Hranirea cainilor stelizati
- Editor:
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Sterilizarea constituie probabil una dintre cele mai frecvente proceduri medicale desfasurate in clinica veterinara. Medicii recomanda din ce in ce mai mult sterilizarea animalelor de companie; anumite conditii patologice pot fi ameliorate sau chiar prevenite prin sterilizare: lactatia nervoasa, tumorile mamare si altele.
Din punctul de vedere al proprietarului exista cateva beneficii imediate, in urma acestei operatii schimbandu-se comportamentul animalului: scade agresivitatea masculilor, se diminueaza fenomenele de vagabondaj si riscul ranirii din cauza batailor intre indivizi.
„Domnule Doctor, cainele meu s-a ingrasat dupa operatia de sterilizare!“ sau „Domnule Doctor, acum ca l-am sterilizat pe Rex, ce sa fac ca sa evit ingrasarea?“: – sunt numai cateva dintre remarcile pe care le fac proprietarii dupa ce isi sterilizeaza animalele de companie.
Intr-adevar, in urma operatiei de sterilizare apare o tendinta de ingrasare a animalului, care trebuie avuta in vedere atunci cand i se stabileste noul regim de viata si de hranire.
Ideal este ca fiecare individ sa primeasca o hrana care sa raspunda nevoilor sale, atat fiziologice cat si in legatura cu stilul de viata. Este evident faptul ca un animal care are o activitate fizica intensa va avea nevoi nutritionale superioare unuia care duce o viata sedentara. Ingrasarea care poate aparea in urma sterilizarii poate fi evitata prin reducerea aportului caloric zilnic. Dar cum se poate face asta fara sa „tinem cainele nemancat“?!
Reteta specifica si solutiile tehnologice optimizeaza ratia prin inducerea satietatii; pe de-o parte fibrele vegetale si pe de alta parte densitatea mica a crochetelor si forma acestora asigura un volum mai mare portiei.
O hrana dedicata unui animal sterilizat este ideal sa raspunda si nevoilor specifice taliei, varstei sau chiar rasei din care acesta face parte. Beneficii specifice cum sunt asigurarea cresterii optime cainilor care sunt sterilizati in perioada de juniorat, sau limitarea depunerilor de tartru in cazul celor de talie mica sunt avute in vedere la dezvoltarea dietelor. De asemenea, daca discutam de un caine de talie mare aportul de glucozamina, condroitina si acizi grasi ω3 este crucial pentru sustinerea articulatiilor atat de solicitate.
In concluzie, este important ca hranirea cainelui sa fie in concordanta cu talia, varsta si statusul fiziologic al acestuia, asigurandu-i toate nutrimentele necesare pentru a fi in forma optima.
Articole înrudite
-
Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
-
Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
-
Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
-
Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
-
Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini