Igiena coliviei - Cu ce curat colivia?
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Cele mai multe pasari au ghinionul de a manca in baie si sa se gainateze in bucatarie. Este esential sa mentinem mediul in care traieste pasarea cat mai curat posibil. Partea de jos a coliviei ar trebui sa fie captusita cu o hartie de unica folosinta, cum ar fi un ziar sau un prosop de hartie, care pot fi aruncate in fiecare zi. Hartia de ziar este acum la indemana oricui, asadar acest lucru ar trebui sa fie cea mai mica preocupare. Pasarile albe care se joaca cu ziarul isi vor colora penele lor in gri de la tusul de pe hartie, insa este usor de spalat.
Murdaria, praful, materiile fecale, alimentele si praful de pene se acumuleaza in mod constant pe cusca si peste tot in ea. Intreaga cusca ar trebui sa fie curatata cel putin o data pe saptamana, cu sapun si apa calda, plus un dezinfectant usor. Majoritatea dezinfectantilor ar trebui sa stea pe suprafata care trebuie curatata timp de 30 de minute. Clatirea completa cu apa proaspata este intotdeauna obligatorie dupa folosirea a oricui sapun sau dezinfectant. Vasele pentru alimentare si pentru apa ar trebui sa fie curatate in acelasi mod si sa fie spalate zilnic.
Lemnul, impletiturile din rachita si bambus sunt materiale poroase care sunt imposibil de a fi sterilizate. Murdaria si bacteriile pot patrunde aceste substante foarte profund, prin urmare, este recomandabil sa se inlocuiasca aceste elemente la fiecare 6-12 luni.
Ce dezinfectanti ar trebui sa folosesc?
Exista diferite tipuri de dezinfectanti disponibili, care sunt capabili sa ucida o varietate de germeni, inclusiv virusuri, bacterii si ciuperci. Pentru uz casnic produsele dezinfectante-deodorizante sunt cele mai adecvate. Verificati intotdeauna daca produsul poate fi folosit in siguranta pentru animale de companie! Pentru a fi mai eficienti, dezinfectantii ar trebui sa fie aplicati pe o suprafata spalata. Pentru situatii aviare, o gama mai larga de dezinfectanti ar putea fi mult mai benefica. Discutati despre nevoile dumneavoastra specifice cu medicul veterinar.
Multi dezinfectanti trebuie sa fie utilizati cu mare grija, deoarece ei elibereaza vapori toxici. Acestia trebuie sa fie utilizati in absenta pasarii si cu ventilatia corespunzatoare. Amintiti-va, clatiti bine!
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa