Iepurii - considerente generale despre rase, comportament, nutritie si contentie
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Iepurii au devenit si in Romania animale de companie destul de des intalnite. Medicamentele dedicate speciei au inceput sa recupereze din handicap iar iepurii incep sa faca parte semnificativa din numarul de cazuri tratate de medicii veterinari. Proprietarii de iepuri ca animale de companie se asteapta ca medicii veterinari sa asigure un standard ridicat de ingrijire si investigatii pentru acestia. si totusi, banuim ca patologia clinica a acestei rase este documentata de practician mai rar decat in cazul pacientilor felini sau canini.
Iata de ce am inceput sa prezentam din acest numar al revistei cateva informatii importante legate de iepuri, de comportamentul si contentia acestora, urmand ca in numerele viitoare sa largim aria subiectului cu valorile hematologice normale, diagnostice diferentiale, radiografii normale, urgentele si altele.
Rase comune si varietati
- iepurii nu sunt rozatoare, ei sunt lagomorfe.
- multe rase de iepuri in diverse culori si combinatii de blana sunt populare ca animale de companie
- Cele mai intalnite rase de iepuri ca animale de companie: Angora: Engleza, Franceza, Germana; Pitic: Florida White, Pitic olandez, Polonez; iepuri din rasa cu urechi blegi, berbec: francez, englez, olandez sau mini.
- Iepurii din rasa cu urechi blegi, berbec, au urechi care pot atinge podeaua atunci cand iepurele se ridica in doua labute; mini-lop se refera la dimensiunea urechilor, nu la dimensiunea iepurelui.
- Alte rase de iepuri ca animale de companie: Chinchilla, Olandez, Alb de Hotot, Alb neozeelandez, Gigant flamand, Rhinlanders.
- Rase de iepuri de laborator: Olandez, Alb Neozeelandez, Lop francez.
- Rase de iepuri de carne: Gigantice: Urias Belgian, Marele Alb, Californian, Himalayan.
- Rase de iepuri pentru blana: Rex, Angora.
Comportament:
- Iepurii sunt animale de companie tacute, placute si blande; cei mai multi dintre iepurii de casa au dispozitii docile.
- Bocaneala din labuta este folosita ca si metoda de prevenire - ca un semnal de avertisment.
- Cecotrofia - reingestia crotinelor este necesara, este un act fiziologic normal deosebit de important in hranirea iepurelui, de obicei are loc in zori zilei. Crotinele moi, denumite si cecotrofe au forma de ciorchini de 4 mm, legate cu un mucus. Culoarea suprafetei este verzuie, iar iepurele le inghite fara sa le mestece. Ele ajung in stomac si se amesteca cu hrana proaspat ingerata, de unde ajung in intestin. Aici sunt absorbite elementele nutritive continute in acestea.
- Iepurii elimina si o cantitate mare de crote dure, sferice, cu diametrul de circa 1 cm, cu un continut mare de fibre.
- Iepurii pot fi invatati in lesa, cu ham si sa faca la litiera.
- Pentru ca iepurii tind sa-si manance asternutul, cel mai bine este sa se foloseasca lucerna, produse de hartie, fan, turba sau scoarta de plop. Sunt bune si asternuturile pentru pisici, dar trebuie evitate cele de lut, cele parfumate, stiuletii, rumegusul de pin sau de cedru.
- Masculii, uneori si femelele pot stropi cu urina atunci cand sunt stresati sau nervosi.
Nutritie
Iepurii sunt ierbivori si se hranesc intruna - sunt rozatori profesionisti.
Dieta recomandata zilnica include:
- fan din iarba sau iarba proaspata vara. Fanul de lucerna nu este recomandat pentru majoritatea iepurilor maturi crescuti ca animale de companie din cauza faptului ca este prea bogat in calciu si are un continut caloric ridicat, dar poate fi oferit fara probleme iepurilor tineri.
- cerealele sunt recomandate in hrana iepurilor. Acestea se administreaza ca suplimente 20- 60 g/zi/cap sunt forma de graunte macinate. Cele mai importante cereale in alimentatia iepurilor sunt, in ordinea importantei lor biologice: ovaz, grau, orz, porumb. Nutreturile leguminoase precum: mazarea, lintea, bobul, fasolea sunt surse importante de proteine si au o valoare deosebit de ridicata.
- morcovul, sfecla furajera si sfecla de zahar, guliile, sunt bogate in vitamina A si pot fi folosite impotriva scabiei si naparlirii.
- potbalul poate fi dat uscat, de maxim doua ori pe saptamana, el impiedica aparitia balonarii.
- legumele si fructele cu care se hraneste iepurele trebuie sa fie mereu curate, spalate, insa niciodata umede. Dupa spalare, uscati-le bine sau asteptati sa se usuce de la sine si apoi puneti-le in cusca iepurelui.
- de doua ori pe saptamana, iepurii pot fi hraniti cu fructe: pana la trei feluri maximum: mar, piersica para, pruna, papaya, afine, coacaze, capsuni, ananas. Evitati fructele cu un continut mare de zahar: bananele sau strugurii.
Ingrijire
Ingradirea trebuie sa fie suficient de rezistenta astfel incat sa se evite rontairea completa a acesteia de catre iepure.
- Este recomandat ca podeaua sa fie partial solida.
- Iepurii crescuti cu podeaua murdara sau complet din sarma pot dezvolta ulceratii serioase la nivelul labelor, ce necesita tratament.
- Cusca trebuie sa ofere adapost de vant, ploaie sau zapada si sa fie ferita de soare direct.
- Culcusul trebuie construit astfel incat sa se evite umezeala, fluctuatiile de temperatura si sa fereasca iepurii de alte animale - domestice sau salbatice.
- La iepurii crescuti afara, fecalele adunate ar trebui sa fie facute compost departe de cusca acestora, pentru a nu le permite sa se adune sub adapost - mustele sau alte animale ar putea fi atrase de gunoi.
- Daca aveti iepuri ca animale de companie in casa, atunci aceasta trebuie facuta sigura pentru ei - de exemplu, ascundeti cablurile electrice astfel incat iepurii sa nu le poata roade etc.
Ingrijire preventiva
Curatenia si igiena sunt foarte importante, chiar daca adapostul este facut sa lase fecalele si urina sa treaca prin podea, acestea nu trebuie lasate sa se acumuleze sub cusca.
- Blana trebuie curatata si periata de 1-2 ori pe saptamana, rasele cu blana lunga au nevoie de ingrijire zilnica.
- Unghiile trebuie taiate ori de cate ori este necesar.
- Dupa toaletare, se poate administra o doza mica de laxativ sau suc de ananas pentru a preveni acumularea de ghemotoace de par la nivelul tractusului gastrointestinal, mai ales daca iepurele traieste in interior.
- in anumite zone, este necesara aplicarea de produse sigure pentru iepuri impotriva puricilor/insectelor o data sau de doua ori pe saptamana.
- Cantareste iepurele cel putin o data pe luna.
- Verifica dantura regulat.
Contentionarea iepurelui
Manipularea inadecvata a iepurelui poate duce la zbaterea acestuia si la producerea de zgarieturi severe. Iepurele se poate rani pe el - isi poate disloca sau fractura coloana.
Iepurii nu trebuie ridicati sau contentionati de urechi. Custile pentru transportul pisicilor ofera spatiu si ventilatie adecvate pentru calatoriile mai lungi.
Pentru o examinare fizica in conditii de siguranta este imperativ ca masa de examinare sa fie acoperita cu un material ne-alunecos, acoperita cu o patura sau cu un prosop. Iepurilor nu le place la inaltime, examinarea poate fi asadar facuta cu medicul veterinar asezat pe podea sau pe un scaun si plasarea unui prosop in poala sa.
Iepurele poate fi mangaiat inainte de examinare.
Examinarea abdomenului ventral al iepurelui.
Dupa scoaterea iepurelui din cusca in care a fost transportat si punerea lui pe masa de consultatie, este important sa se respecte curbarea naturala a spatelui, arcuit descendent, pentru a preveni rasucirea si de asemenea este important sa nu fie intins in lungime, ce ar genera riscul de luxatie vertebrala sau de fracturi.
Inainte de examinarea in sine, este important sa se calmeze iepurele. Acest lucru poate fi realizat cu usurinta prin mangaierea usoara peste cap si corp si prin acoperirea ochilor. Unii iepuri sunt capabili sa se linisteasca in asa masura incat incep sa toarca sau sa scrasneasca din dinti.
Imaginile urmatoare prezinta metode generale si sigure de contentionare a iepurelui. Asistentul sta de o parte a mesei si se apropie de iepure din lateral sau din spate cu miscari lente si calme. in functie de experienta medicului veterinar, marimea si greutatea iepurelui, abordarile pot fi usor diferite.
Ca o regula generala: iepurele nu trebuie lasat niciodata fara supravegehere pe masa de examinare.
Iepurele sta intr-o postura compacta, cu doua maini amplasate usor peste umerii sai.
O examinarea buna se poate face doar pe un iepure calm. Acest lucru este imposibil atunci cand contentia este prea stransa iar iepurele va incerca sa muste si sa zgarie mainile care il tin si sa scape. Astfel, chiar si iepurii agresivi sunt contentionati usor iar asistentul este pazit de eventuale tentative de a fi muscat.
O alta posibilitate este de a tine iepurele cu o mana pe umeri iar cu cealalta pe partea posterioara.
Daca iepurele este timid sau foarte sperios, asistentul poate acoperi ochii si urechile acestuia cu ambele maini. Procedura calmeaza iepurele, prin prevenirea contactului vizual cu mediul. Se evita de asemenea si tentativele de evadare.
Iepurii sunt animale curioase din fire si au tendinta de a cerceta mediul nou. Se poate intampla astfel ca iepurele sa se ridice pentru a inspecta noul mediu. O mana plasata ferm pe spate si membrele posterioare va face iepurele sa se opreasca si sa se ghemuiasca.
Daca trebuie examinat abdomenul, iepurele este tinut ferm din zona pieptulului, sustinand partea inferioara a corpului. Acest tip de contentie poate fi executat si stand pe un scaun.
in cazul in care iepurele trebuie plasat in culcat lateral sau dorsal pentru examinarea regiunii ventrale pentru prezenta unui abces sau pentru radiografie, se recomanda sedarea sau anestezia animalului. Majoritatea iepurilor vor incepe sa se zbata cand sunt pusi in aceste pozitii iar consecintele pot fi catastrofale.
Pentru a evita rostogolirea pe o parte sau pe alta sau caderea pot fi rulate prosoape pe partile laterale ale iepurelui.
Iepurii pot fi de asemenea contentionati pentru injectii prin invelirea cu un prosop sau cu un cearsaf/patura. Daca iepurele este infasurat, se simte in siguranta si nu va protesta. Injectiile intravenoase in vena marginala a urechii la iepuri pot fi facute usor daca iepurele este imobilizat cu un cearsaf.
Imobilizarea sigura a unui iepure intr-un prosop - iepure burrito
Iepurii se streseaza usor si administrarea unui medicament, testarea pentru diagnosticarea unei boli sau luarea unei probe de sange din ureche poate fi o provocare pentru medicul veterinar. Contentia corecta este asadar de cea mai mare importanta.
Contentia iepurelui intr-o patura, cearsaf sau pelinca trebuie sa se faca cu miscari calme si cu atentie. Este important sa se incheie strans materialul in jurul corpului, dar suficient de larg pentru a evita compresia abdomenului si a permite o respiratie normala. Dupa ce sunt infasurati intr-un prosop, majoritatea iepurilor tind sa se linisteasca si nu mai incearca sa scape.
Ca o regula generala: iepurele nu trebuie lasat niciodata nesupravegheat pe masa de examinare.
Tehnica burrito presupune putina practica, inainte de a fi utilizata. Daca iepurele este calm, tehnica se poate desfasura pe masa de examinare. Daca iepurele este nevos sau agresiv, cel mai sigur mod de a efectua aceasta procedura este pe podea. Daca iepurele nu este bine infasurat in material, poate incerca sa se elibereze, in scopul de a scapa. Consecintele pot fi devastatoare: fracturi la nivelul membrelor, leziuni musculare, luxatii ale coloanei vertebrale etc.
Metoda de contentie burrito este individuala. Iata cateva puncte importante care trebuie luate in considerare.
Prosopul se aseaza pe o suprafata plana iar iepurele este plasat pe mijloc. Iepurele este tinut cu o mana din zona cefei si cu cealalta asupra regiunii soldului sau prin plasarea ambelor maini pe spate - pozitie care il calmeaza si ajuta la evitarea evadarii.
Iepurele este pus pe material in pozitia puiului de gaina. Persoana trebuie sa stea in picioare in spatele iepurelui pentru a preveni caderea acestuia, daca animalul face o miscare inapoi sau evadeaza.
Materialul este infasurat strans in jurul bazei gatului pentru a asigura contentia completa a membrelor anterioare.
Partile laterale ale panzei sunt aduse apoi la nivelul greabanului, una dupa alta si inconjoara strans regiunea pieptului si gusa iepurelui.
O parte a prosopului este pusa strans in jurul iepurelui si ascunsa sub abdomenul acestuia, fara a comprima pieptul sau plamanii.
Cealalta parte a prosopului este de asemenea infasurata in jurul iepurelui si ascunsa sub abdomen. Partea din spate este adusa in fata, pentru a preveni evadarea inapoi.
la finalul procedurii de infasurare, o mana trebuie pusa pe umerii iepurelui. Acest lucru calmeaza iepurele infasurat in prosop, tricou sau material.
Folosirea unei pungi de contentie special adaptata pentru dimensiunea iepurelui este solutia ideala pentru imobilizarea acestuia. Acestea pot fi achizitionate de la magazinele specializate sau pot fi confectionate la comanda.
Surse:
http://www.medirabbit.com/EN/Transport/Table/Restraining.htm
http://www.ahwla.org.uk/site/tutorials/BVA/BVA08-Rabbit/Rabbit.html
Restraint & Handling for Veterinary Technicians & Assistants, autori Bonnie Ballard,Jody Rockett, Cengage Learning, 24 feb. 2009
Exotic Medicine Handbook for Veterinarians, autori by Linda Harrison (Editor), Cathy A. Johnson-Delaney (Editor)

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica nr. 47
- Simpozionul Aniversar ARDIV octombrie 2023