Imagistica prin rezonanta magnetica in patologia cerebrala la caine- procese inflamatorii
- Editor: Dr Florin Eugen Grosu
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Procesele inflamatorii sau infectioase care afecteaza sistemul nervos central pot fi de asemenea usor de diagnosticat cat si greu si frustrant de diagnosticat pentru medicul radiolog. Unele exemple tipice ar fi: un pacient cu dureri mari prezinta suspiciunea de discospondilita sau un pacient cu dureri mari unde exista suspiciunea clinica de meningoencefalita sau meningomielita.
Imaginea RM este putin probabil sa fie normala, doar daca meningele si nu creierul sau parenchimul spinal sunt afectate, desi in unele cazuri s-a evidentiat o crestere dramatica a intensitatii semnalului in imaginile preluate in secventele T1, dupa administrarea unui mediu de contrast paramagnetic, doar daca meningele este puternic afectat. Tehnicile de suprimare, care permit computerului RM sa obtina un alt set de imagini a regiunilor post contrast, pot fi folositoare in acest sens. De aceea, o abordare mai practica si mai importanta a acestor cazuri necesita tehnica de examinare prin RM ca metoda de electie, pentru a confirma suspiciunea clinica sau a o infirma, pentru a elimina orice alt diagnostic diferential al durerii si pentru a determina daca nu trebuie prelevat LCR (de exemplu in cazurile de instabilitate atlanto-axiala, mici fracturi ale vertebrelor cervicale, cazuri in care nu este necesara prelevare de LCR).
Desi aceste doua exemple corespund realitatii si cazurilor clinice relativ obisnuite, este foarte important de inteles ca sunt multe alte procese inflamatorii si infectioase care afecteaza sistemul nervos central si care pot fi mult mai usor diagnosticate prin RMN.
In plus la patologiile deja mentionate RMN-ul este folosit si pentru diagnosticarea urmatoarelor: unele cazuri de meningoencefalomielita granulomatoasa, encefalita necrozanta si unele cazuri de encefalita infectioasa, in special cand este asociata cu o masa lezionala focala (abces sau granulom fungic). Aplicand echivalentul semnelor radiografice se pot descrie sumar aspectele generale ale proceselor inflamatorii sau infectioase (exceptand cazurile de discospondilita, meningita, infectii dramatice ale urechii interne, abcese sau granuloame) ca fiind leziuni intraparenchimale multifocale cu margini mult mai putin evidente decat cele de la tumori si cu o intensitate generala descrisa sumar astfel: leziunile au tendinta de a fi hiperintense fata de parenchimul cerebral si spinal in secventele T2 (T2 sau FLAIR) dar iso- spre usor hipointense in gradientul echo si in secventele T1, evidentiind un tipar variabil al cresterii intensitatii dupa administrarea unui mediu de contrast paramagnetic.
Diagnosticul de certitudine necesita examen histopatologic, desi analiza completa a LCR, inclusiv alte teste aditionale ca serologia sau PCR pentru toxoplasma si neospora pentru identificarea conditiei infectioase ajuta la stabilirea unui diagnostic de certitudine. Trebuie avut in vedere a nu se ajunge imediat la concluzia ca un tipar multifocal este neaparat de natura inflamatorie sau infectioasa, deoarece astfel de formatiuni multifocale pot fi observate si in cazul metastazelor si leziunilor multiple, cu aspect general ca cel descris mai sus, observate in limfomul SNC.
Tipare mai putin caracteristice pot fi observate in cazul encefalitei necrozante (Pug, Yorkshire terrier, Maltese, posibil Pekingese), meningoencefalomielitei granulomatoasa. Mai putin frecvent se poate observa si encefalita eozinofilica.
Zonele difuze de encefalita necrozanta au un semnal anormal (de obicei hiperintens in secventele T2, hipointens in T1 cu sau fara cresterea intensitatii semnalului) si afecteaza substanta alba a creierului anterior datorita prezentei necrozei si inflamatiei care pot implica de asemene si meningele. La Yorkshire Terrier poate fi afectat si trunchiul cerebral.
Se pot intalni trei forme de meningoencefalomielita granulomatoasa: difuza, focala sau oculara. Intensitatea tiparului este asemanatoare celor de mai sus dar unele bibliografii mentioneaza ca acea crestere a intensitatii contrastului este un element mai important datorita localizarii perivasculare a formatiunilor patologice la nivel histopatologic faptul ca leziunile au tendinta de a afecta substanta alba. Se observa des ca leziunile afecteaza trunchiul cerebral si sunt imposibil de diferentiat de neoplazii din punct de vedere imagistic.
FLAIR sagital; b) FLAIR transversal; c) T2 transversal
Hiperintensitati difuze, discret hipersemnal T2 (c) si FLAIR (a, b), corticosubcorticale temporale anterioare bilaterale. Fara mase tumorale intracerebrale, fara colectii hemorfagice intracerebrale, sistem ventricular de dimensiuni normale, simetric, situat pe linia mediana. Aspect RM compatibil cu posibile focare encefalitice temporale anterioare bilaterale
a) T2 transversal; b) FLAIR sagital
Modificari difuze de semnal, hipersemnal T2 si FLAIR la nivelul lobilor temporali bilateral, cu extensie spre lobii frontali. Leziune hipersemnal T2 si FLAIR de 10 mm se evidentiaza si la nivelul nucleilor bazali de partea dreapta. Fara aspect de abcese constituite, sistem ventricular de dimensiuni normale, simetric, situat pe linia mediana. Aspectul RM sugereaza cel mai probabil un proces inflamator infectios (encefalita)
a) FLAIR sagital; b) FLAIR transversal; c) T2 transversal
Examenul RM cerebral evidentiaza leziuni multifocale cortico-subcorticale hipersemnal T2 si FLAIR la nivelul lobilor frontali bilateral, fara efect de masa asupra sistemului ventricular. Leziunea multifocala si bilaterala denota cel mai probabil un proces inflamato-infectios (proces encefalitic)
Articole înrudite
-
Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
-
Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
-
Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
-
Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
-
Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini
Articole recente - Dr Florin Eugen Grosu
- Diagnostic imagistic si tratament chirurgical in boala degenerativa discala
- Diagnostic radiologic: Hernia diafragmatica peritoneopericardica la caine
- Displazia de cot la caine
- Rezonanta magnetica. Instabilitatea atlantoaxiana, malformatia Chiari si encefalita necrozanta
- Ruptura ligamentului cruciat cranial la caine. Simptome si diagnostic