroidiene sunt frecvent intalnite atat la caine cat si pisica. La caine, majoritatea afecţiunilor tiroidiene se datoreaza hipofuncţiei declansandu-se hipotiroidismul. Aceasta afecţiune este prevalenta la cainii de varsta mijlocie si nefiind o predispoziţie de sex. Studiile arata ca un caine din 100 prezinta hipotiroidism, iar rasele cel mai predispuse sunt Pincher-ul si Golden Retriver.

De asemenea, varsta medie de declansare a bolii este de 7 ani insa si cainii tineri pot fi afectaţi in aceeasi masura Tiroida produce hormonii tiroidieni ca raspuns la acţiunea hormonului de stimulare tiroidiana - TSH secretat de glan da pituitara (controlata de hipotalamus). Tiroxina sau T4 este hormonul biologic activ si este estimata o pondere de 99% din ea ca fiind legata de proteinele sang vine. Numai T4 liber poate patrunde in celula si sa isi exercite efectele sale fiziologice si sa controleze producţia de TSH intr-un sistem de feedback negativ. Triiodotironina sau T3 este un alt hormon derivat din T4.

Hormonii tiroidieni au un impact asupra numeroaselor organe si/sau sisteme. Ei controleaza de exemplu, nivelul de colesterol si metabolismul lipidic dar si producţia de hematii. Totodata, hormonii tiroidieni sunt necesari pentru dezvoltarea armonioasa a sistemului nervos central. Tiroxina intervenind in cresterea musculaturii scheletice si miocardice cat si la menţinerea contractilitaţii musculare.

Din punct de vedere clinic, simptomele nu sunt specifice; cel mai des intalnite simptome ce ar sugera o disfuncţie/ hipofuncţie tiroidiana sunt: letargia, cresterea in greutate, infecţii cutanate recurente, seboree, otite, alopecie, intoleranţa la frig si la exerciţiu fizic. Vindecarea greoaie a ranilor si nu in ultimul rand mixedemul cutanat. Mai rar se intalnesc: slabiciune, scaderea fertilitaţii, disfuncţia nervilor cranieni si coma. Examenele biochimice si sangvine evidenţiaza: alterarea intregului profil hematologic insoţit de anemie nonregenerativa normocitara, normocroma, hipercolesterolemie, hipertrigliceremie. Ca toate examenele endocrine, examenul pentru hipotiroidism este foarte util la pacienţii ce prezinta simptomele de mai sus. Masurarea nivelului total de T4 este un indicator excelent pentru hipotiroidism datorita sensibilitaţii sale ridicate. Cainii cu nivele scazute spre nor male sau sub valorile normale au hipotiroidism. Dar pentru a avea un diagnostic sustenabil se vor lua in considerare si varsta, rasa, etapa ciclului reproductiv. Bolile nontiroidiene pot avea un impact asupra rezultatelor analizelor prin supresia nivelelor de hormoni, de aceea recomandandu-se coroborarea tuturor aspectelor clinice, biochimice si hematologice pentru a obţine un rezultat corect. Unele medicamente influenţeaza nivelul de T4, cum ar fi: antiinflamatoarele nesteroide, fenobarbital, trimetroprim, sulfadiazina sau sulfametoxazol, produsi pe baza de iod. Cand nivelul de T4 total este scazut si din punct de vedere clinic suspecta hipotiroidism, pentru confirmare se va face testarea nivelului de T4. Testarea poate fi suplimentata cu TSH si test de stimulare al TSH-ului. Nivelul de TSH este ridicat la cainii cu hipotiroidism, iar nivelul scazut de T4 sau T4 liber si un nivel ridicat de TSH confirma diagnosticul de hipotiroidism. Testul de stimulare TSH evalueaza funcţia axei hipofizo-tiroidiana, masurand funcţionalitatea tiroidei, un nivel scazut de hormoni tiroidieni in urma stimularii TSH confirma diagnosticul de hipotiroidism. 

 

Bibliografie selectiva: 1. Stockham SL., Scott MA Thyroid function in: Stockham SL. Scott MA. Fundamentals of Veterinary Clinical Pathology. 2nd Ed. Ames, IA: Blacwell Publishing; 2008:783-804 2. O Neill SH, Frank LA, Reynolds LM. Effect of an anti inflamatory dose of prednisone on thyroid hormone minitoring in hypothyroid dogs. Vet. Dermatology 2011; 22(2):202-205.

Andreia Amzuta
DVM PhD
Ultima modificareJoi, 02 August 2018 19:00
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.