updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Igiena orala la animalele de companie - notiuni introductive l

Cu toate ca este bine cunoscuta importanta igienei dentare exista cazuri in care acesta este plasata pe locul secund de multi dintre proprietari, care nu reusesc sa aiba grija de dintii animalelor in mod corespunzator.

Igiena orala, reprezinta procesul de ingrijire preventiva dentara. Cel mai important palier din igiena dentara veterinara, consta in procesul de ingrijire efectuat de catre proprietar. Ingrijirea ambulatorie poate fi completata cu tratamente profesionale stomatologice, preventive, furnizate de medicii veterinari periodic. In acest context, perierea dintilor este importanta, desi singura nu va putea elimina patologia dentara cel mai des exprimata prin tartru, la animalele de companie. Prin eliminarea tartrului se pot reduce complicatiile patologice orale exprimate prin riscul de aparitie al durerilor sau cariei dentare, a paradontozei sau chiar pierderii dintilor.

Importanta igienei orale la animalele de companie se reflecta asupra calitatii vietii din punct de vedere al:

  • Homeostaziei aparatului masticator
  • Evaluarii statusului oro-dentar
  • Depistarii afectiunilor complicate

 

Evaluarea statusului oro-dentar se face prin identificarea unei eventuale tipologii faciale (trista, furioasa, mobile, imobila, mitrala,etc.), prin examinarea mucoaselor, gingiilor si a dintilor, prin depistarea sensibilitatii bucale superficiale sau profunde, a posibilelor modificari termice sau de forma cat si prin aprecierea reflexelor senzitivo-motorii de la nivelul botului.

Afectiunile dentare pot fi depistate prin examen clinic referitor la:

  • Proba periodontala (date referitoare la spatiul gingival, reactia gingivala, pierdere de tesut, examinarea integritatii ligamentelor dentare, mobilitatea dintelui)
  • Examinarea integritatii placii dentare (dinti lipsa, fracturati, deteriorate, pigmentati, prezenta placii de tartru,etc.)
  • Examinarea limbii, boltei palatine si a zonei sublinguale (consistenta, forma, integritate) in cazuri de afectare a structurii dentare se recomanda radiografia dentara.

Cazuri clinice considerate reprezetative in vederea aprecierii ulterioare a importantei igienei orale:

1. Brevignatism la caine. Sunt implicate tulburari de prehensiune si masticatie.(fig.1)

fig1

2. Brevignatism complicat cu peridontita avansata cu pierdere tisulara la caine. Impica tulburari de masticatie, risc de infectie bacteriana locala si sistemica (rinichi, cord). (fig.2)

fig2

3. Brevignatism supracomplicat cu infectie locala si distrugere de tesut moale (pierdere tisulara). Boala paradontala in faza terminala.(fig.3)

fig3

4. Fistula la nivelul arcadei zigomatice la caine de 6 ani, determinate de caria dentara a molarului M1. (fig.4)

fig4

5. Carie dentara situata la nivelul molarului M1. Se observa pulpa dentara datorita deteriorarii smaltului. (fig.5)

fig5

6. Aspect privind boala paradontala avansata la caine de 11 ani. Cu ajutorul ansei a fost verificata adancimea resorb­tiei gingivale (proba periodontala). (fig.6)

fig6

7. Ulceratii gingivale la caine de 6 ani. Cauza ulceratiilor fiind boala bacteriana si tartrul dentar.(fig.7)

fig7

8. Aspect post interventie stomatologica. A fost indepartat tartrul si extrasi dintii ce prezentau mobilitate excesiva, este evidentiata pierderea osoasa.(fig.8)

fig8

In concluzie: Lipsa unui protocol igieno-oral duce la afectarea ireversibila bucala si sistemica. Aplicarea profilaxiei igieno-orale la caini poate impedica dezvoltarea patologiei orale chiar si la cainii cu afectiuni congenitale Lipsa conduitei stomatologice in afectiunile tesutului moale dentar poate duce la complicatii. Pentru a mentine starea de sanatate orala in parametri optimi, trebuie sa efectuam controlul periodic, cel putin o data la sase luni. Rezultatele tratamentelor dentare pot fi mentinute in timp doar printr-o intretinere constincioasa si prin vizite regulate la medicul veterinar.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 20:05
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Zvorasteanu Raluca

  • Lector universitar Facultatea de Medicină Veterinară Universitatea Spiru Haret
  • Fondator cabinet QincyVet București.
  • Președinte Societatea Română de Chirugie Orofacială și Stomatologie Veterinară (RSVD)

Website https://rsvd.vet/

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.