updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Imagistica prin rezonanta magnetica in patologia cerebrala la caine: procese tumorale

Calitatea imaginii este dependenta de marimea cainelui, de grosimea sectiunii si de stadiul anesteziei. La cainii de talie mica SNR (Semnal to Noise Ratio) este mai slab decat la cei de talie mare. Anestezia usoara sau depasirea stadiului de anestezie profunda duce la obtinerea unor imagini neclare, datorita miscarii cainelui.

Pe scala gri de la deschis la inchis, imaginile normale ale capului apar astfel: 

Imaginile ponderate T1 ofera rezolutie spatiala si detalii morfologice a tuturor tesuturilor moi. Cu toate acestea, exista un contrast sarac pana la moderat intre gri si alb pentru substanta creierului. 

Lichidul cefalorahidian in ventriculi si spatiile subarahnoidiene prezinta o intensitate foarte scazuta a semnalului si apare gri inchis sau negru.

Ventriculii sunt in mod normal bine vizualizati la caine. Asimetria ventriculara poate fi prezenta ca o varianta anatomica normala, in special la Beagle si Labradori Retriever.

Grasimea, maduva osoasa a craniului, tesutul subcutanat si planul fascial au intensitatea inalta a semnalului si apare de culoare alb stralucitor.

Substanta alba are semnal de intensitate mai mica decat materia cenusie.

Imaginile T2 ponderate sunt in ansamblu mai mici decat intensitatea semnalului comparata cu alte secvente de impulsuri si randamentul imaginilor inchise la culoare. Rezolutia spatiala este de asemenea scazuta, cu un aspect mai granulat.

Aceasta tehnica ofera rezolutie cu cel mai bun contrast intre substanta cenusie si substanta alba a creierului. De asemenea, lichidul cefalorahidian din ventriculi si spatiile subarahnoidiene apare de culoare alb stralucitor. In toate secventele de impulsuri, arterele si venele cu sangele in miscare rapida prezinta intensitate slaba a semnalului din cauza artefactelor fara semnal. Osul cortical, de asemenea, apare negru inchis in toate secventele de impulsuri. Aerul din bula timpanica, cavitatile nazale, ale sinusurilor frontale si nasofaringiene, de asemenea, apar negre in toate secventele de impulsuri, din cauza concentratiei scazute de protoni de hidrogen.

Procesele proliferative (tumorale ?) au fost identificate in imaginile obtinute in plan sagital, transversal si orizontal; se pot localiza in diferite structuri cerebrale (emisfere cerebrale, bulbi olfactivi, punte, cerebel, hipofiza etc.), au efect de masa si se incarca cu substanta de contrast. Pot avea un caracter hipo sau hipersemnal in functie de stadiul evolutiv si morfo-structural, astfel:

1. Pot fi insotite de hemoragie, caz in care apar hipersemnal in secventele ponderate T2 si se incarca puternic post contrast (Fig. 1);

10.1.1 10.1.2

2. Poate fi intalnita necroza partiala sau totala a procesului proliferativ, cu un caracter hiposemnal atat in T1 cat si in T2 si se incarca periferic cu contrast (Fig. 2);

 

10.2.1 10.2.2

3. Unele tumori au un aspect neinvaziv, bine delimitat, localizat la diverse niveluri cerebrale, inconjurate de un edem perilezional (Fig.3);

10.3.1 10.3.2 10.3.3

4. Altele au un caracter invaziv ce cuprind tesuturile limitrofe, extinzandu-se si la tesuturile dure de la nivelul neuro si viscerocraniului (Fig.4).

10.4.1 10.4.2 10.4.3

10.4.4

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 19:41
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.